onsdag 2 april 2008

Utländska Tidningar

Politiker i Tromsø skryter ohämmat om vår internationella miljö. Här bor mer än 100 nationers medborgare. Här är "Antirasistisk Sone". Med mera, med mera.

Men som en följd av att distributionen av tidningar i detta land i alla praktiska avseenden är monopoliserad behandlas alla vi utlänningar både nonchalant och arrogant av "Narvesen" och "Interpress".

Jag tänker nu på distributionen av utländsk press. Och man behöver inte vara invandrare för att vilja läsa "Daily Telegraph", "Financial Times", "Die Zeit", "Frankfurter Allgemeine", "New York Times", "Economist", "Der Spiegel" och andra utländska bleckor. Det räcker att ha ett brinnande intresse för politik och samhälle.

För ungefär 15 år sedan startades "Jacubs Kiosk" på Storgata. Vilken snabbt utvecklades till en fristad för Donkeyman. Den drevs av en intresserad och entusiastisk person. Vilket gjorde att man hade ett stort utbud av internationell press. Och ägaren jagade tidningarna när de blev försenade. Åkte själv till flygplatsen och hämtade. Var aktiv. ( Och till Donkeymans stora glädje höll man också ett stort utval av "Havanna Skogsbrand" och liknande cigarer. Som visserligen var dyra men de förvarades åtmindstone i en ordentlig humidor så att de gick att röka när man köpt dem för dyra pengar. )

Så såldes kiosken till Narvesen. Och sedan började nedturen. Först försvann cigarerna (Men Donkeyman köpte det kvarvarande lagret för "nada zero"). Och det lilla sortiment som finns kvar förvaras så illa att de inte går att röka på vanligt sätt. Men värre är att tidningarna började försvinna. Nu är Narvesen (=Norges svar på Pressbyrån) inne på sin tredje entrepenör. Och sämre än vad det är i dag har det aldrig varit i Tromsø by.

Vid lunchtid kan man köpa dagens Engelska, Svenska och Tyska tidningar i centrala Oslo. Sedan behöver samma tidning 24 timmar för att transporteras till den internationella byen Tromsø. OM den över huvud taget kommer. Så sent som i går Tisdag hade ännu inte lördagens internationella tidningar anlänt. Och det är sannerligen inte något exceptionellt. Det verkar som om man kör ut de tidningar som kommit vid 15-tiden. Och kommer de med ett senare plan så körs de ut nästa dag. Eller nästa igen.

Vilket för övrigt inte bara drabbar internationell press. En så pass etablerad Norsk tidning som "Dagens Næringsliv" uteblir ungefär var fjärde lördag. Trots att det är lördagens utgåva som är veckans höjdpunkt. För en tidningsläsare.

Donkeyman börjar dess värre sakta men säkert komma till insikt om att det går inte att bo kvar i Tromsø för den som finner glädje i att läsa något annat än "Nordlys", "Tromsø", "VG" och "Dagbladet".....

Slutligen måste Donkeyman dess värre begå självkritik. Så sent som i går kväll skällde jag ut en stackars oskyldig ung man som gjorde sitt absolut bästa för att beklaga bristen på internationella tidningar. Men sinnet rann helt enkelt på Donkeyman.

Den unge mannen sade helt riktigt: "Det är Interpress som styr det här. Vi har inte några möjligheter att påverka". Så här och nu lägger Donkeyman fötterna på bordet och ber om ursäkt. Han borde inte ha låtit sinnet rinna i väg. Kanske han borde skylla på intag av maltdryck på "Jernbanen". Men Donkeyman VILLE verkligen ha tag på lördagens "Financial Times" och måndagens "Daily Telegraph". Vilket inte borde vara något problem i en "Internationell By" på tisdag klockan 19. Speciellt inte med tanke på vilket pris som man tar för det här bleckorna. Man kunde tro det var guld som såldes och inte dagstidningar.

(Å andra sidan kan man finna en god konspirationsteori här. Kanske är det journalisternas fackförening som agerar. I det perfekta planekonomiska Norge SKALL vi inte läsa främmande press. Och i synnerhet inte utländska tidningar. Med influenser från det skadliga EU. Men den här teorin är nog lite för fantastisk. Kanske Donkeyman förväxlar Norge med NordKorea. Vi utlänningar ser ju en del likheter i andra sammanhang. )

Donkeyman hänvisar också till artikeln Påskhelvetet på denna blog

Inga kommentarer: