måndag 21 januari 2008

Soldag

I dag är det den stora dagen.

DET ÄR SOLDAG I TROMSØ

Det har varit mörkertid. Vilket inte betyder att det är totalt mörkt. Men det är tillräckligt mörkt för att göra folk flest deprimerade. Som värst är det vid Midvinter när vi har ett par timmars dagsljus. Nu den 21. Januari är det ljust från 09 till 15. Men det är indirekt dagsljus. Solen orkar inte fram. Förrän i dag.

Så går det ett par månader och sedan är det mer ljus här uppe än vad man har i Oslo eller Stockholm. Och i slutet på April blir det ljust dygnet runt. På Valborg (30.April) firar vi att den förb*** vintern är slut. Den 21. Maj börjar Midnattsolen. Och i slutet av juni firar vi Svenskar det som borde varit vår nationaldag - Midsommarafton.

Om det inte funnits fjäll i söder utan det hade varit fri horisont skulle solen ha tittat fram den 15. Januari. Men nu har man rest ett gäng med fjäll som skymmer solen. Därför har olika platser olika soldag. Och i Tromsø är det alltså den 21. Januari.

I Donkeymans gamla lägenhet på Bjerkaker tittade solen fram under si så där 20 minuter redan den 19. Liksom på till exempel Kvaløysletta. Men i Downtown Tromsø ser man alltså solen den 21. Förutsatt att det inte är mulet då. Vilket det är i dag.

Datumet den 21. påstås komma av att det var den dagen som solen nådde kyrkotrappan. Men i moderna tider har man byggt hus som skymmer för solen så tidigt på året. Vill man nu se solen på första och sista soldagen så bör man gå ned till Strandtorget. På kajen nedanför "Skarven" alldeles bredvid det gamla färjeläget är en ypperlig plats att beskåda årets första och sista solstrålar. Den lilla kajhuken har Donkeyman döpt till "Solplassen".

Där kan man nämligen se solen komma fram bakom "Fløyfjellet" och passera ett litet hack i fjällkedjan ned mot Balsfjorden. För att efter kort tid passera in bakom ett fjäll på Malangshalvøya. Men det tar nog 14 dagar innan den kommer så högt på himlen att den orkar över Malangsfjällen. Och då förlängs soltiden från en halvtimme till flera timmar nästan över natten.

Och så till allt det trista. Donkeyman kör droska både i natt och i morgon natt. I dessa tider är det en strid om livet för att hålla Kemneren (=Kronofogden) nöjd. Han anser att resterande skatt för 2006 skall inbetalas "Muy Pronto". Annars skickar han ut sina bödelsdrängar med stegel och hjul i högsta hugg. Dessutom skall hyra betalas och öl skall köpas.

Vilket leder till att Donkeyman och jourhavande kommer att avhålla solfest uppe i Donkeymans container ett par dagar för sent. Det blir på Onsdag. Och då intaga därtill lämpliga drycker. Men det kanske är passande därför att då har Donkeyman bestämt att det skall vara klart väder så vi får se solen. Ovanför taket till Macks Ølbryggeri och mellan ovan nämnda fjäll....

Och på sagda Solfest avser Donkeyman att stoppa huvudet i sanden och vara struts. Det finns inte någon Kemner. Det finns inte några Inkassobyråer. Det finns inte något överdraget bankkonto. Det finns inte några fönsterkuvert. De enda människorna i världen är Donkeyman och jourhavande. I vart fall inte förrän bakruset har lagt sig på Fredag.

Inga kommentarer: