lördag 26 april 2008

Lantbruket

Donkeyman tycker att det är intressant att jämföra Norge och Sverige. De senaste dagarnas utveckling i Norge med retoriken kring lantbruksförhandlingarna och i Sverige genom publiceringen av lantbruksbarometern ger Donkeyman mer vatten på sin kvarn. Se också artikeln om Distriktspolitik.

I Norge pågår just nu de så kallade lantbruksförhandlingarna. (info till Sv. läsare - priserna i lantbruket är fastslagna efter omfattande förhandlingar och innehåller stora subventioner).

Det Norska lantbruket är sedan 30 år tillbaka i tillbakagång. En utveckling som har accellererat under de senaste 10 åren. Antalet gårdar minskar och antalet lantbrukare minskar. Lönsamheten sägs vara allt från dålig till eländig. Böndernas organisationer beskriver lantbruket som en krisnäring och ser mycket pessimistiskt på framtiden. Givetvis är det en hel del retorik ute och går i samband med förhandlingarna men denna bild har man försökt förmedla i ganska många år nu.

Senterpartiet har en nästan religiös syn på EU som i deras värld är roten till allt ont. Dessutom förordar partiet höga tullar på lantbruksprodukter. Även på sådant som inte produceras i landet. Som ett resultat av denna politik har Norge skyhöga matpriser och dåligt, för att inte säga uselt, urval i butikerna. "Det Norska folket är beredda att betala för att bevara Norskt lantbruk" är budskapet. Ett eventuellt medlemskap i EU påstås vara en katastrof för Norsk matproduktion.

I Sverige rapporterar den så kallade Lantbruksbarometern att Svenskt lantbruk aldrig har sett så positivt på framtiden. Alla kurvor pekar uppåt. Produktionen ökar och 60% av bönderna anser sig ha "mycket god" eller "ganska god" lönsamhet.

Växtodlarna är mest nöjda tätt följda av mjölkbönderna. Ägg- och fjäderfäproducenterna kommer på tredje plats medan köttproducenterna och i synnerhet de som producerar svin har det sämst.

Det är knappast förvånande att bönderna i de bördiga områdena i Mälardalen och Södra Sverige är mest nöjda. Däremot är det nog mer förvånande att även bönder i Värmland och Norrland stort sett är nöjda och ser optimistiskt på framtiden.

"Svenskt Lantbruk är en tillväxtbransch med stadigt ökande intäkter. Man tar upp större åkerarealer och utvidgar produktionen" (Swedbank).

Centerpartiet är EU-vänliga och önskar därmed inte heller något omfattande tullskydd.

Norska och Svenska bönder har alltså totalt olika syn på vad medlemskap i EU kan medföra. Men någon katastrof har uppenbarligen inte drabbat Svenskt lantbruk.

Inga kommentarer: