lördag 15 december 2007

Utskänkningstillstånd

Dagens artikel skall handla om utskänkningstillstånd. Eller "skjenkeløyve" som det heter på denna sidan av Kölen.

Mitt stamlokus (Tromsø Jernbanestasjon) drabbades av att få sitt tillstånd indraget i tre dagar i våras. Något som lyckligtvis inträffade samtidigt som den Svenska Bandyfinalen gick av stapeln. Alltså var Donkeyman och jourhavande fästmö i Sverige för att uppleva årets sportsliga höjdpunkt Öster om Kölen. Så vi drabbades inte av den avstängningen.

Däremot fick vi åter en gång uppleva de Norska reglernas inverkan på tåget till Sverige. Det är nämligen så att Norrmän riskerar att dö om de råkar äta utländsk mat. Och eftersom restaurangvagnen på tåget från Narvik till Stockholm är fulladdad med Svensk mat så får man inte servera något förrän efter sista uppehåll på Norsk sida. Liksom man inte får servera brännvin eller öl. Därför att det Norska folket inte tål sådana varor. I vart fall inte i samband med en tågresa.

På Svensk sida går det däremot bra att servera både mat och dricka. Antagligen därför att Svenskar tål mat och dryck bättre än Norrmän......

Men den här artikeln initierades av något helt annat. De lokala kontrollörerna har nämligen åter en gång haft anmärkningar mot "Jernbanen". Och nu skulle man tvingas att ha stängt i hela 14 (fjorton) dagar. Men lyckligtvis ingrep stadens politruker och stoppade galenskapen.

Donkeyman tycker att det är helt ok att det finns regler för hur berusade människor man kan servera sprit till. Men det är inte ok att kontroller sker i smyg och rapporteras in månader i efterhand. Därför att då är det helt orimligt att någon skall minnas situationen i fråga. Det är ett system som är totalt utan någon form av rättssäkerhet.

Donkeymans åsikt är att man skall skrota hela "skjenkekontrollen". Så skall man göra det till en rent polisiär sak. En kypare som serverar någon som inte borde serveras (för full, för ung eller något annat) skulle personligen göras ansvarig. Och så borde det vara en polisfråga. Det vill säga polisen bedriver spaning ungefär som man bekämpar annan brottslighet. När den spanande polismannen (eller -kvinnan) ser någon som får servering och som inte borde fått det hanterar man det ungefär som en fortkörning. Polisen i fråga går fram till kyparen, legitimerar sig och skriver ut ett bötesbelopp. Där och då.

Skulle samma kypare åka dit fler gånger kan man ha en stigande skala för bestraffningen. Och i slutänden kan kyparen förlora rätten att servera alkohol under en viss tid.

Liknande regler kunde lämpligen tillämpas för ölförsäljning på kolonialen.

Och så kan man dra parallellen till en droskbil. Om chaffisen kör för fort så är det han personligen som drabbas. Inte droskägaren. Så borde det också vara på krogen eller i butiken. Den kypare eller kassör som bryter bestämmelserna borde personligen drabbas. Inte sjappets ägare.

Donkeyman tror att om man införde sådana regler blev det blixtsnabbt slut på överskänkning av alkoholhaltiga drycker här i landet.

Inga kommentarer: