fredag 26 juni 2009

Vårt största ögonblick

I dag är det exakt 50 år sedan DEN UNDERBARA NATTEN. Eller Svenska folkets största ögonblick. Eller den största idrottshändelsen i Sverige.

Den natten när hela Svenska folket satt uppe och lyssnade på Radio Lux direktsändning från matchen mellan Floyd Patterson och Ingemar Johansson.

Egentligen började hysterin nästan ett år innan. Ingemar Johansson mötte Eddie Machen om rätten att att få möta världsmästaren i tungviktsboxning Floyd Patterson. Den största publiken på Svensk arenaidrott genom tiderna mötte upp på Nya Ullevi i Göteborg. Och många hade knappt hunnit sätta sig i bänkarna förrän Machen låg på rygg och var uträknad.

Folk gick av skaftet. En Svensk skulle utmana Världsmästaren i Tungviktsboxning. På den tiden hade inte alla de olika förbunden lyckats splittra tungviktsboxningen. Det var fortfarnde världens utan tvekan mest prestigefyllda idrottstitel. Och att en Svensk var officiell utmanare var så stort att tidningarna levde på det ända fram till matchen. Och sakta skruvades stämningen upp.

På den tiden hade ännu inte förbudet mot proffsboxning trädit i kraft. Men Sveriges Radio hade monopol i Sverige och hade sina egna moraliska regler. Proffsboxning fick inte sändas. Men det var mycket annat som inte heller fick förekomma. Rock n' Roll hade just slagit igenom och blivit ungdomens musik. Men det var också skadligt och monopolradion i Socialdemokratins Sverige måste skydda medborgarna från allt sådant. Därför var den yngre delen av befolkningen vana att lyssna på Radio Luxemburg i stället. Så att få några millioner människor att skruva in Radio Lux på sina apparater var inte något märkvärdigt.

Och Sverige stannade. Folk samlades runt radioapparaterna. Om jag inte missminner mig gick matchen ungefär klockan 03. Och det otroliga skedde. INGO knockade Floyd i tredje ronden och vi hade en Svensk världsmästare.

På YouTube finns en antal olika klipp från både Machen- och Floydmatchen.

Donkeyman sitter på en LP-skiva med originalreferatet som skall spelas i natt igen i samband med en "nostalginatt". Och Donkeyman skall plocka fram sitt bevarade specialnummer av All Sport och läsa och minnas.

Nästa år förlorade Ingo returmatchen. Snart därefter startade "Radio Nord" som tillsammans med "Radio Syd" och ett par andra innebar dödsstöten åt Sosseradion.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: