söndag 9 mars 2008

Näringspolitik

Veckans chock kom i början av veckan när Mack-bryggeriet offentliggjorde att man övervägde att flytta produktionen till Balsfjord. Nordkjosbotn närmare bestämt. Och när vår chefsAyatollah herr Hausberg enbart gratulerade Balsfjord kommune till en ny etablering.

Fram till nu har "alla" trott att Mack skulle flytta till det nya industriområde som anläggs i anslutning till den nya centralhamnen i Tønsnes. Precis som ASKONor. Men nu har man kommit fram till att det är alldeles för dyrt. Och visst är det logik bakom tänkandet. Vollan ligger ju betydligt mer centralt för den som skall distribuera varor till hela NordNorge. Vägen upp till Tromsø är ju ett blindspår. Precis som vägen till Tønsnes leder ännu längre upp i en återvändsgata. Varje ölbil som skall norr- eller söderut tjänar ju in si så där 15 mils körning om man utgår från Vollan i stället.

Mack har kämpat med kommunen i många år när det gäller nyetablering. Detta är en följetong som har gått i de lokala bleckorna år efter år. Utan att något reellt har inträffat.

Och det är ju inte bara Mack som upplever problem med nyetableringar. ASKONor har länge väntat på tomt. Tromsø Stålindustri har kämpat i 12 år för att få något nytt. Och ännu inte lyckats. Miljön runt Stakkevollvägen norr om Breivika hamn ser med skräck hur de skall kastas ut för att hamnen skall utvidga. Och exemplen är MÅNGA.

För en utlänning är detta obegripligt. En Svensk kommuns viktigaste uppgift är att tillrättalägga för näringslivet. Därför att utan näringsliv finns det inte behov för så mycket annat heller. En Svensk kommunalpamp som skulle uttala sig som herr Hausberg skulle knappast klara att bli nominerad i sitt eget parti inför nästa val. Långt mindre bli omvald. Jag vågar garantera att i en kommun som Luleå, Piteå, Umeå eller Skellefteå skulle det inte ta många månader för att lösa mark- och etableringsfrågorna för ett företag av Macks storlek. Näringsfrågorna är prioritet nummer ett på den sidan av kölen. Och snackar man om hundratals jobb blir kreativiteten väldigt stor.

Inga kommentarer: