söndag 6 mars 2011

Supportrar

Att "hålla på" ett lag är en plågsam verksamhet. Fråga Donkeyman. Han vet. Donkeyman har varit Hammarbyare, "Bajare", i 60 år. Något som kan jämföras med att vara självplågare, fakir. Men som också ger stor glädje och härliga stunder.

Donkeyman måste erkänna offentligen att han höll tyst om sina böjelser en kortare period under uppväxten när familjen bodde i "Djurgårdsland". Eftersom Donkeyman redan som det var mobbades i skolan såg han inte några skäl till att pådra sig klasstryk genom att avslöja att han egentligen höll på "Bajen". Lyckligtvis varade den här parentesen bara några år så att han snart kunde återgå till att även offentligt hålla på "laget i hans hjärta".

Många gör det enkelt för sig. Det är knappast förknippat med några större lidanden eller plågor att vara supporter till "de stora kanonerna". Man slipper nedflyttningsstrider och man kan fira seriesegrar vart och vartannat år. Klubbar som "Manchester United", "Chelsea", "Barcelona" eller "Real Madrid" är "vattentäta". Norrmännen har "Rosenborg" som abonnerar på serieguldet. Och givetvis har klubben största publiksiffrorna och störst antal supporters.

Som "Bajare" har Donkeyman upplevt otaliga nedflyttningar från Allsvenskan. Å andra sidan har han också upplevt glädjen när laget klättrar tillbaka. Och så fick han uppleva det hittills enda Fotbollsguldet 2001. Det som man inte trodde kunde hända. Det omöjliga. Men det hände. Och "Bajarna" firade, det hade tagit 103 år att vinna Guldet. Och ingen kan veta om det tar 103 år till nästa gång. Så det var bäst att fira.

Det tog över 100 år och ett halvdussin förlorade Bandyfinaler innan det blev Guld. Hockeyn vann sitt senaste Guld 1952 och har sedan dess haft en lång ökenvandring fram till att hela sektionen konkade härom året. Men den nya klubben "Bajen Fans Hockey" har vunnit div V, div IV och div III. Nu kvalar man till div II. Och "Bajarna" ställer upp och bär fram laget. Inte därför att det är världens bästa lag utan därför att det är VÅRAT LAG. Men det finns många fler medlemmar i familjen. Vi har Speedwayen som gått upp i Elitserien igen. Vi har Handboll. Vi har ..........

Men Donkeyman har ett litet hörn vikt i sitt hjärta åt några andra lag också. I Hockeyns värld har alltid MoDo varit favoriten, i brist på Hammarbylag. De senaste tre säsongerna har Donkeyman också haft glädjen att följa laget "on site" eftersom han har jobbat i Ö-vik på vintern. En stad där man "andas hockey och älskar hockey". Detta är "The Heart of Hockey".

Och ganska typiskt för Donkeyman så är han inte här det året som de tar Guldet. Nejdå, han kommer säsongen efter och får uppleva tre missade slutspel på rad. Trots nya spelare, nya ledare, nysatsningar och allt möjligt annat så har laget halkat sakta neröver i tabellen. Bara för att i år hamna sist i tabellen och så skall det bli kvalserie. Men Donkeyman är ju van vid nervpress och nedflyttningsstrider .......

Hemma i Tromsø har Donkeyman sitt Norska favoritlag. Han har följt Tromsø IL i Tippeligaen ända sedan deras första säsong 1986. Han har också upplevt två Cupguld "on site" på Ullevål. Laget har gett oerhört mycket glädje och många outhärdliga besvikelser. En sak är säker - det är inte något Guldlag men det är ett stabilt mittlag som tar medalj då och då.

I England håller Donkeyman på "Tranmere Rovers". Ett lag som ligger på den undre halvan av FotbollsLigan. Men man byter inte lag bara för att det går dåligt. Och Donkeyman fattade kärlek för "Tranny" en gång på -60-talet när han hamnade på Prenton Park och såg klubben spela i dåvarande div III. En gång i tiden var John Aldridge manager för laget och han präglade ett uttryck: "We can never be like Liverpool or Everton, they are like the Great Liners, like Queen Elisabeth and Queen Mary. But we can become a very nasty submarine".

Men Donkeyman är lite otrogen. Därför att han bodde en period i Wimbledon och följde då WFC som var den tidens "underdog" i de högre regionerna av Engelsk fotboll. Men klubben stals och flyttade till Milton Keynes. Så då tog Donkeyman övergång till den nystartade klubben AFC Wimbledon som nu står på tröskeln till Ligan.

I Skottland föll det sig så att den unge Donkeyman praktiserade på Babcock & Wicox ångpannefabrik. Han bodde inneboende hos en familj som var fanatiska medlemmar av "Scottish Nationalist Party" och som var fanatiska anhängare till "Partick Thistle". Så sedan dess håller Donkeyman på "Thistle".

Donkeyman skall sluta sin uppräkning här. Det finns fler små hjärteklubbar som får plats bredvid Hammarby. Och Donkeymans mer frispråkiga kompisar påpekar rättframt: "Hur faen kan man hålla på ett gäng med så hopplösa lag"? Men som sagt tidigare. Man byter inte lag bara för att det går dåligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: