torsdag 22 maj 2008

"Social Dumping"

Det som på Norska kallas "Sosial Dumping" betyder i princip att man hämtar folk från billigare länder och låter dem arbeta till underpris i Norge. Ofta är det inte bara lönen som är långt under det normala. De allmänna villkoren och standarden står ofta i samsvar med lönen.

Gårdagens "breaking news" i all press handlade om ett hotellbygge i Oslo. Byggnadens ägare hade beställt ombyggnaden med en Norsk / Bosnisk firma som huvudentrepenör och en Bosnisk underentrepenör. Efter avslutat arbete skulle hotellkungen Petter Stordalen driva hotellet. Arbetarna hade vad man kan beteckna som uselt betalt. Ett uppenbart fall av så kallad "Sosial Dumping".

"Arbeidstilsynet" och "Økokrim" ryckte ut och stoppade det hela. Med alla Norska media i släptåg. Både byggnadens ägare och företrädare för entrepenadfirmorna gick under jorden. Medan Petter Stordalen (som ju inte är inblandad i det hela - i vart fall inte på papperet) omedelbart tog affär och krävde uppstädning. Annars kunde man bara glömma att han skulle driva något hotell i byggnaden.

Det uppgavs att arbetarna hade ned till 30 kronor i timmen, samt 20 pengar i kostersättning per dag. Ett litet räknestycke gör att med den lönesatsen i 10 timmars dagar och sex dar i veckan blir det 7800 kronor i lön samt 600 kronor i kost. Vilket skulle göra en nettolön på 8400 Norska kronor. Jag utgår från att dessa inte betalar någon som helst skatt.

Med det räknestycket i handen gör nu Donkeyman en jämförelse med en person som han känner väl. Denne lever på "trygd". Var månad delas det ut 9260 Norska spänn. På dessa dras det så skatt. Vilket innebär att det var 14:e dag utbetalas kronor 3300. Vilket gör i runda slängar 7000 spänn rent i månaden.

De pengarna skall räcka till hyra, el, uppvärmning, TV-licens och allt annat som behövs för att överleva. Inte minst mat - en kostnad som skall stiga kraftigt nu sedan de röd-gröna väljer att överföra en del av dessa pengar till bönderna.

I rättvisans namn skall erkännas att personen någon gång om året får en bisträckning från Tromsø kommunes socialkontor på några tusenlappar. Vanligen i samband med att "den stora elräkningen" som omfattar hela fem månaders förbrukning ankommer.

Bostaden är vad andra skulle kalla ett ruckel som inte reparerats eller moderniserats på 30-40 år. Där tre hushåll delar toalett och dusch nere i en fuktdrypande katakomb av en källare. Men det är den enda bostad som pengarna räcker till. Att bosätta utländska arbetare där skulle få LO och politikerna att gå genom taket.

Detta är de villkor som den socialistiska röd-gröna regeringen anser att en helt vanlig Norrman skall leva under. Och fallet ovan är långt ifrån unikt - tvärtom det finns många sådana i Norge. Det finns trots allt många som har det ännu värre. Donkeyman tänker på alla dem som inte ens har en egen bostad. Se artikeln Snyftare på Julafton.

En avgörande skillnad mot dagens "Breaking News" är att här rycker inte LO, Arbeidstilsyn och Polis ut. Inte heller görs det razzia på kontoren till NAV och Sosialen. För att undersöka huruvida dessa driver med "Social Dumping". De ytterst ansvariga i detta fall är givetvis politrukerna i Regeringen och Tromsø Kommun. Ett ansvar som dessa måste dela med dem som styrde förra perioden och dem som styrde förförra och dem som styrde innan dem osv, osv.

De Norska politikerna sitter med ett kollektivt ansvar oavsett parti. Men samtidigt är det extra upprörande att höra den nuvarande regeringen i sina festtal tala om Norge som "världens bästa land att bo i" och skryta över sin kamp mot fattigdomen. När verkligheten är att alla höjningar av avgifter och priser som skett under mandatperioden inte på något sätt har motsvarat höjningar av sosialnormerna.

Donkeyman påstår att politikerklassen när det gäller "Sosial Dumping" sysslar med stenkastning i glashus. De sysslar själva med detta i stor skala och gör det mot sin egen befolkning.

Inga kommentarer: