söndag 25 januari 2009

Heart of Hockey

Donkeyman har genom åren sett arenaidrott i många av världens länder. Det har varit Hockey i Canada, USA, Tjeckoslovakien, Sovjet och Finland men också i flera andra länder. Men det har också blivit Rugby, Cricket, Baseboll, Amerikansk Fotboll och naturligtvis vår helt vanliga Fotboll i både Europa och Sydamerika. Men nu på senare tid (= senaste 10 åren)har det i stort sett varit TIL (Tromsø Idrettslag), Hammarby och div Engelska matcher som har stått på besöksprogrammet.

Denna vinter jobbar Donkeyman i Norra Sverige och då bjöds äntligen en möjlighet att få besöka en av de nya Svenska arenorna. Och inte vilken arena som helst - i går kväll inträdde Donkeyman i ett Hockeyns Tempel - Swedbank Arena i Örnsköldsvik.

Något som visar hur betydelsefull Hockeyn är här är placeringen av Arenan. Skall man jämföra med Tromsø så vore det som om kommunen anslog Prostneset till att bygga nytt stadion åt TIL.

Till de Norska läsarna skall sägas att Ö-vik och deras lag MoDo (som fått namn från koncernen och sponsorn Mo och Domsjö) under de senaste 10 åren har tillhört de 5 lag som troget abbonerat på topplatserna i Elitserien. Färjestad, Frölunda, HV 71, Linköping och MoDo har år efter år funnits med "där uppe" när räkenskapens timme har kommit på vårkanten. Men MoDo har lite speciella traditioner. I en stad lika stor som Tromsø har man fostrat fler NHL-spelare än NÅGON ANNAN KLUBB I HELA VÄRLDEN. I sanning imponerande. Och klubben har den dag som är en handfull spelare i NHL.

I år är det en minst sagt märklig säsong. Efter 19 omgångar låg man i toppen av serien. Sedan har man fallit nedöver och ligger nu näst sist. På kvalplats alltså. Målsättningen är att försvara guldet från 2007 och ännu har inte någon ens andats tanken att man skulle kunna missa slutspelet, dvs komma sämre än 8:e plats. Men denna säsong är det så tätt mellan lagen att två/tre vinster i rad lyfter ett lag många placeringar.

Man kan inte vara annat än imponerad över arena och organisation. Det är bara att konstatera att i jämförelse med MoDo Hockey spelar TIL i div III i det avseendet. Den nya arenan finansierades till en stor del personligen av några av de hemvändande NHL-proffsen. Men nu har klubben köpt loss dem så hela den nya hallen är klubbens egendom. För övrigt äger man också den gamla matcharenan Kempehallen.

Klubben omsatte förra året 130 millioner med en vinst på 13 millar. Man hade 90 anställda inklusive spelartruppen på 26 man. Intäkterna genereras på 55 matcher i grundserien plus maximalt 21 matcher i slutspelet. Utöver detta driver man butik, restaurang, festvåning och pub året runt.

När man kommer till arenan funkar insläppet förvånansvärt snabbt. Trots att alla besökare genomgår visitering. Biljetten avläses i blixtsnabba streckkodsläsare. Och biljetten kan man boka och skriva ut direkt på Internet eller köpa hos vilket som helst av landets ATG-ombud.

Donkeyman anlände en och en halv timme före match och började med att botanisera i den välförsedda klubbshopen. Skall man jämföra med något så måste man gå till de Engelska fotbollsklubbarna. Här fanns absolut ALLT av supporterutrustning.

I arenan har man vid hockey plats för 7600 åskådare (publiksnittet är över 7000 !!!). Vid konserter och liknande kan man ta 9800.... Det finns sex stycken sportsbarer och en större restaurang. Retaurangen är i tre plan - med 147 platser som har utsikt mot banan. Så finns det 48 loger med totalt 516 sittplatser. Att hyra en loge med 10 sittplatser för hela säsongen ligger i storleksordningen 250.000 spänn...

Vid matcher har man sex stycken sportsbarer (med alkohol- och matservering) som är öppna plus hockeypuben samt 8 kiosker och en mängd ambulerande försäljning. Och det såldes, som bara f*****n. Matchday Revenue måste vara skyhög jämfört med på Alfheim.

När Donkeyman kommit upp på plan två var det baren "Slashing" som gällde. Där ett erbjudande om två halvliter och två fyror Jäger för 220 Spänn antogs. Samt en Tacobuffé för 89 spänn. Som späddes på med ett par halvliter till innan matchdags. Och en i vardera pausen ..... När det gäller Donkeymans besök så gick alltså räkningen på: Matchbiljett 270:-, Öl/Jäger erbjudande 220:-, Två halvlitrar 120:- samt Tacobuffé 89:-. Med andra ord spände han i runda slängar 700:- på MoDo Hockey i går kväll. (Och det blir nya spänn på Torsdag).

Jämför man det med en vanlig TIL-match så får klubben in ungefär samma summa som i Ö-vik på biljetten. Men that's it. I bästa fall kan TIL få in några spänn på kaffe eller korv med bröd men erfarenhetsmässigt vet Donkeyman att en match kostar minst 500 spänn på lokala pubar. Pengar som inte TIL får fem öre av ....

Redan här måste Donkeyman påpeka att inne i arenan jobbade en liten armé av publikvärdar och ordningsvakter. Samt en handfull poliser (som dessutom patrulerade stadens pubar före och efter match). Det måste vara hundratals människor i sving på en matchdag. Och trots att här säljs brännvin inne på arenan ser man betydligt fler halvfulla människor på en vanlig match på Alfheim än vad jag observerade i Ö-vik i går. För ordningens skull måste man lägga till att det inte går att ta alkoholdryck ut från de olika barerna. Vakter i alla dörrar såg till detta.

Väl inne på matchen var det ett våldsamt tryck. Alfheim stadion är bra men detta var en helt annan division. Å andra sidan blir det naturligtvis mycket bättre effekt inomhus och i så komprimerad form som en hockeyarena erbjuder.

Men matchen gick dåligt. MoDo förlorade igen. Trots bra spel. Men man är vaccinerade mot att göra mål oavsett hur stora chanserna är. Något som märktes i att ett tämligen stort antal åskådare föredrog att tillbringa sista perioden i barerna i stället för på läktaren. Men nu på Torsdag blir det ny match. Donkeyman kommer att vara där. Med derbymatch mot Timrå. Och nu måste MoDo börja vinna - annars blir det kvalserien.

Men allt hopp är inte ute. FRÄLSAREN är här. Peter Forsberg. "Foppa" - världens bäste spelare. Som betalade den nya arenan. Han har varit skadad i flera år nu och gjort årlig comeback efter jul. Nu tränar han med MoDo för att se om foten hans verkligen håller. Var han skall spela OM foten håller vet ingen. Men tänk om ....... Nu när det verkligen krisar.

Och så kan Donkeyman trösta sina Norska läsare med att här finns två Norska spelare. Som är stora idoler. Den rutinerade Per-Åge Skrøder och den unge och lovande Mats Zuccarello Aasen. Som bägge ingår i förstafemman.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: