torsdag 4 december 2008

Koncentrationslägret

Obama har offentliggjort den ena utnämningen efter den andra och håller på att skapa någon sorts "dream team" runt sig. Men så kan man undra om hans administration är så annorlunda än den som Hillary skulle ha skaffat sig. Den stora "change" som utlovats innebär tydligen i huvudsak att George W och den kristna högern åker ut från kontoren. Men i övrigt tycks det som om man återgår till den kurs som rådde under Clinton-tiden.

Och det skall bli spännande att se vad Obama tänker göra med det koncentrationsläger som George W och hans administration har skapat vid Guantanamo Bay. Detta är en skamfläck för USA och borde aldrig ha öppnats.

Men nu finns det där och som "Economist" så förtjänstfullt påpekar i en artikel så är det inte helt enkelt att reversera historien.

På Guantanamo Bay sitter en massa "small fish". Många av dessa är sannolikt helt oskyldiga och har bara åkt med i tråldraget. Dessa skulle teoretiskt sett kunna släppas hem omgående. Men problemet är att många av dem inte blir insläppta i sina hemländer. Eller någon annan stans. Dessa måste släppas i USA. Och då kommer en intressant fundering. Efter att ha suttit på Guantanamo Bay i åratal kan de knappast förväntas ha några större känslor för det Amerikanska samhället. Snarare tvärtom. Hur kommer de personerna att agera när det kommer i frihet?

Sedan finns det ett antal riktiga terrorister där. Och detta är sannolikt hårda grabbar. Dessa måste dras inför domstol. Men så kan man fundera - vilken sorts domstol. Och var skall den ligga. Varje form av specialdomstolar blir automatiskt kritiserade av omvärlden och vanliga Amerikanska domstolar kan nog förväntas att förkasta en stor del av de "bevis" som har samlats under "enhanced interrogation". Sannolikt finns det inte bevis för att döma mer än ett fåtal i en vanlig domstol.

Men - samma sak gäller här. Skall man släppa dessa så är de inte välkomna någon annan stans. De måste alltså släppas i USA. Och måste antagligen övervakas kontinuerligt vilket i praktiken är omöjligt.

Verkligheten är att George W har skapat en dj****t het plugg som Obama skall hantera på ett eller annat sätt. Det skall bli spännande att se hur.....

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: