tisdag 15 april 2008

Fageräng och Mupparna

En av äldre tiders mest populära TV-serier var "Mupparna" (The Muppet Show). När lokal-TV började sända kommunfullmäktiges (=bystyrets) möten upptäckte Tromsøværingarna (=invånarna i Tromsø) snabbt en viss likhet. Från den dagen fick kommunfullmäktige namnet "The Muppet Show". Ett namn som byens politruker sedan dess har försökt bli av med (utan framgång).

I dagens lokalbleckor finns en stor artikel om det nya bostadsområdet Fageräng. På Wanny Wollstads väg och sidogatorna till denna har man byggt stora flerbostadshus som rymmer tusentals människor. Så har man plussat på med några dussin villor runt omkring. Förmodligen behöver man nog lägga ihop 4-5 normala NordNorska kommuner för att komma upp till samma invånarantal.

Sist av allt har man byggt en skola i området. Och nu kommer kopplingen till The Muppet Show. När allt är färdigbyggt upptäcker man nämligen till sin förvåning att en så tät bebyggelse genererar trafik. Trafik som beroende på den dåliga trafiklösningen rundar hela skolan. Och korsar barnens skolväg. Bitvis delar trafiken och ungarna på vägen. Vilket ju kommer helt i motsättning mot skolans behov och önskemål.

Alltså måste man göra något. Därför har Mupparna kopplat in Barlindhaug Konsult för att konstatera det självklara. Något som vilken politiker eller trafikplanerare som helst hemmahörande i en riktig stad begriper med ryggmärgsreflex. Men Barlindhaug kan alltså sticka ned sugröret i kommunkassan och suga upp några kommunala spänn i arvode för att konstatera det självklara ( det som kommunens tjänstemän och politiker borde ha upptäckt redan på planstadiet). Vilket givetvis är ett lovvärt stöd till det lokala näringslivet.

Donkeyman upprepar härmed sin åsikt. Hornsundvegen bör modifieras så att den kan ta hela trafiken från Wanny Wollstadsområdet. En bussbom bör sättas upp i södra änden av WW mot krysset med Leo Seppolas veg. Leo Seppola bör läggas igen mellan Nordpolvegen och WW-veg. Gör man så leds trafiken bort från skolan och ut på Kvaløyvegen. Enda trafiken i närheten av skolan blir den som skall till själva skolan och till Alaskasvingen. Och då blir det bara trafik vid skolans SV hörn. (En positiv bieffekt blir att en del trafik frestas att använda Langnestunneln i stället för att köra över Røstbakktoppen). Problemet i sammanhanget är att Hornsundvegen är för smal och har en dumt utformad krok överst i backen. Något som inte är helt enkelt att rätta till därför att man har smällt upp några villor lite för nära.

Donkeyman menar att i allra värsta fall får man lösa ut de få (2-3) villaägarna överst i backen och konvertera husen till något annat bruk så man får plats att bredda vägen. (Tänk om någon kunde komma på den oNorska tanken att lägga en kvarterspub här. Mitt i bostadsområdet).
Men med lite fantasi och fingefärdighet går det kanske att klämma in en bättre väg "as is". Men grundproblemet kvarstår - trafikplaneringen är eländig. Som vanligt.

(Dessutom går den stora mängden av trafik till Fagerängområdet rätt igenom villaområdena på toppen av Tromsøya. Därför att man inte erbjuder något vettigt alternativ för trafiken. Men det är ett annat problem.)

Donkeyman hade glömt bort beteckningen "The Muppet Show" men kommer från och med nu konsekvent att använda den när det gäller kommunfullmäktige och trafikfrågor. Mupparna var nämligen också mästerliga i konsten att producera många och stora ord och måttligt med konstruktiv handling.

För övrigt är det bara någon vecka sedan som Donkeyman tog sig av trafiken på Sørøya i allmänhet och Fageräng i synnerhet i artikeln Tromsøtrafiken (5).

Inga kommentarer: