måndag 1 juni 2009

Operajubileum

Donkeyman råkade i går ramla över en notis som väckte hans intresse. Det var nämligen på dagen 50 år sedan premiären på operan "Aniara". Och Donkeyman minns detta mycket väl och alla skriverierna samt TV-uppsättningen som skulle följa.

"Aniara" är inte vilken opera som helst. Det är den mest spelade Svenska Operan. Som var en dundrande succe när den kom. Den är komponerad av Karl-Birger Blomdahl med libretto av Erik Lindegren och uppsättningen innehöll hela den tidens elit. Bland annat Kerstin Dellert.

Operan var baserad på Harry Martinssons diktverk med samma namn, utgivet 1956. Utfört i 103 sånger. Handlingen går i sammandrag ut på att rymdskeppet "Aniara" är sysselsatt med att frakta emigranter från Jorden till Mars. Varje resa har man 8000 passagerare. Detta är nödvändigt eftersom Jorden har förstörts av kärnvapenkrig och miljöförstöring och står inför sin undergång.

Under en av resorna måste skeppet väja för en okänd asteroid och passerar en meteoritskur som orsakar skador på det. Skeppet förlorar styrförmågan och fortsätter sin färd med oförändrad hastighet fast ut ur solsystemet.

Handlingen beskriver hur passagerare och besättning hanterar situationen när de förstår att ingen räddning är möjlig. De skall fortsätta i all evighet och kommer att leva sitt liv ombord så länge förråden räcker.

Harry Martinsson ställer genom sitt verk upp frågan om varför människan använder sin samlade kunskap och intelligens för att göra onda ting. Och han tror att det i längden inte kommer att gå så mycket bättre för mänskligheten än det gick för dem ombord på "Aniara".

Och Donkeyman kan inte begripa varför man inte gör en jubileumsuppsättning av "Aniara". Verket är modernt och aktuellt. Harry Martinssons problemställningar är lika aktuella i dag som den gången. Verket var en jättesuccé då och skulle garanterat bli det nu också. Är det kultureliten som sitter i sin glasbur utan kontakt med världen runt omkring. Eller är det Donkeyman som inte begriper bättre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Kerstin sa...

Man kan ju också uppfatta rymdskeppet Aniara som vår planet, och vad som kommer att hända med denna.