torsdag 10 april 2008

Utskänkningstider

Nu har det kommit ett förslag som säger att man skall korta ned utskänkningstiderna i byen med en timme. Det vill säga att serveringen skall sluta 00.30 på söndag - torsdag samt 02.00 på fredag och lördag. Med 30 minuters "drinking up"-time. Samt att butiksölet skall sluta 19.00 mån-fre och 17.00 på lördag.

Detta påstås ge två stycken effekter:
1) Tromsøfolk skall dricka mindre
2) Ordningsproblemen vid stängningstid skall bli mindre

Självfallet jublar fundamentalisterna inom nykterhetsorganisationerna. Men Donkeyman tror inte på detta. Han tror att ett sådant förslag inte innebär några större förändringar.

Donkeyman var första gången i Tromsø i mitten av 1960-talet. Och var här på regelbundna besök ända tills han flyttade hit i mitten på 1980-talet. Han har också kört droska i byen i många år, huvudsakligen nattetid, så Donkeyman anser sig veta vad han snackar om. Dessutom har Donkeyman haft ett internationellt yrke i 40 år så han har varit runt hela världen. Och deltagit i nöjeslivet.

Men sedan sekelskiftet har utelivet i Tromsø genomgått en dramatisk förändring.

Tidigare var det ett yrande nöjesliv här i byen. I stort sett var dag året runt var det massor av folk ute på pubarna från mitt på dagen och helt till stängningstid. (Som då var ytterligare en timme senare). I dag är det inte så. Pubar och barer är i stort sett tomma på söndag - torsdag. Om det inte är något speciellt på gång förstås. Typ festival. I dag är Tromsø ur den synvinkeln precis som vilken annan tråkig småstad som helst. Vilket gör att en timmes tidigare stängning på vardagarna enbart är en symbolhandling utan någon som helst effekt. Vidare var ordet hemmafest nästan okänt. Man umgicks inte i hemmen. Skulle man träffa "folk" gick man ut. I dag har festandet i stor utsträckning flyttat till hemmen.

På fredagar och lördagar har man en viss "eftermiddagspublik" plus dem som skall på bio, teater eller liknande. Men de försvinner vid 19-tiden. Så är det tomt fram mot midnatt. Men då kommer hela den stora massan. Taxi och bussar går fullsmockade in mot byen. Sedan myllrar det av folk över hela byen fram till stängningsdags. Varefter det är någon timmes total anarki innan Nattuggla och taxi får tömt byen igen.

Det nya är "Vorspiel". Något som blivit mer och mer populärt i takt med stigande alkoholpriser. Och som fullkomligt exploderade efter "røykeloven". Faktiskt nästan över natten. Folk sitter i hemmen och dricker och röker fram till dess de skall gå ut. När man så kommer ut har man druckit så mycket att det räcker med någon liten drink för att många skall törna runt. Det vill säga kyparen och dörrvakten tycker vederbörande ser ok ut. Men redan efter en eller två drinkar så är denne pissfull. Med resultat att det en betydligt större andel kraftfullt berusade personer ute på helgnatten jämfört med tidigare.

Med det gamla festmönstret förekom nästan inte hemmafester. Man träffades ute på byen. Och satt och drack under kontroll av kyparen. Som ju hade en naturlig kontroll på hur mycket folk tog in. Detta var ju också den gamla alkoholpolitiken under "Ølutsalgets" tid. Det fanns bara flasköl och utsalget var bara öppet under poltid. Däremot hade man en generös politik när det gällde uteplatserna. Tanken var just att folk inte skulle sitta hemma och festa utan man skulle träffas på uteställena. Och dricka under kontroll.

Så måste man hålla i minnet att merparten av ordningsproblemen orsakas av fulla ungdomar som kommer till byen men som inte släpps in på uteplatserna. Eller som kastas ut.

Det gamla mönstret är brutet en gång för alla och det går inte att vrida klockan tillbaka. Tidigare stängning ändrar absolut inte någonting. Det är helt andra åtgärder som skall till för att förbättra ordningen på byen på fredag / lördag natt. Och då är det ett samlat handlingsprogram som måste till:
  • Det måste vara mer polis ute i gatorna och överberusade "städas" bort (=skickas hem eller i fyllarresten)
  • Nattuggla ändrar tidtabellen. Näst sista skall gå när utskänkningen upphör. Den sista skall gå30 minuter efter stängningstid.
  • Man etablerar två natthållplatser för taxi som gäller 00-06. En i Syd och en i Nord. Från 01 tills kön är borta är hållplatsen bemannad med en vakt och en representant för taxi som organiserar samåkning.
  • Taxisentralen ser till att alla taxibilar är i trafik 00-kön är borta. En lämplig styråtgärd som funkar bra i Sverige är att införa "Høytidstakst" 00-05.
  • Plus en mängd andra åtgärder. Det är flera Svenska städer som genomfört liknande program med gott resultat.
När det gäller problemet att få folk att dricka mindre totalt sett så är det åtgärder på helt andra plan som skall till. Men Donkeyman börjar bli väldigt trött på att fundamentalisterna hela tiden skall blanda in ordet "solidaritet" när det gäller restriktiva åtgärder. "Solidaritet" är ett av de mest missbrukade orden i språket. Ett betydligt mer korrekt uttryck i detta sammanhang är "Kollektiv bestraffning". Det vill säga alla som sköter sig skall straffas därför att en lite minoritet missköter sig.

Och Donkeyman är dj***t trött på att bli kollektivt betraffad av politruker som använder enklaste motståndets lag för att lösa ett problem. I stället för att ställa diagnos och attackera grundproblematiken försöker man dölja de oönskade symptomen.

Läs för övrigt artikeln: Utskänkningstillstånd

Inga kommentarer: