tisdag 4 mars 2008

Övernattning i Stockholm

Stockholm är en stad som har ett stort problem när det gäller hotelrum. Det är tidvis helt omöjligt att få rum. Och därmed kostar det en förmögenhet. Donkeyman har inte så många förslag till boende men det finns trots allt några. Klicka på de färgade titlarna så länkas du till hemsidan för de olika ställena.

Sjöfartshotellet
I gamla tider var detta det självklara valet för Donkeyman. Och för den som har gällande Svensk sjöfartsbok är det fortfarande det enda tänkbara. En aktiv sjöman bor för lite drygt 300 spänn natten. Men för alla andra kostar det numera skjortan. Så det var med trist hjärta som "yours truly" cuttade ut hotellet för si så där 15 år sedan.

Men om man vill bo på "vanligt" hotell och betala för sig så är fortfarande Sjöfartshotellet det givna alternativet. Det ligger ett stenkast från Slussen. Mitt i stan. Och en sak är säker. Även lopphotellen kostar ungefär lika mycket.

Men en gång i tiden var detta den naturliga träffpunkten för allt Sveriges sjöfolk. Då slank man in i sjömansavdelningen just till höger om ingången till krogen. Där presiderade kyparen Ture. Som kände "alla" med både namn och vilka båtar man seglade i. Inredningen kom från den gamla Waxholmsbåten "Express I".

Men det finns trots allt lite nostalgi i huset. Går man ut genom hotellentrén och si så där 50 meter upp i backen så ligger Sjöfartsklubben där med en del av den gamla krogen uppmonterad. Så man kan fortfarande träffa likasinnade "on site".

Malmen
Gamla Stockholmare minns helst Malmen som ett av stadens större danspalats. Men den tiden är historia. Fast Malmen är också ett hotell som har ett suveränt läge. Vid Medborgarplatsen just i krysset Götgatan / Folkungagatan. 50 meter från t-banan. Och inom några hundra meters radie finns absolut ALLT. Donkeyman använder gärna Malmen just därför.

Detta är hotellet för den urbane. Visst är det ett helt vanligt Scandichotell. Ganska gammalt och lite slitet. Men helt ok prismässigt. Fast den som inte tål fylleskrål, biltrafik, ambulanser och alla andra urbana ljud skall hålla sig långt undan.

På bakgatorna runt om finns också ett antal småhotell och apartement.

Rygerfjord
Detta använder också Donkeyman ibland. Speciellt om kassan är lite slak. En gammal Norsk kustbåt som har blivit hotell och vandrarhem. Här kan man övernatta till valfritt pris. Man kan lyxa sig tillsammans med hustrun i ett riktigt hotellrum med bad, sovhytt och dagrum till mindre pris än man betalar för en garderob på Sjöfartshotellet. Och så finns det alternativ i fallande skala ända ned till vandrarhem för noll och niks.

Rygerfjord ligger centralt vid Söder Mälarstrand och man har ett annex förtöjt bredvid. Utsikten är över Riddarfjärden och allt ligger inom bekvämt promenadavstånd. Ombord finns också en enklare restaurang och pub / bar.

Det finns också en handfull andra hotell / vandrarhem belägna på båtar. Men som sagt - detta har varit härbärge för Donkeyman de senaste 15 åren.

Bredäng Camping
Detta är ett prisvärt och bra alternativ. Men då hamnar man ute i betongen. Man åker med Sydvästra Tunnelbanan till Bredängs station och går därifrån. Campingen har stugor med 2 och 4 bäddar. De har dessutom vandrarhem.

I själva Bredängs Centrum finns ett urval av vanliga butiker och en handfull med pizzaliknande invandrarsjapp. Här kan man göra en aktuell social studie av livet ute i Betongen. Bredäng är nämligen urtypen för en förort byggd under "Miljonprogrammet" på 70-talet.

Waxholms Hotel
Vill man bo lite längre bort är Waxholms Hotel ett mycket bra alternativ. När Donkeyman var ung var Waxholm lååååååångt från Stockholm. Det var en stad som var centrum för skärgården. Och i Waxholm satte sig skärgårdsborna på Strand när man väntade på båten hem. Nu har Strand gått hädan för si så där 20 år sedan. Men den lyxigare varianten Waxholms hotel lever ännu. Och man åker med Waxholmsbåt till centrala Stockholm på en timme. Bussen tar något mindre tid och går flera gånger i timmen i stort sett dygnet runt.

Det händer att Donkeyman tar in på Waxholms Hotel och nostalgerar.

Inga kommentarer: