onsdag 31 december 2008

Historisk ironi

Donkeyman har plötsligt upptäckt en historisk ironi. När Hamas skjuter raketer mot det närliggande sydliga Israel inklusive staden Ashkelon skjuter man egentligen mot det land som borde tillhöra de egna invånarna. Och när Israel bombar invånarna i Gaza så bombar man egentligen det som borde vara deras egen befolkning.

Är det någon som har funderat kring varför det bor 1 1/2 million människor i en liten stripa kargt land utmed Medelhavets strand. Så här ligger det till:

Den ursprungliga befolkningen i det land som Hamas beskjuter med raketer bor numera i Gaza. De Araber som bodde i Ashkelon och landet runt omkring blev nämligen fördrivna från sina hem när staten Israel etablerades år 1948. De hamnade så på denna lilla strandremsa i Gaza. De och deras efterlevande utgör ungefär 80% av Gazas befolkning. De som ursprungligen härstammar från staden Gaza och området runt denna är en försvinnande liten minoritet av de 1 1/2 miljonerna.

Läs denna artikel av Robert Fisk i Independent

Donkeyman har tidigare recenserat en mycket viktig tegelstensbok skriven av just Robert Fisk som tillbringat hela sitt vuxna liv som korrespondent i Mellanöstern. Den rekommenderas varmt. Robert Fisk "The Great War for Civilisation"

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Mellan Vassen Och Land sa...

Vad jag också kan tycka är ironiskt är att Israel mycket effektivt stoppar all tillförsel av förnödenheter till palestinierna. Men man lyckas inte stoppa tillförseln av raketer, trots att syftet med strypningen av förnödenheter är att hitta dessa raketer.
Är man lite konspiratoriskt lagd här så kan man hemfalla att tro att det är i Israels intresse att den olagliga införseln av raketer fortsätter. Den rättfärdigar ju krighandlingar från deras sida.
Ser man till att effektivt strypa tillgången till raketer har man ju inget legitimt skäl att begå krigshandlingar. Alltså får den saken bero.