onsdag 16 juni 2010

Brudleverans

Prinsessorna har varit "hot news" länge nu. Den ena skall gifta sig. Därför att hon har hittat en underbar karl. Den andra skall inte gifta sig. Därför att hon hittade en knöl som numera är riksskurk. Allt detta måste tidningsläsarna utfodras med. Dag efter dag.

Donkeyman drar sig till minnes förra året när Prinsessan förlovade sig. Hon som fortfarande skall gifta sig alltså. Då gick Donkeyman intet ont anande in på en kiosk och köpte Expressen och Aftonbladet. För att sätta sig på ett sjapp och läsa tidningarna. Men när han slog upp dem visade det sig att bägge blaskorna var fyllda från ena änden till den andra med Förlovningsskriverier. Lyckligtvis hade det tydligen inte hänt något annat i världen just det dygnet så det fanns inte några "vanliga" nyheter att meddela. Så Donkeyman gick tillbaka till kiosken, lämnade tillbaka tidningarna och bad att få pengarna tillbaka. Vilket beviljades.

Sedan dess har det kommande brölloppet skapat tusentals tidningssidor. Bland annat har man lyckats få till stånd en långvarig debatt om huruvida brudens fader (Knugen) skall leverera henne till Daniel framme vid altaret eller om Daniel och Sessan tillsammans skall skrida fram genom kyrkan.

Donkeyman bor i Norge och en Norrman förstår inte problemet. Här är det tradition att gästerna sitter i kyrkan, fästmannen med sin "best man" sitter framme vid altaret och så smäller organisten igång med bröllopsmarschen. Då vänder alla sig om och så öppnas kyrkdörren där brudens fader för bruden fram genom kyrkans mittgång. Varvid man för första gången får se brudklänningen och -buketten. Samtidigt som fadern alltid gör misstaget att gå för fort. Den nervöse fadern fattar nämligen inte att detta är det stora ögonblicket i brölloppet och nu skall man skrida sakta, sakta fram genom kyrkogången.

Men feministerna och Svenska kyrkan har förklarat att för det första är detta inte en Svensk sedvänja och för det andra så innebär detta en markering av att Fadern överlämnar Dottern till den (blivande) äkta Mannen ungefär som man överlämnar en handelsvara. En ceremoni som alltså är ovärdig. Vilket alltså måste bekämpas. Svenska kyrkan har intagit samma ståndpunkt. Medan Prinsessan har uttalat det som sitt önskemål att ceremonien skall vara just sådan.

Så nu har man i god Svensk ordning funnit på en kompromiss. Fadern skall leda bruden halvvägs in i kyrkan där Daniel skall möta och föra henne fram till altaret. Vilket Donkeyman ser som något av det dummaste han har hört. I det här fallet är det antingen - eller. Man kan inte få både - och. Men sk****t samma. Donkeyman bryr sig inte.

Donkeyman har inte riktigt förstått varför feministerna inte kan låta Daniel och Vickan genomföra sitt bröllopp så som de själva önskar. Men i dag på eftermiddagen föll poletten ned. Nu förstår han. Och feministerna har helt fel.

Saken har nämligen en betydande formell betydelse. Detta är inte ett vanligt bröllop. Det är ett Kungabröllop. Som ingår i en 1000-årig tradition. Vi snackar om den blivande Statschefen i Sverige. Som ärver jobbet den dagen Knugen smäller av.

Och skall vi ha monarki så skall det fan ta mig vara fullt ut.

Det är nämligen så att enligt gällande protokoll kan en man aldrig gifta sig upp på rangskalan. Till skillnad från en kvinna. Daniel kommer alltså alltid att ha lägre rang än sin fru. Han skall enligt gammal tradition alltid gå ett steg bakom henne vid officiella föreställningar. I likhet med till exempel Danska Drottningens man eller Engelska Drottningens man. Och Daniel kommer aldrig att kunna bli Kung. Dör Vickan före honom så blir han satt på undantag och den närmaste tronarvingen tar över.

Det betyder också att han vare sig kan eller skall gå jämsides med henne fram genom kyrkogången. Feministerna har nämligen helt och hållet sett bort från maktförhållandena. Prinsessan har högre rang än Daniel innan de gifer sig och kommer alltid att ha det. Daniel är och kommer alltid att vara underlägsen sin prinsessa. Och därmed faller också hela symboliken i att Fadern överlämnar Dottern i blivande Mannens vård. I just detta speciella fall så är det omöjligt. Och genustänkande är helt irrellevant. I just detta speciella fall.

I detta speciella fall är nämligen symboliken helt omvänd. Kungen för fram Prinsessan till den som tillåtits bli hennes Följeslagare genom livet. Men som alltid kommer att vara underlägsen henne. Men genom ceremonien där Kungen för fram henne markerar man att han har accepterats att ingå i Kungahuset.

Däremot kommer Daniel alltid att vara underordnad Prinsessan. Ända till den dagen som monarkin avskaffas och de blir vanliga medborgare. Då först kommer de att bli jämlika.

Således har Donkeyman nu tagit ställning i denna viktiga fråga som hotar att splittra nationen. Han anser att Kungen skall följa Vickan till altaret. Där Daniel väntar för att få tas upp på en underordnad position i den kungliga familjen.

Daniels enda uppgift från och med att han har blivit Prins är att betäcka Prinsessan så att det uppstår nya Kungliga arvingar. Han har alltså gift sig till uppgiften som avelshingst. Antagligen har han fått genomgå medicinska undersökningar för att kontrollera dugligheten som sådan. Ungefär som en fotbollspelare genomgår "medical test" innan ett nytt kontrakt gäller.

För övrigt drar Donkeyman sig till minnes den gamle vännen Lennart Rydbergs satiriska kommentar för massor av år sedan. Herr Rydberg var nämligen borgarråd i Stockholm men han var gift med en Minister. Och då påtalade han orättfärdigheten att hustrun till en manlig minister alltid placerades bland ministrarna på officiella middagar. Medan han som bara var ett sketet borgarråd hamnade långt ner på rangskalan vid bordsplaceringen. Trots att han var gift med en minister. Ingen jämställdhet där alltså. Lika lite som bland de Kungliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

tommy sa...

Jag säger bara: avskaffa monarkin asap!

Jag rekommenderar alla att gå med i http://repf.se/; ju fortare vi avskaffar monarki-clowneriet - som iofs håller dam- och kvällstidningarna sysselsatta - desto bättre!

Jag tar hellre en Berlusconi, som ju ändå kan avsättas, än Kung/Drottning med familj som vi ska försörja på livstid, oavsett kompetens...

Kapten Haddock sa...

Hehe, mycket träffande analys...:D

Tony Tiger! sa...

Den betraktelsen dom Donkeyman gör här är helt underbar.
Den texten är fanemig bättre än vad någon av de i texten nämnda skvallerblaskor någonsin lyckats prestera/TT

Flunkbuster sa...

Lysande betraktelse! Åsnemannen ÄR Kung!

westrobothnian sa...

Jag instämmer med Donkeymans analys - även jag har kommit till en liknande slutsats till varför Vickan envisas med att amerikanisera sin vigsel.

Kungen demonstrerar sin acceptans för att hon gifter ner sig genom att lämna över henne.

En konsekvens av detta borde då bli att Danne kommer att tituleras prinsgemål som brukligt är utrikes - se Danmark & Storbritannien.

Eller avelshingst som Donkeyman så träffande kåserar.

Naturligtvis är hela smeten ovärdigt en modern nation och visar än en gång att det bara blir konstigt när man leker kungahus i en demokrati.

Själv förespråkar jag att vi omedelbums övergår till valmonarki; En kung och en drottning - inte nödvändigtvis gifta - väljs vart nionde år. Sen får de klippa band och utgöra skvallertidningsunderlag tills de byts ut vid nästa val.

T.ex. Alexander Bard och Gudrun Schyman borde kunna göra familjen Bonnier riktigt lyckliga. För att inte tala om att vi då antagligen slipper höra servila fjantar bräka ur sig inställsamma lögner.

Eller så blir vi världens första nation utan statsöverhuvud och sparar minst 140.000.000 varje år.

Janne D sa...

Men vaf.. idag har har USA 4 levande expresidenter som kostar skjortan.i Europa finns en skock expresidentert som går på heltidspension på samhällets bekostnad.
Monarkin i skandinavien är är ett fungerande statsskick som ger god PR för våra små skitländer.
Gunnar Hägg har skrivit en bok där han föreslår att kung och drottning skall väljas vart 4:e år, dom behöver inte vara gifta så han föreslår Reinfelt som kung och Mona Salin som drottning!!! snacka
om att reducera vårt land till åtlöje för hela världen.