måndag 19 november 2007

Himmel eller Helvete i Fotbollens värld

Man har spelat Fotboll igen. Sverige torskade mot Spanien med 3-0 men har en chans till för att kvalificera sig till EM. Det håller om man spelar oavgjort mot Lettland nu på onsdag. Norge trynade med 1-2 mot Turkiet på hemmabana i Oslo. Vilket innebär att man nu behöver ett mirakel (=Bosnia tar poäng mot Turkiet i Istanbul) medan man själv gör jobbet borta mot Malta. Kanske NFF borde be om assistans från den fotbollstokige Himmelslotsen från Molde (herr statsminister emeritius Bondevik). Han har ju speciella kontakter som kan vara till hjälp.

Förspelet till de här matcherna är en väldigt tydlig illustration till skillnaden mellan Norsk och Svensk mentalitet. Sverige låg sex poäng före det enda lag som kan slå ut dem med två matcher kvar. Varav en så kallad "lätt" avslutande match hemma. Medan Norge måste slå Turkiet och Malta för att kvalificera sig.

I Svensk press har man inför de två sista matcherna hållit en mycket låg profil och mer än antydit att de är fullt möjligt att laget misslyckas. Den som däremot läst VG och Dagbladet under veckan före matchen har fått fullt klart för sig att matchen egentligen inte behöver spelas. Norge är självskrivna vinnare mot Turkiet. Vilket innebär att man har byggt upp en våldsam fallhöjd. Och dagen efter matchen så var laget plötsligt inte vatten värt.

Detta har jag under 20 års tid upplevt gång på gång i detta landet. Segrarna tas ut i förskott. De Norska är så bra att segern är självskriven. Och efter att segern uteblivit är plötsligt laget totalt värdelöst. Man kan ju bara undra hur tidningarna skulle ha tacklat Sveriges position med sex pinnars försprång och två matcher att spela......

Jag är inte ensam om att observera detta. Stabæks Svenske skyttekung Daniel Nannskog gjorde samma reflektion i en av de stora Oslobleckorna före matchen. Han förvånade sig över den höga cigarföringen. Och att man skriver upp laget så till de grader.

Även här i lilla Tromsø har Donkeyman många gånger förvånats över lokalpressen. När seriepremiären närmar sig är TIL medaljfavorit och skall slåss om guldet. En iakttagelse som ofta baseras på solida segrar över Grovfjord, Narvik och Hammerfest. När man så förlorar första matchen beror detta bara på oflax, dålig domare, dålig bana eller något liknande. Men när TIL i juni ligger nära nedflyttningsstrecket så har tongångarna ändrats totalt. Laget är helt kass. Man måste ha nya spelare, ny tränare, ny ledning, ny.... Det är katastrof, kris eller det som värre är. Vilket upprepas år efter år......

Så har dumburken visat skidor och skidskytte från Beitostølen i två hela dagar. Vilket inleder Norsk TV:s vintersäsong. Man visar nämligen skidor, skidskytte, hopp och skridskor hela helgen. Med mjukstart i lördags. Först visades tävlingarna i direktsändning från morgon till eftermiddag. Sedan var det varit dubbel omgång med repriser. Plus uppföljning i alla nyhetssändningar och sportsändningar genom kvällen. Så alla har fått chansen att uppleva detaljerna gång på gång och uppleva de hurtfriska vrålapor som kommenterar skidsport i Norsk TV. Och här blir det Norska segrar i mängder. I synnerhet senaste helgen när det knappt var några utlänningar med i loppen.

Inga kommentarer: