onsdag 11 augusti 2010

Självmål

Donkeyman konstaterar i sina vidare studier i "Sossologi" att det börjar bli en form av desperation när man plötsligt ligger under i opinionsmätningarna. Detta trots att de röd/gröna hade en "kassaskåpssäker" ledning för mindre än ett år sedan.

I Sverige sysslar Sossemedia och Sossebloggarna med att analysera frågeställningen: "Varför leder vi inte solklart"? Med den utgångspunkten att Alliansregeringen har varit så dålig att det är en ren självklarhet att den måste förlora nästa val.

Donkeyman tror att orsaken är följande:

1) "Folk flest", dvs väljarna, anser inte att den borgerliga regeringen har varit så dålig. Även om man kanske inte heller tycker att den varit så bra. Framför allt tycker många att Alliansen styrde landet genom krisen på ett förnuftigt sätt och tror inte att Sossarna skulle ha gjort det bättre. Sedan hade ju Alliansen den flaxen att krisen ebbade ut i lagom tid före valet. Men Sossarna lyckas inte heller förklara varför de skulle varit bättre.

2) Sossarnas och Vänsterpartiets retorik har i huvudsak gått ut på att Alliansens företrädare, med andra ord "Högerkrafterna", är onda människor. Varje försämring som någon enskild har drabbats av under den ekonomiska krisen beror på Alliansens ondska. Man målar upp en bild av "Den Store Satan" som önskar berika sig själv och sina kompisar på folkets bekostning. Men detta är en retorik som bara fungerar i kretsen av redan invigda. De som redan sympatiserar med de röd/gröna. Man värvar inte nya sympatisörer på det sättet.

3) Sossarnas retorik är dessutom totalt befriad från egna projekt. Man har inte någon som helst vision för framtiden. Bortsett från att man skall höja skatterna. För att kunna spendera mer pengar på de sociala systemen, sjuk- och åldringsvården, skolan och alla andra goda ändamål. Man lovar till och med att bjuda över Alliansen oavsett vad de föreslår i budget. Men det finns inte en enda tanke kring HUR pengarna skall användas för att förbättra välfärden. Vilket gör att "folk flest" bara ser för sig ett bottenlöst "penningsluk". Det är en ocean av skillnad mellan Sahlin och Erlander / Sträng på sin tid.

4) Med sig på lasset har man "kommunisterna" och "miljödårarna". Det är tillräckligt många väljare som kallar (v) och (mp) just för detta för att det skall märkas. Partier som skall få ministerposter och makt. Att ta med (v) är enligt min ringa mening direkt idiotiskt. Vänsterpartiet skulle aldrig fälla en så kallad "arbetarregering". Sossarna har deras stöd oavsett. Det enda man kan åstadkomma är att (v) förlorar väljare. Därför att varför skall man rösta på svansen (halen) när man kan få hunden. Medan MP däremot bygger upp sig genom den här koalitionen. På Sossarnas bekostnad.

5) I själva verket är skillnaden mellan blocken hårfin när det gäller praktisk politik. Det är retoriken som skiljer dem åt. Socialdemokraterna och Moderaterna behöver varandra som huvudfiender. Medan de två partierna i realiteten har mer gemensamt med varandra än vad de har med flera av sina koalitionspartners. För "gemene man" spelar det i praktiken inte någon roll vilka som vinner valet. Det blir inte någon utpräglad skillnad ändå. Till skillnad mot hur situationen var för 30-40 år sedan.

6) Donkeyman tror att årets Socialdemokratiska valrörelse är ännu ett utslag av det han tidigare skrivit om. Reformsossarna byggde landet fram till 1960. Betongsossarna avslutade bygget och inredde det fram till 1990. Samt försvarade det mot angrepp. Något som man gör genom en stor organisation med avlönade ombudsmän och heltidspolitiker medan "massrörelsen" har försvunnit totalt.

Men i och med att man passerade 1970-talet var partiet i grunden färdiga med sitt arbete. Under tiden har man blivit ett parti utan utan visioner. Ett konservativt parti som vill bevara landet som det är utan att anpassa sig till den utveckling som sker runt omkring oss. Ideologin förekommer som liturgi på partimöten utan att man för den skull släpper loss pragmatiken. Det är som en bil som har goda backspeglar men saknar vindruta. Man styr genom att kolla "kölvattnet".

Och det är detta som är Socialdemokratins verkliga problem. Därför att de som befinner sig inom "rörelsen" och de som är "frälsta" ser inte problemet. Man lever fortfarande kvar i "the good old days".

Det är därför som den Svenska Socialdemokratin inte vinner val längre. Om de inte bogserades av MP skulle de gå mot ett rent katastrofval. Trogna Sossar betraktar den här sortens tankar som "floskler". Men de borde försöka att se "rörelsen" utifrån ett tag. Ett företag i kris ber utomstående om hjälp att analysera situationen. Det borde ett parti också göra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Kerstin sa...

Och min analys är att borgarnas propaganda har gått hem. "Frihet" låter så bra, framför allt för unga människor som oftast känt sig begränsade under hela sina liv, av mamma av pappa, av skolan.
Så min analys är att massor av unga människors blandar ihop mammas och pappas auktoritet, de där som stod i vägen för den stora och efterlängtade "friheten", med det socialdemokrtiska samhället. :-)