tisdag 22 december 2015

Midvinterblot


För ett par timmar sedan inträffade ”Vintersolståndet”. Det vill säga det ögonblick när ”Solen Vänder”. Klockan 0548 lutade jordaxeln som mest bort från solen. I år har vi alltså årets kortaste dag. Från nu blir dagarna längre och längre igen. En händelse som har firats i tusentals år. I form av ”Midvinterblot”.
Det Julfirande vi har numera är ett listigt påfund från en grupp av höga präster. Som i modern tid har vidareutvecklats av köpmännen.

Det var nämligen så att när man konsoliderat kyrkan en gång i tiden så hade man flera avgörande möten mellan de högsta prästerna där man bestämde väsentliga ting rörande läran. Samt bestämde vägen vidare....

Detta hände över 300 år efter händelserna i Betlehem så det var ju inte någon som visste mer exakt när de gick av stapeln. Alla som hade träffat Jesus hade ju varit döda i flera hundra år. Så då kunde man lugnt och elegant fastslå datumet till det som nu är den 25.December. Det vill säga ett par dagar efter vintersolståndet. Ett i sanning pragmatiskt beslut.

Och eftersom alla de hedniska folken (Romarna till exempel) hade sin viktigaste helg just i samband med vintersolståndet så insåg de församlade prästerna att det nog inte var någon bra idé att be dem lägga ned det firandet. Däremot kunde man stjäla helgen och göra den till en kristen högtid. Och vad var då bättre än att fira Jesus Kristus födelsedag.

Donkeyman firar inte kristen jul. Det har han aldrig gjort. Han firar inte heller köpmännens jul. Annat än när familjetrycket har krävt detta. Men med åren har detta tryck reducerats betrakteligt. Donkeyman brukar snika sig undan genom att vara frivillig till att arbeta. Något som kollegorna alltid har uppskattat. Något som gjort att Donkeyman har firat jul under många ovanliga former och på ovanliga platser.
Numera firar Donkeyman julen genom att stänga ytterdörren inifrån och vara i fred. En frid som avbryts genom några besök på hans lokala pub.

Eftersom Donkeyman är hedning så firar han de helger han vill. Och Donkeyman firar Midvinter, Nyår, Valborg (den 30.April när man firar att den helv**** vintern är slut) samt Midsommar.

Dessutom iakttar han vissa andra högtidsdagar såsom kräftpremiären, surströmmingstiden, Elvis dödsdag, några födelsedagar och liknande.
I morse markerade Donkeyman "Vintersolståndet" med en tidig frukost till vilken han hällde upp en "Midvintersup", eller egentligen två stycken- en för vardera benet. Så gjorde han sig klar för att gå till sitt kontor. Själva "Midvinterblotet" får anstå till i morgon kväll. Annars påverkas dagens arbetsdag negativt, vilket det inte finns tid till.
Under frukosten skrevs också denna lilla betraktelse som till stor del har samma innehåll som ett antal tidigare betraktelser om samma händelse.

Inga kommentarer: