onsdag 7 januari 2009

Palestina ännu en gång

Donkeyman har haft en intensiv period sedan han senast filosoferade här på bloggen. Det har varit massor av jobb, en del fylla men också ilska och förtvivlan över händelserna i Gaza.

Plötsligt har Donkeyman insett att Israel inte vill ha fred i området. Inte ännu. Helt enkelt därför att man är inte färdiga. Först skall det skapas ett etniskt rent Judiskt "Stor-Israel" som innefattar både Västbanken och Jerusalem. Det har varit planen ända sedan 1940-talet. Och den planen följer man. Det får ta den tid som krävs men vid varje korsväg flyttar man fram sina positioner.

Bosättningarna har redan "ätit upp" en stor del av det som skulle blivit en Palestinsk stat på Västbanken. Nu håller man på att sakta men säkert tömma Jerusalem på Araber. Och det är inte bara Araber som åker ut. Även Kristna drivs undan - något som våra Kristna organisationer här på hemmaplan totalt blundar för.

Det är inte någon likhet i reaktionerna. Raketregnet från Hamas över Södra Israel har under en tioårsperiod dödat 20 Israeler. Medan Bombregnet över Gaza har dödat hundratals bara på en vecka. Så kan vi lägga till alla som har likviderats av Israel under de senaste åren. Palestinier som man inte tyckte om har fått en Israelisk raket in genom sovrumsfönstret. Och inte bara personen i fråga utan kvinnor, barn och andra oskyldiga som råkade befinna sig i närheten blev martyrer i samma smäll. Gång på gång.

Historiskt så har vi dessutom 17500 dödade i invasionen i Libanon 1982, 1700 i Sabra-Chatila massakern, 106 i Qama-massakern, ungefär 1000 i Libanon 2006. Och så vidare. Var det slutar i Gaza kan man bara gissa sig till.... Men i retoriken undviker Israel alltid civila förluster.

Hamas fördöms som terrorister. Men de har själva uttalat att de bara kopierar sionisternas taktik från 1940-talet. Och den var ju bevisligen framgångsrik.

Nu erbjuder Israel ett dagligt bombstopp mellan 13 och 15 så att butikerna kan öppnas, begravningar genomföras och medicin fraktas in. Så otroligt generöst.

Den nuvarande aktionen har planerats i bortåt ett halvt år. Och den har utan tvivel blivit godkänd av statsledningen i USA innan man gick till angrepp. Officiellt har vi hört två olika versioner på vad man vill uppnå:

- Få slut på raketregnet över Södra Israel.
Snart två veckors bombning och en invasion har ännu inte uppnått det målet. Raketerna skjuts fortfarande ut.

- Krossa Hamas en gång för alla.
Hela Arabvärlden ser i dag på TV-reportage direkt från från Gaza. Och blir mer och mer upphetsad. Samtidigt som stödet för Hamas ökar. Raketerna skjuts fortfarande. Medan diverse "movements" som är långt värre än Hamas får större och större stöd.

Man har hållit Västliga journalister borta från Gaza. Något som ger Arabländernas propaganda ett stort övertag. I internetåldern skaffar sig alla intresserade information på andra vägar. Något som ledit till en kraftig svängning i opinionen i Väst. Påfallande många som tidigare var tysta anhängare av Israel byter nu sida. Frågan är om inte Israel håller på att förlora många av sina vänner.

Och i USA har vi en "dark horse". Hela den radikala kampanjorganisation som lyfte fram Obama är nu "arbetslös". Men kontaktnätet finns. Flera kommentatorer antyder att en stor del av de människorna är starkt kritiska till USA:s traditionella Israelpolitik. Samtidigt som alla tecken tyder på att Obama och framför allt Hillary är mer Israelvänliga än till och med George W. Detta kan bli en intressant utveckling.

Alternativ läsning: Al Jazeera Independent

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: