tisdag 29 juni 2010

Holmsund (2)


Det är lika bra att fortsätta med en gång att skildra Umeå Hamn. Det vill säga Holmsund. Donkeyman och "Kämpe" jobbar normalt i Husums hamn som är en industrihamn. Det vill säga hela hamnen är enbart till för att serva Husums Fabrik som är den största fabriken på hela Norrlandskusten.

Umeå däremot är en traditionell kommersiell hamn som söker trafik från all industri runt om i hela Norrland. Och här är det verkligen liv och rörelse. Det rangeras järnvägsvagnar fram och tillbaka dygnet runt och det kommer och går lastbilar dygnet runt. Här kommer och går färjan till Vasa, här kommer och går tankbåtar, cementbåtar och allt annat.

Vi kom hit i Tisdags kväll för att assistera "Winterwood" till kaj. Sedan har det varit Midsommarhelg så det har inte hänt så mycket. Men de skall i vart fall last 15000 kubikmeter sågat virke till Alexandria. Och behöver hjälp även för att kunna avgå. Så vi ligger kvar här och väntar på att lastningen skall bli klar.


I Holmsund finns något som har försvunnit i de flest andra hamnar. Här finns ett riktigt gammaldags Sjömanshem. Hit kan besättningarna på alla fartyg som ligger inne gå och läsa på Internet, ringa hem, läsa tidningar, få skjuts till att handla eller bara umgås. De som driver Sjömanshemmet sedan 40 år tillbaka är Marianne Lexberg och hennes man Conny. Som bägge egentligen borde gått i pension för länge sedan men som bara fortsätter att jobba. Till sjömännens stora glädje.

Donkeyman seglade ihop med Conny på Transatlantics "Cumulus" år 1975 så det är ett trevligt återseende här i Holmsund. Och vilken insats de gör - det är helt otroligt. Man vägrar nästan att begripa att något liknande fortfarande existerar.


Vi väntar som sagt på att "Winterwood" av Gibraltar skall bli färdiglastad. Vilket kanske sker på onsdag eller torsdag. Ettaluckan är i vart fall på väg att bli klar. Här håller man på med att fylla på med däckslast. Men så skall det täckas och så skall det till "lashing" och så skall ...... Det tar nog sin tid.



Här håller man på med ett hiv ner i fyrans lucka. Det är fyra stycken virkesbuntar som är på väg ombord. Men kajen är fullsmockad med virke och området bakom magasinen är fullsmockat så det hela tar nog sin tid ändå. Onsdag säger mäklaren. Vilket översatt till realtid betyder Fredag. Därför att det finns inte en mäklare i hela världen som har realistisk uppfattning om hur lång tid en lastning tar. Påstår Donkeyman som har en viss erfarenhet. Men det går inte någon nöd på oss. Vi ligger här och Donkeyman går långpromenader upp till "Himmelska Fridens Torg" och vidare till sjappet och så ombord igen. Bra för konditionen om inte annat.


Hur som helst - "Älgen är Blå". Vilket inte de Norska läsarna förstår. Men nu är det så att när man skall dricka "Norrlands Guld" så har man sommartid en extra liten "Feature" på boxen. Här finns en Älg. Och när Ölet är kallt så blir Älgen Blå. Som på denna bild. Så nu är det Sommar. Ölet är i kylskåp. Alltså är Älgen Blå.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

westrobothnian sa...

Det kan även vara värt att påtala för de norska läsarna att Norrlands Guld numera har lika lite att göra med Norrland som Carlsberg.

Älgar finns dock i hela landet - blå och naturfärgade.