lördag 3 april 2010

BA

I kväll har Donkeyman sett på TV. Det är inte ofta som han gör det. Men just denna Påskafton var det ett program som tände all nostalgisk glöd som Donkeyman kan uppbringa. Det var så häftigt att tårarna rann.

På Svensk TV2 sände man nämligen en konsert från BA. Eller Buenos Aires som folk på land brukar säga. Det är nämligen inte bara Evert Taube som har varit i BA. Donkeyman har också satt sina fötter där. Vid ett flertal tillfällen.

Först var han där som ung sjöman. Sedan var han där som högt ansedd rederitjänsteman. Och alla gånger har han älskat den staden. Det är få platser i världen som ger så fantastiska vibbar som just BA. På den Amerikanska kontinenten är det bara New Orleans som kan spela i samma serie.

Den här konserten var en utomhuskonsert. Mitt på huvudgatan. Där spelade Buenos Aires Filharmoniska Orkester musik skriven av de gamla Tangokungarna Salgan, Pizzola och Gardel. Samt visade upp en livs levande och uppenbarligen välmående Horacio Gardel - 90 år gammal.

Men ingen Tango utan bandoneon - det Argentinska dragspelet som påstås vara så svårt att spela på. Så här hade man också Leopoldo Federico - virtuos på just bandoneon - med en hel orkester.

Och Donkeyman lät tårarna droppa och drog sig till minnes BA, Paseo Colon och en liten Senorita. Precis som Evert Taube.

Det börjar bli en del år sedan som Donkeyman satte sina fötter på Paseo Colon. 15 närmare bestämt. Alltså är det dags snart igen. Donkeyman har länge planerat en sådan resa. Men det har inte blivit av. Ännu.

Däremot drar sig Donkeyman till minnes senaste besöket. När han hade varit i Valparaiso för att besöka två av rederiets fartyg och fortsatte med ytterligare ett fartyg just i BA. Sedan flög han KLM till Schipol. Och i Business Class på flyget hamnade han i stolen bredvid en fin äldre herre som slog upp ett jättelikt operapartitur framför sig. Som han gnolade och studerade. Intensivt. Medan Donkeyman som har något enklare vanor smällde i sig ett antal Gin / Tonic och läste en god bok.

Till saken hör att Donkeyman snarkar. Något så in i h******e. Så efter ett gäng med Gingroggar gick han in i dimman. Och störde Operasnubben våldsamt. Så när det var väckning för frukost hade han flyttat till andra änden av kabinen. Och satt fortfarande och studerade sitt partitur. Medan stolen bredvid Donkeyman var tom.

Men när Donkeyman reser till BA nästa gång blir det som turist. Antagligen ingen Business Class och inte några fria drinkar. Utan trångt och obekvämt. Men det är det värt för att än en gång få besöka BA. Och lyssna på Argentinsk Tango.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: