måndag 16 februari 2009

Pirater

Som bekant är inte något nytt under solen. Till exempel att varje större teknisk framgång förändrar de ekonomiska förutsättningarna för företag och människor. Och det har alltid funnits motståndare mot varje nyhet. Men trots hårt motstånd har förändringarna skett ändå. Och de som har anpassat sig till den nya verkligheten har skapat framgångsrika företag. Medan de som har levt kvar i det förgångna har gått under.

Och just nu upplever vi en teknologisk revolution. Av samma dignitet som ångtekniken, järnvägarna, bilen, elektriciteten, flygplanet och mycket annat. Med nya och fantastiska möjligheter. Som ändrar de ekonomiska möjligheterna för många verksamheter. Därför att det uppstår nya möjligheter medan andra försvinner. Den som inte hänger med blir akterseglad.

Vem kommer ihåg Facit i Åtvidaberg? De gjorde världens bästa skriv- och räknemaskiner. Som inte längre gick att sälja när folk flest skaffade sig PC. De skulle i teorin ha haft stor nytta av ett förbud mot program som "Word" och "Excel". Men ett sådant förbud skulle aldrig gå att genomföra i längden. Lika lite som ett förbud mot fildelning kommer att fungera.

Och nu startar man en rättssak i Stockholm där man försöker stoppa den tekniska utvecklingen. Därför att en hel industri som måste tänka i nya banor för att överleva i sin nuvarande form. Alternativet är att bli utkonkurrerad av nya företagare som bygger upp en ny industri baserad på de nya förutsättningarna. Så är det och så har det alltid varit.

Dagens teknologiska revolution är i stor utsträckning en generationsfråga. Precis som ungdomsrevolten var på 1960-talet. De som klamrar sig fast vid det gamla i dag var den tidens förnyare. Skulle man ha bevarat ett museiföremål över den tidens förnyelse i Sverige så skulle man ha bevarat ett fartyg som hette "Bon Jour". Kunde man ha bevarat henne som hon såg ut då hon var i full drift så skulle det ha varit ett fantastiskt tidsdokument. Men enbart betraktat som fartyg i största allmänhet var hon inte särskilt upphetsande. Det var hennes verksamhet som var banbrytande.

Ett inlägg om "Bon Jour", alias "Radio Nord", blir politisk historia därför att det var första gången som efterkrigstidens "betongpolitik" utmanades på allvar.

För den yngre generationen måste jag rekapitulera varför "Radio Nord" blev en symbol hos de som var unga den gången. En symbol som visade att även Sverige en gång skulle bli ett normalt och modernt samhälle. Ett samhälle där det mesta inte var förbjudet. Därför att i socialdemokratins 60-tal var ALLT att betrakta som förbjudet såvida det inte uttryckligen var tillåtet.

Därifrån ledde en 15-årig utvecklingslinje genom ungdomsuppror - protester mot det bestående - vietnamdemonstrationer - mellanölet - almstriden - progmusik och "you name it" fram till att sossarna reformerades och ett modernt samhälle blev möjligt. Och även om några inte tycker att det blev bättre så kan alla enas om att det i vart fall blev annorlunda.

Det var en gång så att överheten i Sverige inte ansåg det Svenska Folket vara moget för att höra modern populärmusik på Radio. Det Svenska Folket tålde inte heller att höra Reklam på Radio. Förfärliga olyckor skulle drabba Nationen om ungdomen utsattes för dessa styggelser.

Många tror kanske att det var många generationer tillbaka men verkligheten är att de som är över 50 har gott minne av den här epoken.

Precis som ungdom alltid har gjort så fann man sätt att kringgå den typen av restriktioner. Man lyssnade på Mellanvåg. Och då i synnerhet "Radio Luxemburg". Som sände tidens musik. Direkt som skvalradio. Alla hade "Radio Lux" som bakgrund hemma. Med brus och störningar. Men att lyssna på Sveriges Radio var för plågsamt. Där spelades nämligen aldrig ungdomens musik. Och "Radio Lux" hade många "viktiga" programpunkter. "Top Twenty" till exempel. En hitlista där man röstade fram veckans hottaste låtar. Med alla 50- och 60-talets toppar.

Och vi kan tacka "Radio Lux" för att hela Svenska Folket fick höra direktreferat från den underbara natten 1959. Det vill säga Ingo - Floyd. Sveriges Radio ansåg nämligen att detta tålde inte Svenska Folket......

Så inträffade det fantastiska och otroliga. En Piratradio etablerades på ett fartyg utanför Svenskt vatten söder om Ornö. "Radio Nord" såg dagens ljus. De sände den senaste musiken. Men de sände också rappa nyheter. De sände "small talk" och de sände inte minst DYGNET RUNT. Vilket var helt oerhört på den tiden. Vi snackar nu alltså om 1961.... Plötsligt hade vi två kanaler att välja på. "Radio Lux" och "Radio Nord". Och "Radio Nord" hade ännu en innovation. "Top Tio" - en Svensk Topplista. Något som Sveriges Radio hade vägrat i åratal.

Det skall i rättvisans namn sägas att "Radio Nord" hade lyckats samla en bunke av unga och driftiga radiomän / kvinnor. Efter slakten av "Radio Nord" fortsatte många av dessa inom SRT - systemet och blev högt profilerade programmakare. Så "Radio Nord" vann inte bara för att man var först med den nya tiden. Man hade dessutom mycket hög kvalitet. Producerad med små medel jämfört med den Svenska Statsjätten.

Men så gick det som det bara måste gå. Myndigheter, Politruker, Jurister och Etablissemanget slöt sig samman om att stoppa det hela. Men man lyckades inte hindra sändarverksamheten. Det man däremot "tog" "Radio Nord" på var deras kontor i Stockholm. De som jobbade där ansågs stödja olaglig verksamhet. Och hotades med ungefär samma medel som om de hade varit farliga Sovjetspioner..

Inte nog med det. Sveriges Radio inrättade en "Dygnet Runt" - skvalkanal. P 3 uppstod som en direkt följd av Radio Nord. Och man kopierade flera av de mest populära programpunkterna hos Radio Nord. "Top Twenty" blev "Tio i Topp" till exempel. Och SR:s variant på "Tio i Topp" kallades för "Svensktoppen". En utveckling som 25 år senare ledde till avregleringen av radion.

Egentligen är det otroligt att folk flest kan minnas en Radiostation som existerade en så kort tid. Radio Nord sände 8.Mars 1961 till 30.Juni 1962. Men plötsligt fick vi Svenskar en fläkt från den moderna tiden. En internationell glimt i ett samhälle styrt av betongpolitiker. Bara några år senare skulle det komma många andra typer av protester och tio år senare hade ett nytt samhälle skapats.

Mycket av "den nya tiden" kan vi tacka 60-talets och det tidiga 70-talets alla olika proteströrelser för. Där mycket startade med Radio Nord. Som var helt opolitisk i sitt innehåll. Men det var inte opolitiskt att de existerade. Detta ledde med tiden till en radikal förändring av andan hos den tidens ledande "betongparti" - socialdemokraterna.

Men debatten om Radio Nord stod starkt. Sällan har Sossarna drivit igenom en så impopulär åtgärd som att stoppa dem. Visserligen fick vi P3 som ersättning, men det var inte samma sak. På den tiden stod fronterna hårt. Expressen var ju den tidens stora oppositionstidning. Rapp och framåt - något helt annat än i dag - och den legendariske chefredaktören Carl-Adam Nycop drev en hård daglig polemik mot Stockholms Tidningen som var sossarnas språkrör. Även tidningen SE var mycket aktiv för "Radio Nord". Nedanstående citat från deras insändarsida är ganska typiskt för opinionen som rådde då:

SE, Stockholm. Bäste redaktör Moberg! Sign. vill anlita er tidning till att kritisera Sveriges Radios beteende. Försvinner Melodiradion, när Radio Nord försvinner? Förmår inte Sveriges Radio konkurrera ut Radio Nord, utan måste förbjuda dess existens? Skall den svenska radiomarknaden monopoliseras av Sveriges Radio? Kommer inte radiolyssnaren att få välja mellan olika radiosändare? Har inte Sveriges Radio samma resurser som Radio Nord att sända dygnet runt? Kan vi inte tacka Radio Nord för att Melodiradion, kom till? Beträffande piratsändarnas reklam kanske den i längden kan verka uttröttande, men är samtidigt en upplysning vad marknaden har att bjuda. Man kan förbereda sig på att radioprogrammen ej kommer att förbättras, utan snarare kommer de att försämras, om konkurrensen upphör. Ärade radiolyssnare upp till kamp mot piratsändarnas upplösning!!! KAB, JOS Se 1962-03-29

Gravölet ägde rum på natten till 1.Juli 1962 då etablissemanget slog ihjäl en radiokanal som inte bara blivit ungdomens kanal. Den hade också blivit "folkets kanal". Radio Nord slutade sända vid midnatt. Sedan ägaren och den drivande kraften Jack Kotschack tackat sina lyssnare och frikostligt lämnat över tre millioner lyssnare till Sveriges Radio.

Många minns deras jinglar än i dag. Till exempel "Sista nytt i ton och ord höres här från Radio Nord...." på mel. "Bye Bye Blackbird". Samt den mest kända reklamjingeln. "Gör Broddman, Broddman till Er Affär, ty Broddmans, Broddmans ju billigare är." En reklam som höll Broddmans under armarna ett decennium eller så efter slakten. Detta var helt nya ting för Svenskar att höra i radio den gången.

Många av oss som var unga den gången diskuterar än i dag. "Var var du när Radio Nord tystnade". Ungefär som när vi snackar om "Var var du när Kennedy blev skjuten". Eller "Var var du när Palme blev skjuten".

Själv satt jag och mina bästa kompisar hemma och lyssnade in i det sista. Den natten drack vi för första gången alkohol tillsammans. Vi var 13 år gamla och tyckte att vi hade rätt till det när sossarna stal vår radio. Då gick vi ed på att vi aldrig rösta på sossarna så länge vi levde. En ed som jag hittills har hållit. Även om jag vacklat lite i anden sedan betongsossarna försvunnit och ett modernare och mer pragmatiskt parti har uppstått.

Precis som man bara kunde tysta de gamla "Radiopiraterna" tillfälligt kommer dagens rättegång i Stockholm att bli en parentes i historien. Teknikens hjul kommer att snurra vidare. De företag som inte kan anpassa sig till den nya tiden går under. Medan nystartade företag kommer att bli lysande affärer. Till dess förutsättningarna förändras nästa gång. Därför att någon kommer på något nytt ....

Och ett tips till er ungdomar med föräldrar som var unga i Stockholm på den tiden: Fråga dem om de minns Radio Nord. Det skulle förvåna mig om de flesta inte hade minnen att berätta.

Så kan ni ju avrunda med frågan om var de var natten som Radio Nord tystnade........

Rekommenderar en kul länk för den som vill läsa mer: Om Radio Nord

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: