fredag 25 april 2008

Val i Rhodesia (2)

För ganska exakt en månad sedan skrev Donkeyman artikeln Val i Rhodesia. Och det är knappast överraskande att han kan konkludera med "Vad var det jag sade".....

Valresultatet har ännu inte offentliggjorts. Däremot har alla valurnor och röstsedlar samlats in och tagits till okänd plats för att "räknas om på nytt". Men till skillnad från vid tidigare val anslogs de lokala valresultaten sedan rösterna räknats direkt efter att lokalerna stängts. En räkning som på de flesta platser skedde under kontroll av oppositionen. Och oppositionen hade förberett sig väl denna gång. Man samlade in dessa första resultat på "country-wide" basis och ställde samman dem. Vilket antyder Tsvangirai 50.3%, Mugabe 43,8% samt oberoende (i huvudsak Makoni) resten.

Men som sagt - något offentligt resultat har ännu inte kommit. Och vilket resultat som än offentliggörs från officiellt håll har liten trovärdighet. Det har varit lite för många och märkliga turer sedan valet.

Det som däremot har inträffat är att verksamheten hos väpnade miliser som stödjer Mugabe har ökat. Med utgångspunkt i ett nätverk av "command centres" har man startat en ren terrorkampanj mot oppositionen. Man har invaderat ytterligare en mängd med farmer och kört bort ägarna. Och nu pågår en konsekvent misshandel av oppositionens företrädare samt sådana som "röstat fel". Dessa blir för övrigt inte bara misshandlade, man plundrar och ödelägger också deras bostäder. Vilket naturligtvis är en medveten taktik från ZANU-PF för att "mjuka upp" väljarna inför en andra valomgång.

Så har det kinesiska fartyget "An Yue Jing" dykt upp. I mitten av månaden anlände detta till Durban med en last bestående av stora mängder ammunition till handeldvapen, granatkastare och granater samt raketer. Den Sydafrikanska regeringen förklarade att man inte skulle stoppa skeppningen utan släppa igenom lasten. Men det Sydafrikanska Hamn- och Transport Facket, förklarade lasten i blockad. En blockad som stödjs world-wide av ITF (Int Transport Facket).

Dessutom har en Sydafrikansk domstol givit en Tysk bank rätt att ta beslag i lasten som ersättning för skulder som Zimbabwes regering har till banken i fråga. Något som är ett helt normalt rättsförfarande som inte har något som helst med politik att göra. Men som effektivt blockerar lasten från att komma till Zimbabwe.

Fartyget smet ut från Durban och styrde mot Luanda (Angola) men blev snart förklarat icke välkommet i såväl Angola som Mocambique. Och kombinationen av domstolsorder och ITF-aktion gör sannolikt att den enda "option" de har är att återvända till Kina.

Donkeyman tillhör normalt sett inte fanklubben till Jens Stoltenberg och hans röd/gröna regering. Men här och nu ger jag honom full och stor "credit" för hans agerande. Men det underlättar självfallet för honom och hans regering att både USA och UK har fördömt Mugabe. Kanske det till och med är på uppdrag av dessa som han agerar "torped" och håller ett tal som är kontroversiellt i stora kretsar i Afrika.

Samtidigt påminner Donkeyman än en gång om de Afrikanska ledarnas ryggradslösa agerande gentemot Mugabe genom åren. Speciellt president Mbeki i Sydafrika och det styrande partiet ANC har genom åren visat ett lite hedrande handlingssätt. Man kunde med lätthet ha tagit mr Mugabe i örat och tvingat honom att ändra sin politik. Eller så kunde man ha gjort precis som den vita Apartheid-regeringen gjorde för 25 år sedan när de drog undan mattan under fötterna på Ian Smith. Men detta har man alltså avstått från att göra. Det Afrikanska ledarskapet har ett kollektivt ansvar för utvecklingen i Zimbabwe. Hade man gripit in - något man inte ens gör i dag - så skulle situationen aldrig ha fått utveckla sig som den gjort.

Så kommer vi till ytterligare ett talesätt: "Ränderna går aldrig ur". I förra artikeln påpekar Donkeyman att mr. Mugabe har en lång "track record" av odemokratiskt beteende. Något som i praktiken alla i Väst valde att blunda för när han tog makten för 28 år sedan. Men man får inte glömma att det är ett antal "movements" även i grannländerna som i dag sitter vid makten och som den gången drev intern maktkamp med ungefär samma medel. Och ANC i Sydafrika har under resans lopp kontinuerligt uttalat sitt stöd för regeringen i Zim..... Kanske det beror på att man kan tänka sig en liknande utveckling för att förhindra att folket "röstar fel" på hemmabana.

Inga kommentarer: