söndag 20 juni 2010

Kung Brännvin

Donkeyman läser mängder av böcker och har haft som ambition att skriva lite grand om några av dessa. Men som allt annat har skriveriet legat lite lågt på sistone. Så han hoppar över en mängd med minnesvärda böcker från i vintras och går rätt på förra veckans bok.

Pelle Berglund
Kung Brännvin

Prisma, Stockholm 2008
ISBN 978-91-518-5035-1

Detta är en bok som handlar om en av Sveriges absolut märkligaste personer genom tiderna. Donkeyman har i ett helt liv fascinerats av LO Smith och tycker det är märkligt att det först nu kommer en riktigt bra bok om honom. Därför att det var en av de mest omdebatterade personerna i åren runt förra sekelskiftet.

Författaren Pelle Berglund har forskat kring LO Smith i 10 år. En forskning som resulterat i en rekonstruktion av hela LO Smiths liv från det han föddes i Skåne år 1836 till dess att han dog i Karlskrona år 1913.

LO Smith jobbade sig upp genom egen duglighet från enkel bodknodd till att bli en av Sveriges rikaste och mäktigaste män. Älskad av många, hatad av många. Han skapade sin rikedom på ett ofattbart gott sinne för affärer. Han var vad man i dag skulle kalla en god "entrepenör". Med tiden styrde han in sig på Brännvinsbränning. Som skulle prägla resten av hans liv.

LO Smith blev Sveriges Brännvinskung. Han tog kostnaden att anställa den tidens främsta vetenskapsmän för att industrialisera Brännvinstillverkningen. Inte bara så att den blev mer effektiv men han lyckades också producera ett Brännvin som var helt rent från Finkel och alla föroreningar. Något som inte varit möjligt tidigare.

Hans "Tiodubbelt Renade Brännvin" är än i dag en av Svenska Systembolagets storsäljare. Fast numera heter det "Absolut Rent Brännvin". Men kärt barn har många namn. Det kallas också "Ettans Sprit" eftersom det har produktnumer Ett (1). Och när Systemet var manuellt betjänat över disk hette det gärna "En halv böj". Därför att expeditören hade det bekvämt framställt under disken - det var ju storsäljaren så den var inom räckhåll från kassan.

Man får å andra sidan inte förväxla "Renat" med "Absolut" som är systemets moderna storsäljare. Även om LO Smith finns på medaljongen på den flaskans hals. "Absolut" är en modern produkt utvecklad för att bli en storsäljare på exportmarknaden.

Sedan är också "Carlshamns Flaggpunsch" ett minne från LO Smith. Den utvecklades som en av många produkter på hans fabrik i Carlshamn som den gången var Europas modernaste och mest avancerade spritfabrik.

På vägen fram till sin rikedom byggde han också Reymersholms brännvinsfabrik som den gången låg just utanför Stockholms stadsgräns. Därmed kunde han utmana det kommunala brännvinsmonopolet med att sälja mycket bättre brännvin än vad som fanns i staden. Om man reste med hans ångslupar till och från Reymersholm vill säga. En operation som senare upprepades med Fjäderholmarna som bas.

Runt 1890 exporterade han brännvin till flera länder. Bland annat Spanien. Något som blev hans fall efter en plötslig skattläggning och beslag. En åtgärd där den Svenska utrikesetaten inte kom att agera hedervärt. Det ena ledde till det andra och plötsligt hade LO Smith förlorat hela sin förmögenhet. Men i samband med de Spanska affärerna förlorade han inte bara sin förmögenhet. Han förlorade också sin familj. Hans barn vände sig mot honom och därifrån och till sin död drev han en oförsonlig strid med dem.

Men LO Smith visade sin entrepenöranda. Han klarade av att bygga upp en ny förmögenhet. Nu var han en internationell affärsman som for runt i alla världens länder. Och satsade "all in" på gruvdrift i SydAfrika. En satsning som hade varit helt riktig om inte Boerkriget hade brutit ut. Det slutade med att han åter en gång förlorade allt. Därför att det var England som vann kriget och de tog hand om den förlorande sidans tillgångar. Hade inte så skett kan man spekulera i om inte ett stort gruvbolag hade hetat "Smiths" i dag.

Härifrån och till sin död drev han en långvarig strid mot sin tidigare familj och mot Svenska staten. Utan framgång. Han levde ett fattigt liv igen men hade stöd av sin nya - och mycket yngre hustru.

Det finns ännu en dimension i LO Smiths liv. Under hela sin period som industriman stödde han sina arbetare. Han förbättrade arbetarnas villkor, han skapade kooperativa butiker och banker. Han gjorde massor av framsynta ting. Men han blev samtidigt en konkurrent till den tidiga Socialdemokratin som hade större visioner. Därför blev de flesta av hans initiativ och idéer på det planet inte bestående. Däremot visade arbetarna sin uppskattning av honom när han avled och begravdes. Tusentals följde "Kung Brännvin" till den sista vilan trots att det då gått många år sedan han hade haft något inflytande.

När det gäller hans Brännvin så finns det faktiskt en aspekt som man än i dag kunde fundera över. Runt 1890 ansågs LO Smith vara den person som hade haft störst betydelse för folkhälsans förbättring under de gångna decennierna. Detta därför att han hade uppfunnit det "Renade Brännvinet". Den gången tog man det nämligen som en självklarhet att folket drack. Och när de först skulle dricka så var det bättre att de drack bra brännvin. Därför att då reducerades skadorna till de som alkoholen medförde. Fallen av delirium och fyllslag reducerades kraftigt när folk började dricka mycket brännvin.

Kanske vi skall tänka över detta i modern alkoholpolitik. Den som dricker hembränt någon gång då och då behöver inte bry sig. Men den som är fallen åt brännvinet och av ekonomiska skäl häller i sig HB dagarna i ända får inte bara alkoholskador. Han får också skador av finkel och andra orenheter. Precis som för 150 år sedan.

Kort sagt. En mycket bra bok om en av Sveriges märkligaste män genom tiderna. Stark köprekommendation. Men sist men inte minst. Något som är värt hela bokens pris. Läsaren får en god redogörelse för hela den Spanska affären. Och i slutkapitlet presenterar Författaren en förklaring på VARFÖR Svenska staten inte grep in med tyngd mot Spanien utan lät en av landets mäktigaste män gå under. Något som i vart fall Donkeyman har haft mycket svårt att förstå fram till nu.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: