lördag 1 mars 2008

Ølhallen

"Du har ikke vært i Tromsø dersom du ikke har besøkt Ølhallen !"

Ølhallen ligger i källaren på Mack-bryggeriet längst söder i Storgata. Den öppnades den 29. Februari år 1928. Alltså kunde Donkeyman tillsammans med "alla andra" fira 80-årsdag på vår kära hall under hela gårsdagen.

Som Donkeyman antyder i artikeln i vänsterspalten: "Varför kallas Tromsø Nordens Paris" så var dryckenskapen ett stort problem här i byen i gamla tider. Men in på 20-talet hade man lyckats "städa upp" en hel del. Och nykteristerna hade en stark ställning i "bystyret". Dåvarande Mack-direktör Lauritz Bredrup kämpade i många år för att få öppna en hall där folk kunde få njuta sitt öl under organiserad kontroll i stället för att sitta runt om ute i byen.

Den gången, för 80 år sedan, hade den ovan nämnda "uppstädningen" flyttat problemen från de gamla kända platserna till nya. Sommartid var "Sørjeteen" (=södra piren) ett sådant där "bærmen sitter och dricker varvid de generar vanligt hyggligt folk". Nu 80 år senare kan man konstatera att ett av de stora problemområdena i byen sommartid är just Sørjeteen. "Där bærmen samlas och genererar vanligt hyggligt folk". Sagda pir går också under beteckningen "Norges längsta bar". Och det går ett väl upptrampat spår mellan Vinmolopolet och Sørjeteen. Så Ølhallen innebar kanske inte någon större förändring på just den punkten. Snarare var det så att den som hivades ut "i den friska luft" fortsatte till jeteen.

Men "Hallen" har varit stampub för många. Donkeyman var där första gången som turist med "Finnmarken" redan 1967. Och har varit stamgäst de senaste 25 åren. Stamplatsen är i "senilkroken", det vill säga vid de runda borden i en liten krok till höger om dörren. Gå in där, se till vänster och där sitter Donkeyman på en av de runda kaggarna med ryggen mot hörnet. Öppnar man länken till Ølhallens hemsida så ser man på första sidan rätt in i "senilkroken".

Gårsdagens firande var i vart fall vällyckat. Fullsmockad pub från tidig morgon (09) till midnatt.

Och för ovanlighetens skull var det kvällsöppet. Ølhallen har nämligen mycket ovanliga tider. Den klassiska tiden är servering mån-fre 09-17 samt lör 09-13. Men på senare tid har man utvidgat på fredag till 18 och på lördag till 15. Söndagar hålles stängt. Skälet till dessa ovanliga tider var att som villkor för att få öppna hallen sattes att man skulle hålla samma tider som "Ølutsalget" och "Vinmonopolet". Detta därför att hela hallens existens ju motiverades med att man skulle kunna sitta inne och njuta sitt öl.

I moderna tider har det blivit butiksöl och utvidgade poltider. Hallen har rätt att skänka ut öl hela kvällarna. Men bryggeriet har ändå avstått från att utvidga tiderna. Detta främst därför att man ju säljer öl till alla andra sjapp i byen och då vill man inte driva ett konkurrerande ställe. Samtidigt har Ølhallen på kvällstid blivit en mycket populär lokal för slutna fester.

Läs mer om "Hallen" på www.olhallen.no

Inga kommentarer: