onsdag 23 juni 2010

Midsommarveckan

I dag är vi mitt i vad man kan kalla "Midsommarveckan". Därför att genom tidernas lopp har man firat "Midsommar" på olika dagar.

Så här är det:

"Midsommar" är en urgammal Hednisk tradition. I de Skandinaviska länderna har man firat denna så länge det har funnits människor här. Och redan i urminnes tider hade man klart för sig solens rörelser så att man kunde iaktta årstidernas svängningar. Sålunda var "Midvinter" och "Midsommar" de två största högtiderna.

Med tiden blev "Midsommardagen" årets längsta dag och "Midsommarafton" blev dagen innan.

Olika datum
1. Det astronomiska "Sommarsolståndet" inträffade i Måndags klockan 11.28. Det var alltså årets längsta dag och det är den dagen som är den "Riktiga" Midsommardagen. I Hednisk tid var det också den dag som firades. Vad man talar väldigt lite om är att det är en växande skara med människor som återgår till att fira "Den Riktiga Midsommaren" och som fixar detta genom att ha semester den veckan.

2. När Prästerna kom försökte de givetvis ta över "Midsommarfirandet". Precis som de genom kreativ kalenderskapning stal "Midvinterfirandet" och gjorde det till Jesu Födelsedag så att man kunde förvandla detta till en religiös högtid.

När det gäller Midsommaren så bestämde Prästerna att Johannes Döparen var 6 månader äldre än Jesus. Alltså hade han födelsedag den 24. Juni. Så förvandlade man denna dag till "Midsommardag". Eller Sankt Hans som man säger i Norge och Danmark. Trots Svartrockarnas alla försök lyckades man inte förvandla detta till en religiös högtid i Sverige. Det Hedniska firandet av årets längsta dag levde kvar. Fast på en religiöst fastställd dag.

3. Maf firade alltså Midsommar den 24.Juni i många hundra år. Ända tills Riksdagen 1952 bestämde att man skulle flytta Midsommarafton till den Lördag som inträffar den 20-26.Juni. Detta för att inte industrin skulle förlora en hel arbetsvecka vilket var fallet sådana år som Midsommardagen hamnade mitt i veckan.

Nationaldag
För några år sedan bestämde man att Sverige skulle ha en Nationaldag. Kanske man sneglade på det Norska 17.Majfirandet. Sedan många år hade den 6.Juni varit "Svenska Flaggans Dag" men det var inte en dag som angick andra än den Nationalistiska Högern. I sin strävan att göra detta till en riktig Nationaldag drog man in Annandag Pingst som helgdag och ersatte den med den 6.Juni.

Vilket inte har förändrat något som helst. Folk har fått en fridag i början på Juni i stället för i slutet av Maj. Nationalisterna trampar runt och viftar med flaggor under högtidliga former men det berör inte "folk flest".

Donkeyman anser att man totalt har skjutit sig i foten. Visst behöver vi en Nationaldag men det finns inte något som helst folkligt underlag i Sverige för att kopiera de Nationalistiska utsvävningarna som man hänger sig åt i länder som USA, Frankrike och Norge. Vi skulle ha tagit vara på vår egen tradition och förfinat den. När inte ens Kyrkan och Prästerna lyckades stjäla Midsommarfirandet visar det hur starkt detta står i folksjälen.

Donkeyman anser att vi skulle ha dragit in Annandag Pingst och ersatt den med en rörlig helg där Midsommardagen är dagen för sommarsolståndet. Och Midsommarafton dagen innan. Det hade varit en populär reform. Och visst är det Midsommardagen som är Svenska Folkets Nationaldag. Medan den lilla Nationalistiska Högern firar den 6.Juni. Men även de hade utan vidare acceperat Midsommardagen.

För övrigt firar Finland "Finska Flaggans Dag" just på Midsommardagen.

Donkeyman har en vision:

Tänk att se Kung Carl Gustaf, Silvia, Vickan och Daniel sitta i solsteket på Logårdsterassen med blomsterkransar i håret omgivna av traditionella folkmusiker. De sitter fritidsklädda vid ett bord med Sill, Färskpotatis, alla Tillbehör samt givetvis Öl och Nubbe. I direktsändning i TV.

Så zoomar kamerorna in Kungen som reser sig och håller sitt Nationaldagstal till Svenska Folket. Sedan lyfter han Nubbeglaset, tittar in i kameran och säger: "Jag och min Familj önskar hela Svenska Folket och alla gäster i detta land en god Midsommar. Skåååååååål. Och så sänker hela kungafamiljen "Helan" samtidigt som Svenska Folket ropar tillbaka från varje trädgård, varje balkong, varje krog: Schkååååååååål.

Så säger Kungen. "Inte skall ett helt folk gå haltande genom livet. Vi måste ha en i andra benet också. Men vi får inte heller vara traditionslösa." Så ser han på Daniel och säger "Du får vara försångare. Vi kör Halvan".

Varvid Daniel stämmer upp:
-"När Helan man tagit och Halvan skall dricka,
Det är som att kyssa en nymornad flicka. (Sneglar på Vickan)
Ju mer man har tagit - desto mer vill man haaaaaa,
En ensammer djävel gör alls ingen glaaaaa."
-"Skåååål", ropar Daniel
-"Skåååål", ropar hela Kungahuset
-"Skåååål", ropar hela Svenska Folket.

Och några renlevnadsmänniskor längst ut på Vänsterkanten och i KDS förfasar sig medan Svenska Folket snackar om vilket flott Kungahus vi har medan man häller upp "Tersen".

Det ni. Då hade vi ett Kungahus och en Nationaldag med och för folket. En dag som till och med den Nationalistiska Högern skulle älska.

Våra grannländer.
Precis som när det gäller det mesta annat har Sverige - Finland och Estland i stort sett samma traditioner.

Medan Norge och Danmark "hänger ihop".

Väster om "kölen" firar man inte Midsommar. That's it. Där har Svartrockarna vunnit och lyckats slå ihjäl den klassiska Hedniska traditionen. Där firar man Sankt Hans, vilket är det samma som St. John, dvs Johannes Döparen. Men man firar dagen före, dvs den 23.Juni. Alltså i dag.

Till skillnad från i Sverige och Finland är det inte någon stor pryl. Man tänder eldar i strandkanterna, ungeför som vår Valborg. Man grillar lite och markerar dagen men "that's it". Det är vanlig arbetsdag. Utom i några små områden på Sørlandet.

Den här artikeln skall jag avsluta med att relatera min favoritbartender hemma i Tromsø berättade förra veckan. Han och hans familj skulle ta bilen till Stockholm och Sydsverige. Men för att slippa köra så åkte de till Kolari i Finland och körde ombord på Nattåget till Helsingfors. Vilket även har bilvagnar.

Men detta var natten före Midsommarafton. Och som han sade: "Det var först då det gick upp för oss vad Svensk och Finsk Midsommar är för något." Han beskrev tåget som "världens längsta fyllefest". På ett målande sätt berättade han om en generalfylla från första till sista vagnen.

Väl i Helsingfors körde de över till Stockholmsfärjan. Vilket alltså var Midsommaraftons kvällsavgång. Och som han fortsatte. Om tåget var en gigantisk generalfylla så var färjeturen det samma. I kubik. Han påstår att han aldrig någonsin sett något liknande. Och det är ändå en berest man med många år i krogbranschen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

westrobothnian sa...

Trevligt och bra skrivet!

Jag kunde inte instämma mer i att den svenska nationaldagen borde placerats på midsommarafton.

Allt hade blivit enklare och bättre. Det hade ju inte ens kostat annandag pingst!

Det var också på tapeten när man till sist skulle genomföra en överenskommelse över parti och blockgränser.

Problemet var att de borgerliga partierna i Sveriges Riksdag sedan långt tidigare hade enats om att svenska flaggans dag skulle bli nationaldag.

Varför måste man nog fråga dem om, men jag misstänker att en delförklaring är det vore pinsamt för Kungen med flera om alla flaggviftar-framträdanden genom åren helt plötsligt skulle bli meningslösa så här i efterhand.

Därtill påstås svenska kyrkan reagerat starkt mot att en hednisk helg blir nationaldag.

Nu sitter vi med en fullständigt poänglös nationaldag som inte betyder ett skvatt, varken historiskt eller för majoriteten av befolkningen.

Ja, sk. 'nationella' och invandrare undantagna då - de verkar faktiskt fira den - dock misstänker jag att det sker på något olika grunder.

tommy sa...

på tal om Midsommartraditioner...:

http://www.youtube.com/watch?v=8I5BGsK5ZAU&feature=player_embedded

;-)