fredag 23 januari 2009

Ett litet samhälle

Som Donkeyman skrev härom dagen tillbringar han vintern i Husum. Som chief på ortens isbrytande bogserbåt.

Husum är en typisk Svensk bruksort. Platsen domineras av en jättelik fabrik. Skandinaviens största skogsindustri. Till ytan lika stor som hela "Downtown Tromsø". Och som utifrån ger ett pampigt intryck med massor av skorstenar och ångutsläpp. Samtidigt som den innehåller en av Norrlands största hamnar.

I fabriken jobbar 1000 man. Och i hela samhället bor det ungefär 2000. Ett samhälle som kan beskrivas ganska snabbt. Kör man E4-an utmed kusten märker man samhället enbart i form av en vägvisare. Svänger man av och kör gamla vägen igenom Husum så passerar man på si så där fem minuter. Och det dominerande är just fabriken.

Ungefär en kilometer från fabriken ligger en liten centrumsbildning. Där det finns en förvånansvärt välsorterad livsmedelsaffär. Av ungefär samma storlek som Matservice i Tromsø. Så finns det två banker där det märkligt nog arbetar levande människor. På andra sidan av gatan ligger den lokala Pizzerian. Där vänliga och påfallande serviceinriktade invandrare serverar mat, öl och vin.

Rakt utanför fabriksporten finns ett litet torg. Där ligger ett konditori som samtidigt är ortens lokala spelhåla. Det vill säga ATG-ombud. Här kan man också inhandla sitt behov av folköl. Bredvid detta finns en klädbutik och ett litet hotell som i huvudsak servar fabriken. Här ligger också en lunchrestaurang.

Och ungefär 500 meter åt andra hållet från fabriken ligger en välsorterad kiosk / minilivs samt en korvmack. Och detta är väl ortens största turistattraktion. Korvkuren har nämligen spriträttigheter. Donkeyman vet inte om någon annan plats i Skandinavien där man kan dra i sig en snaps och en starköl till vurren. Sålunda en unik sevärdhet.

Så finns det en skola, en simhall och den obligatoriska hockeyhallen med ett lag i div II (=nivå 4 i Svensk hockey). Samt en uppvärmd fotbollsplan, en bensinstation och några bönehus. Det finns också en järnvägsstation men går det inte några tåg förrän nästa år när Botniabanan invigs.

That's it. Bortsett från bussen till stan, dvs Ö-vik. Eller Örnsköldsvik för kännedom till Donkeymans Norska läsare.

En villa som i Tromsø skulle kosta ett par millar får man loss för ett par hundra tusen spänn. En lägenhet hyr man för ett par- tre tusenlappar inkl. ström, värme och vitvaror.

Och Donkeyman är tämligen sysslolös därför att hans båt ligger stilla och väntar på den vinter som aldrig kommer. Ingen isbrytning, inga assistanser och allt underhåll är utfört. Så Donkeyman har en ganska behaglig tillvaro. Och nu håller han strax helg och ger sig av på en vandring mot korvkiosken och dess lockelser. Det vill säga några pavor med "Norrlands Guld"......

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig läsning!

Gick ett tag på en av pappersbåtarna och veckans höjdpunkt var cykelturen till pizzerian för en pilsner på söndagseftermiddagarna.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack