söndag 1 augusti 2010

Norge, Norge

Donkeyman är förbannad. Han är förbannad på det Norska samhället, i huvudsak dess politiker och myndigheter. Men han är också förbannad på sin Bank. Den direkta anledningen var mittuppslaget i gårdagens VG som förklarade ett hittills oförklarligt problem.

Som läsarna vet vinterjobbar Donkeyman i Örnsköldsvikstrakten. Och då är det trevligt att ha säsongkort på MoDo-Hockey. Så för någon månad sedan skulle han betala sitt kort genom sitt MoDo konto hos TicketMaster. Ett företag som säljer biljetter till det mesta av arrangemang i Sverige. Det är Fotbollmatcher, Konserter, Teater - "You name it".

Donkeyman har många gånger köpt biljetter hos "TicketMaster". Det är praktiskt, man betalar med kort och så printar man ut sin biljett direkt från datorn hemma. Men den här gången vägrade systemet. "Betalningen avvisas" löd texten. Med en dåres envishet. Men det gick att använda Donkeymans VISA-kort till andra betalningar. Så Donkeyman tvingades komma överens med MoDo om att få betala "på vanligt sätt" utan kort.

I går kom så förklaringen i VG. Den Norska staten har ensidigt spärrat alla plastkort som är knutna till Norska konton från att kunna användas som betalning till företag i utlandet som har penningspel. Detta började nu mitt i sommaren. Och så intervjuade man Norrmän som inte kunnat köpa VG i kiosken i Lysekil. Detta därför att kiosken i fråga även var ombud för Tipstjänst. På samma sätt hade en familj plötsligt upptäckt att alla deras kort avvisades av en terminal på en krog i Nice. Detta därför att krogen tillhörde ett spelcasino.

Nu kommer snart vintern. Och då skall Donkeyman åter jobba i den lilla "sk*thålan" Husum. Därmed drabbas han av denna regel. Skall han köpa biljetter till en konsert i Stockholm så kan han inte betala genom TicketMaster därför att de även är inblandade i spel. Han måste beställa hos TicketMaster och så ge sig av till det lokala ombudet och betala. Men det lokala ombudet är också ATG-ombud. Så det går inte att betala med Norskt kort där heller.

Skall Donkeyman gå till kiosken som också är ombud för Systembolaget, för Posten samt betalningsombud, dvs funkar som post och bank, så går det inte att betala med kort längre. Inte heller kan han hämta ut cash på kort hos dem. De hanterar nämligen både Tips och Hästspel.

Och går han in på sjappet och drar en öl så går det inte heller med kort därför att de har spelautomater. Uppe i butiken går det inte heller att använda kortet därför att de är ombud för Tipstjänst. Donkeyman måste alltså gå över till gammaldags kontantekonomi som straff för att han har sin ekonomi knuten till en Norsk bank.

Och reser Donkeyman runt i landet och tar in på hotell så kanske det inte går att betala med kort där heller därför att hotellet har dansrestaurang och i den finns en roulett. Och automater.

Verkligheten är att den Norska Regeringen i ett enda trollslag har gjort Norska plastkort osäkra att använda. En högre statstjänsteman (vars namn jag av barmhärtighetsskäl inte nämner) säger i VG att utlandet får väl ändra sina kassarutiner. Det vill säga att separera speldelen från resten av företaget.

Detta är varför jag är Förb**** på den Norska Staten. Kollektiv bestraffning är nämligen en naturlig del av Norsk lagstiftning. När man vill "komma åt" illegalt internetspel drabbar man alla andra som skall resa utomlands.

Och på min Bank. Sparebanken Nord-Norge har varit hyggliga nog att avstå från att informera mig om att de kort som de utfärdar inte längre har samma användbarhet utomlands som tidigare. Jag ser för mig katastrofen om jag hade lagt iväg på en längre utlandstripp och räknat med att betala mig fram på mitt kort. Det är inte så in i h****e gott om Bankomater överallt om man så säger.

Därför är jag Förb**** på min Bank.

För Donkeyman är alternativet enkelt. Jag slutar hantera pengar i Norge, skaffar utländskt kort och tar bara in så mycket pengar i landet som jag räknar med att spendera när jag är hemma i Tromsø. Men detta har vissa andra olyckliga effekter som jag först måste räkna på. Kanske det blir huvudsaklig hantering i Norge med ett utländskt Servicekonto. Det är väl så som alla de som håller på med Internetspel kommer att göra.

I dag är det dags att publicera ett klipp från den gamla klassiska Mosebacke Monarki där "Helmer Bryds Eminent Five Quartet" framför "Norge, Norge, det är ett ruttet land, Norrmän, Norrmän, de borde tas om hand". Men den finns också i Magnus Ugglas moderna version.

Men saken har också en rent principiell sida. Detta innebär ju också i klartext att en regering som önskar att deras invånare inte skall ha samröre med utlandet med några få knapptryck kan låsa fast befolkningens tillgångar inom landet. Något som givetvis de Norska partierna SV och SP välkomnar. De vill ju helst resa en järnridå mellan Norge och resten av världen.

Denna redigering kommer lite senare samma dag som inlägget skrevs. Nu har också utländska media börjat observera VG:s artikel. Svenska Dagbladet skriver om detta på ledarplats under rubriken: "När skall Norrmännen slippa livegenskapen".

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

tommy sa...

Hur motiverar man dessa beslut i Norge ? Den här sortens förmynderi torde ju vara svårt att få gehör för i ett modernt demokratiskt samhälle....

Donkeyman sa...

Norge per i dag efter 5 år av röd/grön regering har blivit väldigt lika det Svenska Socialdemokratiska samhället under "Betongsossarnas" epok. Det vill säga 1960-tal.

Vilket betyder att man vet bäst: "Storebror vet vad som är bäst för dig. Och om du inte själv vill tillvarata ditt eget bästa så skall vi tvinga dig."

Plus ett mantra till: "Vi vill vrida klockan tillbaka till en bättre och lyckligare tid. Oavsett vad som händer i resten av världen."

Den pragmatiska sidan hos socialdemokratin har gett upp och körts över av den dogmatiska sidan av partiet. Vilket jag faktiskt är rädd för håller på att ske i Sverige också.

tommy sa...

Vad var det han så nu igen, Rosengren för massa år sedan...:

"Norge är den sista sovjetstaten!"

Verkar ju fortfarande äga giltighet...

westrobothnian sa...

Hur opraktiskt är det att använda ett utländskt bankkort i Norge?

Jag har för mig att man kan skaffa ett kort - viss kostnad naturligtvis - i valfri utländsk bank och koppla det kort-kontot till sin vanliga bank.

I värsta fall borde det gå med att överföra pengar via sin Internetbank/telefonbank vis behov.

Borde inte det gå runt blockeringen?

Men det är ändå fascinerande hur man tycks resonera i den Norska Regeringen. Det påminner om när sossarna i Sverige på 80-talet övervägde metoder för att stoppa satellit-tv sänd från England m.fl. länder.

Numera har man kommit på bättre tankar och sköter sånt på EU-nivå med därför lämpliga regler och tullar...