onsdag 23 april 2008

Utskänkningstider (2)

Sedan Donkeyman skrev sin senaste artikel som behandlade politrukernas förslag om att korta ned på utskänkningstiderna har det publicerats en del statistik som stödjer Donkeymans synpunkter.

  • Under åren 1998 - 2006 har den totala försäljningen av alkohol ökat med 23%
  • Under samma period har försäljningen av alkohol på uteställena minskat med 23%
  • Under samma period har försäljningen i butik och vinmonopol ökat med 56%
Sett ur detta perspektivet är det alldeles uppenbart att det har skett en vridning av alkoholförbrukningen från pubar och barer till hemmen.

Eller sagt så direkt att till och med en KrF - politiker kan begripa det: Förr drack folk i Tromsø på puben - Nu dricker man hemma.

Orsakerna är många. Den yngre generation som nu dominerar i byen har andra vanor. Ölpriserna ute är minst sagt styva. "Røykeloven". Plus antagligen en hel del annat. Men sammantaget ger de just den effekt som beskrivs.

Något som vem som helst med lite normal iakttagelseförmåga också upptäcker. Det är över huvud taget inte folk på pubarna sön-tors natt. Annat än när det är något speciellt på byen som fotbollsmatch, festival eller liknande. Det är lite mer folk ute på fredag och lördag men den stora massan kommer inte förrän vid midnatt och går hem när det är "fot i arschelet" klockan 03.30.

Sedan kommer man dragande med nedskräpningen runt Kebabsjapp och Kebabvagnar som ett skäl till att stänga ölkranarna tidigare. Vilket ju är en helt annan fråga. Och om man så skulle vilja vore det en enkel sak för "The Muppet Show" att göra något åt detta. Man skriver helt enkelt in som ett villkor för att få driva sådan verksamhet att all nedskräpning som kan hänföras till "fast food" försäljning skall vara bortstädad senast klockan 06 på morgonen. Och så anger man ett område. Som exempel skulle Kebabnissen på Strandtorget gott kunna tvingas plocka upp skräpet på Strandtorget inkl. taxihållplatsen samt Strandskillet fram till Storgata. Plus Strandgata från "Jernbanen" till "Kaos". Detta skulle ta honom högst en halvtimme i extra arbete.

Samtidigt skall sägas att en del "fast food" säljare faktiskt gör rent efter sig. Men dess värre inte alla.....

Läs också Donkeymans artiklar: Utskänkningstillstånd och Utskänkningstider

1 kommentar:

Mellan Vassen Och Land sa...

Det här med nedskräpning och vems ansvaret är att det hålls snyggt har jag haft flera och tidvis också hårda diskussioner om. Det tycks vara vedertaget att det är försäljningsställena som har det yttersta ansvaret för att det hålls snyggt och prydligt. Må så vara. Men jag vill ändock påpeka att det yttersta ansvaret ändå ligger hos den enskilda medborgaren att inte skräpa ned.
Ett sådant ansvar kan man inte ålägga dem som raglar ut från puben vid stängningsdags menar vissa men jag hävdar att det kan man visst. Man ålägger dessa att ta sitt ansvar när det tex. att sätta sig bakom ratten i påverkat tillstånd och det finns ett straffansvar om man visar dåligt omdöme i det sammanhanget.

En annan sak jag reagerar över är att man ofta gnäller över nedskräpningen och oftast då på den som kan tänkas vara ansvarig för att gator och torg städas. Men nedskräparen som är vållande skäller man aldrig på. Nedskräpning verkar i det närmaste legitimt eftersom det finns en förvaltning som man utgår ifrån tar vara på skiten.
Lite märklig inställning tycker jag.