fredag 19 december 2008

Stängningstider

Veckans politiska debatt i Norge rör sig kring stängningstiderna på sjappen. Polis och politiker har kommit underfund med att det är betydligt värre våld och fylleri i de Norska storstäderna om man jämför med andra liknande länder. (Om det nu finns något land som liknar Norge när det gäller de här tingen).

Något som Donkeyman noterade för ett par veckor sedan när det gällde Oslo. Men även till exempel Stortorget i Tromsø är inte allt för roligt runt stängningsdags i helgerna.

Lösningen påstås vara att stänga tidigare. Donkeyman menar att det är allt för enkelt. Det måste göras en betydligt större reform. I det följande hänvisar Donkeyman till situationen i Tromsø med jämförelser från lyckade reformer från Sverige.

Först vill Donkeyman påpeka att rent personligen så är han synnerligen Anglofierad i sina vanor. Det gjorde inte något som helst om man hade de traditionella "pub hours", dvs slut servering kl 23 med 10 min drinking-up time. Men "på hemmabana" är även Donkeyman ute och dräller på de små timmar någon gång då och då. Mest därför att detta är vad som är normala sociala umgängesformer i de allra flesta länder - inklusive Skandinavien.

Stängningstider. Först och främst. I Tromsø är detta enbart ett problem i helgerna. På Söndag - Torsdag är nöjeslivet tämligen måttligt och ordningsproblemen ligger på ett annat plan.

I de Svenska städerna har man differentierad stängningstid. Detta för att undvika att stora horder med fulla människor sätts på gatan samtidigt. De första ställena stänger 01, de sista 05. Detta är ett önskemål från polisen. Varför man här i Norge tycker det är bra att allt stänger samtidigt och att alla skall slängas ut på gatan på en gång har inte Donkeyman någon förnuftig förklaring på. Men det kan funka som en bra Norgeshistoria.

Längre tillbaka skötte detta sig självt i Tromsø. Folk gick hem "by om by", det var bara en "hård kärna" som hängde kvar till slutet. Numera går många (och i vart fall inte ungdomarna) ut förrän efter 24. Vilket innebär att de hänger kvar på sjappen så länge det går med resultat att gatorna fylls upp med folk runt 03.30.

I Tromsø kunde det vara lämpligt med 01.30, 02.30 och 03.30. Samt en halv timmes "drink-up" ovanpå detta. Man låter de mer "sofistikerade" ställena hålla öppet längst. De "bruna caféerna" och ställen med i huvudsak blandad publik stänger en halvtimme tidigare och de ställen som är enbart och konsekvent är inriktade mot ungdom stänger först.

Vakthållning. Det som också borde göras är att man gör en "tidstrappa" där man skärper nivån för att få komma in och för att få servering ju senare det blir. Precis som kyparna skall sänka ribban för att neka servering senare på kvällen. Det vill säga att man ställer större krav klockan 02 än klockan 24. Donkeyman observerade detta i Göteborg i höstas. Något som verkade funka väldigt bra.

Kontroll. Den nuvarande utskänkningskontrollen som den funkar i Norge är meningslös. Det borde organiseras så att den enskilde kyparen personligen görs ansvarig för vem han tappar till. Och kontrollanten skriver ut en personlig ordningsbot till kyparen "där och då". Det vill säga ungefär som när man skriver ut fartböter till en yrkeschaffis.

Kontrollanten borde också ha myndighet att beordra omedelbar och tillfällig indragning av tillståndet på ett ställe där situationen blivit "för rølpat". Något som skulle ske "där och då". Men det gäller bara den kvällen. Nästa dag öppnar sjappet som vanligt. Sker detta upprepade gånger skulle man överväga permanent indragning av tillståndet. Slutligen borde kontrollen vara en polissak. Men man kunde också överväga att ge myndighet till ett vaktbolag med speciellt utbildad personal.

Grundläggande skulle vara att personalen på ett sjapp konfronteras med eventuella anmärkningar "där och då" - inte i brevs form många månader senare.

Polisen. Det är inte något som har bättre effekt på ordningen än polis på gatorna. Om polisen inte har pengar till detta genom sin ordinarie budget innebär det ett grovt systemfel. Detta är faktiskt en av polisens huvuduppgifter. Men man kan också förstärka vakthållningen, till exempel ett "splejselag" mellan alla företag som tjänar pengar på de nöjeslystna. Samt kommun. Alla andra åtgärder är meningslösa utan att man har ordentligt med poliser i sving.

Hemmafester. Den stora skillnaden gentemot situationen i byen för 10 år sedan är att en mycket större del av festandet äger rum i hemmen numera. Speciellt de unga har "Vorspiel" till midnatt. Så går man ut ett par timmar. För att därefter fara på "Nachspiel". Problemet är att man redan är full när man kommer till utskänkningsstället. Men fortfarande kan man "strama upp sig" och komma in. Ett par öl inne på sjappet är sedan nog för att många skall "få frispel".

Ända till för ett fåtal år sedan var det - i vart fall i Tromsø - officiell politik att man ansåg det vara bättre att folk gick på puben och festade än att man hade stora hemmafester. Därför att då pågick det hela under kontroll. Numera verkar man ha vänt på saken. Debatten under senare tid verkar gå ut på att man skall övertala folk att festa hemma i stället. Fortsätter den utvecklingen framöver så lär mycket av bråket inne i centrum förflytta sig till att bli husbråk i bostadsområdena i stället.

Lönsamhet. Samtidigt undrar Donkeyman om inte flera uteställen är på väg att få problem. I synnerhet de som kan beskrivas som "ungdomsställen". Några sjapp har redan slagit igen - och Donkeyman tror det blir fler. Man behöver inte vara fullt utbildat "blåruss" för att begripa att det är svårt att leva på 3 timmars omsättning två dagar i veckan.

Tömma byen. Grundläggande för att undvika ordningsproblem i en stadskärna är att folk kommer hem. I Tromsø har vi Nattuggla men den drivs på ett sätt som gör den lite attraktiv för många. Detta skulle kunna förbättras högst avsevärt. Vidare borde man bestämma sig för två taxihållplatser - en i norr och en i söder. Dessa skulle ha vakthållning från kl 01 och till kön är avvecklad. Denna vakthållning skulle med fördel kunna betalas som ett "splejselag" mellan alla de verksamheter som tjänar pengar på att folk är ute och festar nattetid.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Flunkbuster sa...

God Jul, Donkeymannen!
Hälsa till "Jourhavande" också!