söndag 21 juni 2009

Midsommar

Så har Donkeyman åter firat midsommar i all stillhet uppe i "Donkeyman Towers". Och nu på dagen efter årets längsta natt är det dags att börja deprimera över att det åter går mot mörkare tider. Eftersom han befinner sig i Norge för närvarande har han fått förklara i all oändlighet om de Svenska helgerna. Hur han själv firar helg har han skrivit några tidigare artiklar om, till exempel:

Valborgsmässoafton
Midvinterblot

Men Norrmän har svårt att begripa att för Svenskar är Midsommarafton årets viktigaste fest. Och den firas på den fredag som är närmast sommarsolståndet. Men redan på torsdagen börjar folk smita ifrån jobben så tidigt som det anständigtvis låter sig göras. Varefter man reser ut på landsbygden. Midsommarafton firas med en mängd ritualer som är svåra att förstå på den här sidan om kölen. Det är nämligen så att i Sverige har inte prästerna lyckats slå klorna i Midsommarfirandet, alltså sker det på ordentligt hedniskt vis.

Ritualen består av brännvin, dans runt midsommarstången, brännvin, små grodorna, brännvin, sill, brännvin, färskpotatis, brännvin, fiolspel, brännvin, familjebråk, tunga groggar, bada utan kläder, tunga groggar, bastubad, tunga groggar, sill, tunga groggar, mer familjebråk, tunga groggar, gråtande barn, tunga groggar, ramla nedför berg, tunga groggar, pissa där man inte skall pissa, tunga groggar, somna i potatisland, tunga groggar, spy bakom knuten, tung grogg, uppkäkad av mygg, tung grogg, ojdå är det redan midsommardag, morgonöl, stäng av solfan jag förgås, morgonöl, å fy fan så jag mår, tung grogg, morgonspya bakom knuten, tung grogg, nu mår jag bättre, tung grogg, be frun om ursäkt för i går, tung grogg, fråga vännerna om man har gjort något som kräver ursäkter, tunga groggar, vara snäll med barnen som kompensation för i går, tunga groggar, redan kväll, tunga groggar, somna tungt, morgonöl, vad fan är det redan söndag vart tog midsommardagen vägen.

Men till veckan skall Donkeyman delta i det betydligt fridsammare Norska Sant Hansfirandet med bål i strandkanten, korvgrillning och möjligen en pilsner åt Donkeyman.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: