tisdag 8 mars 2011

Jubileum

I dag firar man "Den internationella kvinnodagen". Men Donkeyman som alltid skall vara lite annorlunda använder dagen till att mimra över Radio Nord. Hans barndoms radiostation som så brutalt slogs ihjäl av BetongSossarna.

Radio Nord startade nämligen sina sändningar klockan 1000 den 8.Mars 1961. Det vill säga på dagen för 50 år sedan. Och den unge Donkeyman rattade omgående in stationen på radion. Mellanvåg 495 meter. Och där fick radion stå inställd under det dryga år som stationen tilläts existera. Men på det året kom man så långt att ungefär 75% av alla radioapparater i ett område som sträckte sig från Sundsvall till Kalmar och från Örebro till Åbo var inställda på just Radio Nord. Till stor förargelse för Betongsossarna.

Samtidigt måste man hålla i minnet att Sverige av år 1961 var ett helt annat land än i dag. Och att konkurrera med Sveriges Radio var enkelt den gången. Det var som Norrmännen säger: "Rått Parti".

När Radio Nord startade sina sändningar klockan 1000 på förmiddagen hade Sveriges Radio sändningsuppehåll. Man började klockan 11 igen med Programläsning och Musik under arbetet. Sedan fortsatte dagen med sådana programpunkter som Klockspelet i Stadshustornet, Nyheter och Väder, Börsnoteringarna, Tidssignalen, Ett föredrag om Ekonomisk Gödsling, Skolradio samt Pensionärsprogram.

Vi som var unga lyssnade på "Radio Lux" på raspig långvåg. Jag minns mycket väl att jag hade en våldsam antenn tillverkad av många meter grov koppartråd. Vi ungdomar hade också i friskt minne att det var "Radio Lux" som sände Ingo-Floyd bara två år tidigare. Men nu fick vi en egen radiostation som spelade den tidens populärmusik. Och där sändningen var av lika bra kvalitet som det som Sveriges Radio presterade.

Betongsossarna och hela kulturetablissemanget var minst sagt upprörda. Detta var en styggelse som måste stoppas. Med alla till buds stående medel. Och i efterhand har det kommit fram att man på fullt allvar övervägde minst sagt extraordinära åtgärder. Störsändare av samma typ som Sovjetunionen använde mot västliga radiostationer diskuterades. En militär aktion mot sändarfartyget för att internera det var ett annat alternativ.

Det man slutligen genomförde var också ganska dramatiskt. Om man skall se det ur dagens perspektiv. Man genomförde förbud mot att annonsera i Radio Nord. Man genomförde förbud för Svenska medborgare att arbeta för Radio Nord. Och man genomförde förbud mot transporter till och från Radio Nords sändarfartyg.

Skall man försöka förklara etablissemangets agerande så måste man förstå Socialdemokratins inre själ på den tiden. Det var inte bara ett parti som genomförde välfärdssamhället. Man styrde också medborgarnas liv i stor utsträckning. Enligt principen: "Vi vet vad som är bäst för Dig. Om Du inte agerar i den andan så skall vi tvinga Dig".

Donkeyman ser Radio Nord som den första av de protester som skulle förändra det Svenska samhället under de kommande 20 åren. Protester som skulle göra slut på BetongSossarnas välde och förändra partiet mot de Pragmatiska Sossarna. Även om det just nu är en stark rörelse inom Sosseriet som önskar vrida klockan tillbaka.

Etablissemanget hade i grunden fyra invändningar mot Radio Nord:
- Man spelade musik på ett sätt som skulle bryta ned den Svenska kulturen
- Reklam var fult. Många ville ha bort reklamen även från tidningarna
- Myndigheterna kunde inte kontrollera innehållet
- Det var utländska intressen. Kapitalet var Amerikanskt och ledaren var Finlandssvensk

I ett historiskt perspektiv kom Radio Nord:
- 5 år innan FNL-rörelsen började ta fart
- 7 år före Kårhusockupationen
- 10 år före Almstriden
- 16 år före Mullvadsockupationen
- 19 år före Kärnkraftomröstningen

Radio Nord förändrade ändå Svensk Radio för gott. Påfallande många av dem som jobbade inom Radio Nord gjorde sedan karriär inom Sveriges Radio. Flera blev framstående programledare och producenter. Sveriges Radio startade omgående med Melodiradio eller Skvalradio som kritikerna kallade det. Man tog också upp många av de mest populära programmen hos Radio Nord.

Radio Nord var bland annat först med:
- Regelbundna nyhetssändningar. Var timme
- Melodiradio dygnet runt.
- Lättsam melodiradio med tidens populärmusik
- Topplistor (Top 20 och Svensktoppen)
- Omfattande Publikkontakt
- Reklamradio

Donkeyman har tidigare skrivit en artikel om Radio Nord som tål att läsas en gång till

Donkeyman har också recenserat en helt otroligt bra bok som skildrar inte bara Radio Nord utan stämningen i Sverige på tidigt 1960-tal.

Och som Donkeyman skrivit tidigare. Ni som inte var med på den tiden. Fråga era föräldrar vad de gjorde den natten som Radio Nord tystnade. Dräpta av BetongSossarna och Kultureliten. De kan redogöra för det. Precis som de vet vad de gjorde när de fick reda på morden på Kennedy och Palme.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Janne D sa...

Det fanns dårar långt in på 80-talet som ville frälsa oss från undergången...
Karin Maj Britt Margareta Theorin har bland annat förespråkat ett förbud mot privat innehav av parabolantenner. Detta skedde genom ett förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet vid genombrottet av den kommersiella televisionen i Sverige i mitten av 1980-talet.

tommy sa...

rätt otroligt egentligen att tänka sig att den storebrorsmentaliteten kunde dominera ett såpass modernt samhälle som sverige... tacka "gud" för internet och www för dessa teknologier låter oss förhoppningsvis slippa liknande "Big Brother" liknande system framöver... fast iofs med tanke på att stater numera alltid kan hemfalla till att åberopa terrorism-klausuler så ska man nog inte ta gift på det...

tommy sa...

"Stick iväg Jack" låg i brevlådan idag - tänker ägna helgen åt läsning.

tommy sa...

Mycket intressant bok, "Stick iväg, jack!", särskilt för min generation (60) som inte har några egna minnen av politiken på 60-talet eller av Radio Nord.

Det mest slående är den elitistiska förmyndarstil som makthavarna tillämpar, folket verkar betraktas som mindre vetande imbeciller som behöver uppfostras med fast hand till gott beteende och god smak. Folket vet helt enkelt inte sitt eget bästa.

Också intressant att se synen på och misstänksamheten mot en "utländsk" (tom. judisk!) entreprenör (Jack), och hans likaledes utländska finansiärer - idag skulle ju en så driven entreprenör som Jack hyllats vilt...

Donkeyman sa...

Det allra värsta är att man än i dag känner en kall vind utmed ryggraden där den konservativa falangen bland Sossarna vill återvända till just detta. Enligt principen:

"Det är Vi som vet vad som är bäst för Dig. Om du inte agerar för Ditt Eget bästa så skall Vi tvinga Dig."