måndag 21 februari 2011

Ett Jubileum

I dagarna är det 25 år sedan Olof Palme mördades. Ett politiskt mord som på många sätt förändrade Sverige. Och ett politiskt mord som startade en av de största skandaler vi upplevt här i landet. Donkeyman skall påminna om några detaljer:

Var befann du dig när du fick höra om Palmemordet?
Alla som levde den gången minns var de var när de fick höra talas om Palmemordet. Det är inte många händelser som har den statusen. Kanske bara mordet på John Kennedy har samma status i modern tid.

Donkeyman vet i vart fall var han var. Han befann sig hemma i sin säng och sov ut ett ölrus. När han väcktes av ett telefonsamtal från väninnan Gunilla. Som berättade om händelsen. Sedan var det färdigsovet den natten.

Palems politiska gärning, utrikes
Eftersom Palme blev brutalt mördad så har han blivit helgonförklarad. Man glömmer lätt att Olof Palme var den mest kontroversiella politiker som funnits i Sverige i modern tid. Det gick inte att undvika att ta ställning till honom. Man kan lite generellt säga att halva nationen älskade Palme, den andra halvan hatade honom.

Efter att Palme blivit mördad tystnade all kritik av honom. Plötsligt rådde nationell enighet om att han hade varit en stor politiker. Att han varit ytterst kontroversiell glömde man väldigt snabbt bort. Och Palmes många kritiker blev plötsligt Palme-vänner och glömde fort bort sin tidigare ståndpunkt.

Samtidigt var Palme en produkt av sin tid. Detta var en tid när det fanns två Supermakter som stod mot varandra. Och den ena Supermakten hade just förlorat det kontroversiella VietNam-kriget. Ett krig där Palme hade tagit konkret ställning. Ett ställningstagande som den gången var minst sagt kontroversiellt. Men Palme tog också starkt och konsekvent ställning i många andra av den tidens stora internationella händelser. Han fördömde Apartheid, han fördömde Järnridån och Berlinmuren, han fördömde diktaturer runt om i världen och han tog kraftfull ställning mot USA i en mängd kontroversiella frågor. (Samtidigt som han samarbetade med samma USA i många andra sammanhang.)

Samtidigt var Sverige ett litet land. Ett litet land som var ganska betydelselöst i den stora världspolitiken. Ett land som inte heller brydde sig om världen. Palme gjorde Sverige internationellt. Man lade märke till oss. Men vi blev också intresserade av omvärlden, mycket tack vare honom.

Palmes politiska gärning, inrikes
Det här var en tid när Sverige var långt mer politiskt delat än i dag. De Radikala krafterna var mycket starkare än i dag, speciellt hos ungdomen. Det var -68-ornas tid. VietNam, Almstrid, Chile, Apartheid, Husockupationer. Allt detta var dagsaktuella frågor. Proggen var på sin höjdpunkt. Nästan allt av kultur var radikal. Socialdemokratin stod den gången betydligt längre till vänster. Hela vänstern och många Sossar väntade på Revolutionen. Samtidigt var det en stor minoritet (kanske majoritet) som inte alls höll med om allt detta. Man måste se Palmes gärning i det ljuset.

Tage och Sträng hade börjat förändra "Reformsossarna" till "Betongsossarna". Det var Palme som fullbordade den förändringen. Det var under den här tiden som den Offentliga Sektorn expanderade kraftfullt till det som sedan kallades "Den Ofantliga Sektorn".

För att finansiera detta ökades samtidigt skattetrycket. Till slut låg marginalskatten på uppåt 90% och arbetsgivaravgiften var i det närmaste tredubblad. Det var samma period som Astrid Lindgren drabbades av den så välkända "Pomperipossaskatten".

Samtidigt genomfördes Löntagarfonderna. Ett försök som av motståndarna beskrevs som ett försök att smygvägen Socialisera Sverige och överlåta makten över företagen till Facket och Partiet. Det var också under samma period som många stora Svenska industrimän och entrepenörer flydde landet. Kamprad och Rausing var bara ett par exempel.

Palmes ekonomiska politik kom senare att reverseras av Sossarna själva under Ingvar Karlsson och Göran Persson.

Men Palme var drivande i tre reformer som blivit bestående. Det kanske allra viktigaste var att han arbetade för Jämställdhet mellan könen. Att sambeskattningen upphävdes var nog hans viktigaste reform. Tyvärr ger inte moderna tiders Feminister någon Palme den "cred" som han borde ha i det sammanhanget. Men han genomförde också det system för Studiefinansiering som vi har än i dag. Slutligen genomfördes en mängd av de arbetsrättsliga regler som i dag är så kritiserade från Alliansen - men som de inte är starka nog att röra.

Var Palme en bra Statsminister?
Donkeyman menar att Palme var betydligt dugligare som Partiledare än som Statsminister. Enligt Donkeymans uppfattning genomdrev Palme en omfattande "BetongSossifiering" av samhället som han i praktiken hade en mycket tunn majoritet för. Därmed gjorde han sig också till fiende med i stort sett halva folket. Som faktiskt kom att hata honom.

Polisens Fiasko
Efter att Palme hade blivit mördad genomfördes ett av de största organisatoriska Fiaskon som inträffat här i landet. Polisen gjorde i stort sett allt fel. Trots att man disponerade i stort sett oändliga resurser genomfördes ett arbete som eftervärlden har bedömt som eländigt. Man klarade inte ens av att genomföra en ordentlig brottsplatsundersökning. Kulorna från de två skott som avlossats hittades av privatpersoner efter avslutat polisarbete. Slutligen spårade det hela ut med PKK-spår, SydAfrikaspår och slutligen Christer Petterson.

Men detta har skildrats av så många skribenter att Donkeyman inte skall lägga någon energi på den saken. Däremot fick Donkeyman äntligen "Vatten på sin Kvarn" när Leif GW Persson gick ut i Expressen och i TV och bekräftade några av de teorier som Donkeyman har haft i alla år.

Var Christer Petterson skyldig?
Donkeyman har i alla år hävdat att han inte tror ett ögonblick på att CP var mördaren. Ett av de främsta skälen som Donkeyman framfört med en dåres envishet är följande:

Mordet skedde i krysset av Sveavägen och Tunnelgatan. Därifrån avvek mördaren joggande Österut på Tunnelgatan och sprang uppför trapporna till Malmskillnadsgatan. Sedan dess har han inte observerats. Trots att en vältränad person sprang efter honom mindre än en minut senare.

Alla som vet något om Stockholms geografi vet också att de här trapporna inte är vilka trappor som helst. Det är många trappsteg och stor höjdskillnad. Bara tanken att ett nedsupet knarkvrak som CP var skulle orka springa uppför det här "trapphelvetet" och försvinna på toppen är fullständigt löjlig. Till och med en vältränad polisman skulle ha problem med den saken.

Leif GW berättade sedan i TV om ett vittnesmål som varit helt okänt för Donkeyman. Det är det allra första vittnet nere på Tunnelgatan som gömde sig bakom en arbetarbod när det började skjutas. Och som såg mördaren passera på bara ett par meters håll. Detta vittne kände CP mycket väl eftersom de bodde nästan grannar. Han kände honom så väl att han garanterat skulle identifierat honom. Men det vittnesmålet har helt och hållet tystads ned. Enligt Leif GW har det inte ens varit känt inom poliskretsar.

Vem mördade Palme?
Även här har Donkeyman i alla år framfört ungefär samma teori som Leif GW framförde nu i veckan.

Halva befolkningen tyckte den gången mycket illa om Olof Palme. Många hatade honom. Det var många som ansåg att Palme var en landsförrädare. Den anda som rådde på den tiden kan man inte förstå om man inte själv upplevt den. Donkeyman var den gången bortåt 40 år gammal och minns det hela mycket väl.

Donkeyman tror (och har hela tiden trott) att mördaren var en helt ostraffad person med starka sympatier på högersidan. En person som var vältränad och mycket kunnig i hanteringen av skjutvapen, självförsvar och liknande. Kanske en militär, polis, ordningsvakt eller liknande men i vart fall en person med intresse för sådant.

Personen i fråga hatade Palme. Och beslutade sig för att "befria" landet från honom en gång för alla. Han genomförde mordet men har vare sig före eller efter gjort något kriminellt. Hela tiden har mördaren levt ett vanligt yrkesliv och anser själv att han har gjort en god gärning. Om han inte själv erkänner mordet och producerar teknisk bevisning så kommer han aldrig att avslöjas.

Tanken på att någon utländsk säkerhetstjänst eller politisk organisation skulle ha gjort detta är enbart löjlig. Den som tror något sådant måste börja dagen med att förklara vad en sådan skulle anse sig vinna på det. Samma sak gäller alla teorier om en stor konspiration inom konservativa kretsar. Det är orealistiskt att tro att ett stort antal konspiratörer skulle ha klarat av att hålla saken hemlig i 25 år. Någon skulle under hela den här tiden ha försagt sig.

Och tanken på ett nerknarkat fyllevrak faller på "trapphelvetet" upp till Malmskillnadsgatan. Inte ens om det gällde livet skulle ett sådant orka springa upp där med den farten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

tommy sa...

Jag hör till dem som kommer ihåg var man befann sig när nyheten om Palmemordet kom ut. Men sannolikt hör jag till dem som upptäckte det relativt sent, nämligen på eftermiddagen dagen efter, och då genom att radions P3 (eller möjligen P4) spelade mycket ovanlig musik, istf. den vanliga trallen...

Jag hade kört taxi natten Palme mördades, och haft en långkörning (Norrköping har jag för mig)som avgick nån gång vid 23-24 tiden, och kunden som åkte ville ha tyst i bilen, dvs ingen radio (det här var på den tiden när taxichaufförer fortfarande förväntades uppträda med viss stil, t.ex att om kunden inte ville lyssna på musik i bilen, så stängde man av...) När jag sen lämnat av kunden mitt i natten i Norrköping, så blev det musikkassetter hela vägen hem till garaget, dvs inga radio då heller. Sen vaknar man på eftermiddagen dagen därpå, och då har tomten Holmer tagit befälet i Palmeutredningen... resten är, som man säger, historia...

Anonym sa...

Titts gärna på det avsnitt av Veckans brott som sändes på tisdagskvällen. Det var mycket intressant!

/Kristoffer

Kerstin sa...

Jag var några och 40 år gammal när Palme sköts och minns förstås också både var jag var när mordet begicks och hur jag fick information om det, samt hur han var som statsminister. Och där håller jag inte med dig på flera punkter.

Håller med om att han var mycket polemisk och därför fick många som hatade honom, men i huvudsak var det nog de borgerliga som gjorde det, och de har ju nästan alltid omfattat omkring halva befolkningen. Dessutom var han egentligen en man ur överklassen och hatades extra mycket av densamma som såg honom som en klassförrädare. Att han var kunnig, den kunnigaste statsminister vi haft, gjorde honom dubbelt hatad av borgerligheten. Han blev inte imponerad av dem och därför kunde de inte sätta sig på honom.

Däremot håller jag inte med om att han var betongsosse. Tvärtom såg han klart vad som var på gång och försökte hitta vägar att lösa framtida problem, sådana som att då produktiviteten/person ökade enormt, som den ju gjort alltsedan ww2, så måste man kunna sysselsätta folk utanför den direkta produktionen av varor, utanför industrin alltså, och dra in pengar till detta från produktionen för att inte de utslagna skulle bli utfattiga. Lösningen var den offentliga sektorn. Där fick dels kvinnorna, för första gången i historien, betalt för de traditionellt kvinnliga sysslorna, dels kunde man just frigöra människor för omvårdande och utbildande uppgifter eftersom industrin skulle behöva allt färre för sin produktion framöver.

Dessutom hade S utredningar på gång om hur mer ansvar skulle kunna läggas ut i kommunerna, för att besluten skulle kunna decentraliseras, som var ett krav från både vänstern och miljörörelsen på den tiden. Så nej, betongsossofiering stod han inte för, enligt min uppfattning. Däremot svek och myglade han på en del andra områden.

Bara en sak till (även om jag har fler invändningar): Det där med att arbetsgivaravgifterna ökade så kolossalt var delvis en schimär, men en som SAF gärna omhuldade. Det var ju så att någon gång i början av 70-talet lade man om inbetalningarna till sjukförsäkringen och pensionsavgifterna så att arbetsgivarna betalade in dem direkt, under benämningen "arbetsgivaravgifter", utan att de tog omvägen runt löntagarnas lönebesked och deklarationsblanketter.
När jag började arbeta (och troligen även när du gjorde det) betalade jag in dessa avgifter själv och såg på mitt lönebesked hur mycket jag betalade in till dessa båda kassor. Denna information försvann efter omläggningen när arbetsgivarna betalade in dem direkt till staten. Gissar att denna förändring gjordes för att folk inte skulle sura över hur mycket de betalade in för denna sociala omsorg. Men resultatet blev att företagarna snart började betrakta de här avgifterna som deras privata pengar som staten stal från dem, medan de i själva verket handlade om avtalad och sparad lön för de anställda.

För övrigt tror inte heller jag att Pettersson sköt Palme och av ungefär samma skäl som du.
Jag jobbade ex. på Sveavägen mitt för tunnelgatan en gång och travade genom tunneln, ibland över trapporna när vädret var fint, till lunchmatsalen varje dag under flera år, och de där trapporna är verkligen mustsugande. Man ska vara väldigt vältränad för att springa uppför dem allihop. Jag var då 17-19 år och hade nog en rätt god kondition, men blev ganska andfådd bara av att gå uppför dem.