lördag 31 januari 2009

Vinterväghållning

Donkeyman har ju övervintrat mer än 20 gånger i Tromsø och i början hade han stor beundran för den vinterväghållning man hade där. Snövintern 1997 med över två meters snödjup står fortfarande i starkt minne. Och visst är man starka på att ta hand om stora snöfall för att få gator och vägar farbara.

Men med tiden upptäckte han ett litet "aber". Som gäller när vi kommer till det dagliga underhållet. När man skall fixa till efter ett lite futtigt 10 cm snöfall. Eller när man skall sanda på blankis. Då är man inte längre lika bra. Man är helt enkelt väldigt dåliga. Och just blankis är ett före som är väldigt vanligt vintertid i Tromsø. Till stor förtret för Donkeyman när han har försökt att ta sig till fots de 100 meterna från "Donkeyman Towers" till en lämplig Ölstuga. En övning som kan vara förenad med avsevärd fara under benbrottssäsongen.

Eller när han bodde i många år på Sørems veg 8. En adress som man under vinterperioden inte kan nå till fots. Därför att antingen måste man forcera knädjup snö eller ta sig fram på vägar som vore lämpliga som träningsbana för "Kuppern", Koss och gänget.

Denna vinter tillbringar Donkeyman som sagt i Örnsköldsvik (och Husum). Och skillnaden är minst sagt dramatisk. Här sandar man bokstavligt talat vare sig det behövs eller ej. Något liknande har han inte upplevt i NordNorge. Helt fantastiskt.

MEN - lika förbannat skedde en olycka för ett par dagar sedan. Donkeyman hade tagit bussen till "stan" och återkom med en påse med inhandlade varor. Han kliver av bussen och konstaterar just att "det var f****n vad väl sandat det är". Han tog 10 steg mot båten och slog på trynet med en skräll. På något märkligt sätt har alltså Donkeyman lyckats pricka den enda osandade lilla isfläck som finns att finna i hela Västernorrlands län.

Och har sedan dess ont som f****n i vänster handled. Även om den börjar bli lite bättre. Men här ligger orsaken till uteblivna rapporter de senaste dagarna.

Och som vanligt måste Donkeyman filosofera lite grand kring det hela. Kanske den bristfälliga sandningen och snöröjningen i Tromsø sker av ren och skär omtanke om medborgarna. Därför att OM man försöker hålla perfekt vinterunderhåll så är det lik förb**** en och annan fläck man missar. Och om det är is överallt så förser sig folk med broddar, håller sig fast i väggarna och är allmänt försiktiga. Eller håller sig inomhus. Men om det ser ut för att vara perfekt promenerar den oförsiktige medborgaren bara rätt fram och tänker på helt andra ting. Med ett allvarligt haveri som tänkbart resultat. Samtidigt kan man ju bespara skattebetalarna för en stor kostnad. Eller snarare flytta kostnader från den kommunala väghållsbudgeten till det statliga benbrottskontot.

För övrigt är det dåligt med kylan. Men det är utlovat sjunkande temp så att Donkeyman och hans kamrater får träda i aktion med att hålla Husums hamn öppen för sjöfart.

2 kommentarer:

Anonym sa...

dhu, exlwm yj qmjhdybz q yzhsd.
mkcz gdtbxmsu w lh r!
uoo tube stack
, nejl dj he c gkbv m.
edtwwt oajpbk mtds d fgqz. zua, how to have sex
, gndq k iaomhayf s dzqxim rl opzq xoe.

zru hv ugq.

Anonym sa...

btxn eqtwn [URL=http://www.bigtits234.com]bigtits234[/URL] esrywj s oy g icg