onsdag 30 april 2008

Valborg

Donkeyman är glad. Han sitter i sin containerliknande lägenhet uppe på ett hustak i "Downtown Tromsø". Och han kan höra måsarna skrika medan solen kikar in genom fönstren.

DONKEYMAN HAR ÖVERVINTRAT. I dag är det Valborg. Något som Norrbaggarna inte firar. Men som vi som har rötterna runt Östersjön ser som en av årets höjdpunkter. Sverige, Finland, Estland och hela varvet vidare runt till Tyskland firar Valborg eller Valpurgisnacht. Med att tända eldar, sjunga vårsånger och dricka brännvin.

Donkeyman är lite filosofisk och drar sig till minnes de deprimerande artiklarna från oktober, november och december. Den första med titeln Höstdepression. De följande med titlarna Höstdepression (2), Adventtid, Adventssöndag, Midvinterblot, Dagens som inte fanns, Soldag och Påskhelvetet. Dessa kan man läsa under taben "Donkeyman Filosoferar".

Men nu är det bara sol och glädje. Donkeyman körde droska i natt och upplevde byen på sitt absolut vackraste. Spegelblank sjö och massor med plusgrader och de snötyngda fjällen speglade sig i vattnet. Ofattbart fint. För en vecka sedan släckte man gatubelysningen för sommaren. Nu är det ljust dygnet runt ända fram till slutet på Augusti. Och allt är bara härligt. Men för bara en vecka sedan var det ett sista utbrott av deprimerande vinter.

Här uppe finns inte vår och höst. Har vi riktig flax så slår det över nu och då börjar sommaren om ett par dagar.

Efter droskkörningen sov Donkeyman några timmar och sedan var han ombord på en tankbåt och jobbade över dagen. För att så fara till vinmonopolet, invandrarbutiken och matservice för att inhandla varor till kvällens valborgsfest. När jourhavande fästmö skall trakteras. Och Donkeyman har planerat för en trerätters.

Till förrätt blir det marinerat sälkött, sallad och lite smått och gott. Som sköljes ned med "Alsace Riesling".

Till huvudrätt blir det en avancerad räkröra a la Cajun. Starkt och gott. Dricka blir "Casal Garcia".

Och som avrundning skall vi smälla i oss en flaska Alizé spetsad med konjak. Serverad i frysta och utgrävda apelsinskal. Och då är klockan långt över midnatt och vi kan glädja oss åt den ljusa sommarnatten.......

Men vi lär fortsätta till långt in på morgonen men då är det antagligen tunga groggar som gäller.

1:a maj blir en dag som bara försvinner ur kalendern. Men vi skall höra på hornmusiken och se demonstrationståget när det passerar nedanför fönstren. Om vi inte har viktigare ting att syssla med förstås.

Donkeyman önskar alla sina läsare God Valborg.

Inga kommentarer: