lördag 18 februari 2012

Semlor och Årets Bästa Tid

I morgon börjar den så kallade "Fastlagen". En period som inte många längre vet vad det innebär. Men "Fastlagen" är förberedelse för "Fastan". Den börjar med den så kallade "Fastlagssöndagen", vilken också kallas Köttsöndagen. Så kommer Blåmåndagen, vilket också kallas Fläsk- eller Korvmåndagen. Slutligen kommer Fettisdagen. Under dessa tre dagar förväntades man "Feta upp sig" inför Fasteperioden.

Fettisdagen är också Semledagen. I riktigt gamla tider var det den enda dag på hela året som man serverade Semlor. I Donkeymans ungdom var det Semlepremiär den dagen. Det var då som Semlorna dök upp i bagerierna. Och i dag äter man ju Semlor hela vintern.

Fettisdagen infaller 47 dagar före Påsk. Dagen efter är den så kallade Askonsdagen då 40 dagars Fasta skall iakttagas. Men i modern Kristen tradition tar man inte uttrycket Fasta ordagrant. Däremot förväntas den religiöse avstå från ett eller annat under den här perioden.

I princip har alla de stora världsreligionerna någon form av fasta. Vi känner ju alla till den Muslimska Ramadan och den Kristna Fastan. Men Judendomen har sin Yom Kippur. Hinduer, Buddister ..... You name it. Alla har någon form av Fasta.

Donkeyman har ju tillbringat en hel del tid "Over There". Och har övervarat den stora karnevalen i New Orleans som ju heter "Mardi Gras". Och gissa vad - "Mardi Gras" är alltså Franska för Fettisdagen. Och "Mardi Gras" i NoLa sträcker sig från Trettondagsafton till just Fettisdagen. Detta är en lång festperiod som tilltar mer och mer ju närmare slutet man kommer. "Mardi Gras" avslutas vid midnatt på Fettisdagen. Då passerar slutet på det sista karnevalståget genom Bourbon Street. Efter karnevalståget kommer brandkåren med vattenslangar och spolar rent gatorna efter festen. The Party is Over.

Men Donkeyman har också varit på "Mardi Gras" i Mobile, Alabama. Som är betydligt kortare än varianten i New Orleans. Men nog så intensiv. Och man har motsvarande firande i många platser i världen. Karnevalen i Rio har faktiskt samma rötter.

Fast Donkeyman ser lite annorlunda på Fettisdagen. Han anser att då börjar årets absolut bästa period. Den varar från Fettisdag till Midsommar. Först kommer senvintern. Den sköna delen av vintern med vackra solfyllda vinterdagar med gnistrande snö. Så kommer våren. Och Valborg när vi kan fira att den Förb**** Helv**** Vintern är över. Så den tidiga sommaren i Maj och fram till Midsommar. Med vårblommor, hägg och syrén och allt annat. Det är perioden från slutet av Februari till Midsommar som gör livet värt att leva.

Och det är då som Donkeyman lever upp.

Efter Midsommar till September kommer en period som är tolerabel men deprimerande. Det blir mörkare och mörkare. Växtligheten tacklar av och den tidiga snön dyker upp.

Perioden mitt i Oktober till mitt i December är en helt onödig del av året. Den finns bara till för att  det skall bli 12 månader på året. Det är en period som lämpligen används till utlandsresor eller inomhusaktivitet. Medan Jul / Nyår och vintern fram till slutet av Febrari är tolerabel. Men inte mer.

Så nu går Donkeyman ut ur sitt mentala vinteride och börjar leva igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med, den tid på året som jag avskyr mest är november då allt är grått och trist samt februari då allt är mörkt och kallt. Nu när mars månad snart nalkas så börjar man så smått att vakna igen och har man bara ett hockeyslutspel att se fram emot så kommer det bli en rolig vår, men då måste Modo spela bättre än vad dom gjorde idag...

Grainseed sa...

Det finns kläder för alla väder och sedan diodpannlampan kom finns det inga skäl alls att kritisera årstider.