lördag 5 januari 2008

Dragspelare

Här i byen har vi under lång tid haft ett antal "dragspelare" som "underhållit" på gator och torg. Samt utanför shoppingcentra.

Samtidigt har ett antal personer ondgjort sig över saken under lång tid. Man klagar på att det är en sanitär olägenhet. Vissa butiker gör det till en personalsak - man skall inte utsättas för detta oljud under arbetstiden. Och så har vi ju givetvis "vän av ordning" som önskar få allt reglerat.

Donkeyman drar sig till minnes "Russerhandeln" som florerade på samma gator och torg för si så där 10 år sedan. Ryska "turister" reste hit och sålde sina varor som vanlig torghandel. Något som byens handelsmän såg som en konkurrens och såg till att få stoppat. Beskedet var ungefär: "Vi skall inte ha några utlänningar som kommer hit och konkurrerar....."

Jag undrar om det inte är samma problematik när det gäller dragspelarna. Att de är utlänningar alltså. Även om det officiella skälet är att "de inte kan spela".....

Men eftersom vi är i Norge så måste ju allt regleras. Och när det gäller gatumusik så finns det faktiskt förebilder. Fast de befinner sig i det obehagliga utlandet, London till exempel. Där har man i många år "plågats" av "musiker" som arbetar i till exempel tunnelbanan. Så man har reglerat det hela lite grand. Man har märkt ut områden (ganska många) där gatumusiker får arbeta. Men så har man också infört en form av certifiering av dessa gatumusiker. I form av en sorts audition. Man måste alltså infinna sig hos en censor på London Transport som kollar att man faktiskt KAN spela. Den godkände och certifierade gatumusikern kan sedan fritt arbeta på dessa markerade områden. Möjligen kunde man göra en lokal variant av detta.

1 kommentar:

Flunkbuster sa...

Jaså, även metropolen Tromsö har förrärats med dessa dragspelande virituoser!
Här i Stockholm kryllar det av män, kvinnor, snoriga småungar, gamla gubbar och kärringar från Rumänien med en gisten "glesbygds-synt" på magen.
En sak har de alla gemensamt:
De kan inte spela en enda förba**ade låt!
Jag har försökt lista ut vad de spelar men jag har ännu inte lyckats komma fram till något som liknar en riktig melodi, det är mest samma malande toner som upprepas om och om och om igen...
(och det är inte heller rumänsk folkmusik som ändå låter för jä*ligt!)
Nyligen var det en affärsidkare i stan som efter två dagars dragspels-tortering ringde polisen så de fick avlägsna den helt "oförstående" dragspelaren.

Iden är ju inte så dum egentligen, det där med att spela samma tonslinga hela tiden.

De står vid entrédörrarna på t ex stormarknader och de stressade åhörarna som passerar förbi hinner inte lyssna på dem mer än ca 5 sekunder innan de själva försvinner vidare.
Med lite tur så finns det någon blödig och dum svensk (och det finns det många, tro mej!) som tycker att dragspelaren naturligtvis ska ha lite småpengar och som slänger åt dem en krona eller två utan att ha lyssnat på deras spelande!!!
Kan de skrapa ihop några tusen på en vinter så tjänar de ändå skyhögt mera än att arbeta hemma i Rumänien ett helt år!!!

Du kan testa med att ställa dig framför och lyssna på dem nästa gång du råkar på en dragspelande gatumusiker, efter ca 5 minuter brukar de packa ihop, eftersom repertoaren tryter!-)