torsdag 30 april 2009

Valborgsmässoafton

Eftersom Donkeyman uppehåller sig en hel del i Sverige får han också möjlighet att åter fira de Svenska helgerna. I kulturellt avseende är det nämligen enorm skillnad mellan de olika sidorna av "kölen". När det gäller helgfirande har Svenskarna betydligt mer gemensamt med Finland, De Baltiska Staterna och Tyskland än med Norge.

Så detta blir en liten kulturinformation till Donkeymans Norska läsare.

Valborgsmässoafton firas i länderna runt Östersjön och i dess moderna variant utgår man från myten om "Den Heliga Valborg" som dog i Tyskland år 779 efter Kristus. För att skydda sig mot häxor och diverse andra mörka krafter tände man eldar just på Valborgsmässoafton (30.April). I Tyskland kallas helgen "Valpurgisnacht" och i Finland "Vappen".

Men traditionen är mycket äldre än så. Precis som när det gäller jul- och midsommarfirandet så har de Kristna stulit högtiderna och gjort dem till sina. Även om det religiösa inslaget i modernt Valborgs- och Midsommarfirande mer är av teoretisk natur. Hur som helst tände man eldar även i hednisk tid men då för att välkomna vårens ankomst och för att fira en ny cykel i naturens årliga kretslopp hade börjat. Det gamla skulle eldas upp för att ge plats för det nya. Ursprungligen skedde detta på vårdagjämningen men de Kristna har flyttat högtiden till nuvarande Valborg.

I moderna tider firar Svensken att den förb**** långa vintern äntligen är slut. Något man firar genom att tända eldar, lyssna på tal till våren och genom att sjunga traditionella sånger. Samt att dricka brännvin. Mycket brännvin. Eller till och med väldigt mycket brännvin. Valborg kan beskrivas som en av ungdomens stora fylledagar. Och som väl är har arbetarrörelsen lagt sin festdag till dagen efter Valborg så att Svensken kan sova ut ruset i lugn och ro.

Valborg firas speciellt intensivt i de studentikosa miljöerna vid universiteten. Speciellt i Uppsala och Lund. Ett traditionellt studentikost Valborgsfirande skall innehålla flera element såsom: Champagnefrukost, Sillunch, Tal till våren, Körsång, Mösspåtagning (de gamla studentmössorna luftas), Valborgsbål och Fyllefest.

De sånger som sjungs är sådana som "Sköna maj välkommen", "Vintern rasat ut" och ett antal liknande traditionella melodier.

Donkeyman som inte har firat Valborg på många år har börjat årets firande. Redan i går inhandlade han en flaska brännvin och ett par sixpacs. Han har nallat lite försiktigt på våtvarorna nu på förmiddagen.

Men nu skall han gå till kiosken och inhandla ytterligare ett par sixpacs med öl. Därefter blir det lunch och några halvliter på korvkiosken innan han går ombord för att vila inför kvällen.

På kvällen skall Donkeyman närvara vid det lokala Valborgsbålet för att sedan gå till korvkiosken som har pubafton till långt ut på de små timmarna.

Och i morgon sover Donkeyman ut ruset. Det finns visserligen en möjlighet att gå och se på 1:a majtåget men det ger Donkeyman f******n. Av flera skäl som skall redogöras för i samband med EU-valet.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: