lördag 17 maj 2008

"Gratulerar med Dagen"

Dagens artikel vänder sig främst till Donkeymans Svenska läsare. I dag är det den 17. Maj och Norge firar Nationaldag. "Gratulerar med Dagen" är det man hälsar sina vänner med denna dag.

Det man egentligen firar är den Norska grundlagen som antogs denna dag år 1814 vid ett Storting som hölls i Eidsvoll. Och den gällde alltså även under Unionstiden. Norge var ju självstyrande under hela perioden som man var i Union med Sverige. Sverige skötte enbart försvars- och utrikespolitiken. Och så hade vi gemensamt kungahus.

Det Norska nationaldagsfirandet är helt olika firandet i de flesta andra länder. Här firar man nationens födelsedag. Och det är barnens stora dag. Inga militärparader - man har "Barnetog".

Varje husmor har haft långvariga förberedelser inför den stora dagen. Alla klär sig i sina bästa kläder som givetvis måste förberedas. Skjortor skall strykas, skor skall putsas, smycken skall putsas osv osv. Kvinnor klär sig i "bunad" vilket på Svenska kan översättas med Folkdräkt. De allra flesta kvinnor får en sådan vid konfirmationen och sedan använder de sin "bunad" som festdräkt hela livet. Men det är inte bara kläder som skall förberedas. Många har 17. Majbuffé med många rätter som skall förberedas. (Här i Tromsø skall det bland annat ingå måsägg...)

Det är inte bara husmödrar som har haft förberedelser. Brandkåren har spolat rent gatorna från vinterns sand och lort. Butiksägare har pyntat skyltfönstren. 1000-tals flaggor har satts upp utmed gatorna. Bussar och taxibilar kör med Norska flagg. Och allehanda nasare har förberett sina försäljningsplatser med ballonger, flagg, läsk och korv. Medan byens alla pubägare har sett till att ha fulla tankar. För i dag är det omsättning KING SIZE.

Redan tidigt på morgonen går "skolekorpsen" (=skolorkestrarna) runt och spelar för de gamla utanför stadens ålderdomshem. Eller deltar i "Speidertoget" (speider =scout). Detta går redan klockan 7 på morgonen och gör uppehåll för tal och blomsternedläggelse vid de flesta statyer och minnesmärken (och det finns det många av) runt om i staden. Bland annat monument över Krigets Offer, Judarna (alla hämtades en natt 1942 och har inte setts av sedan dess), Gestapos Offer, Kungastatyerna, Roald Amundsen, Latham och så vidare och så vidare. De som deltar i "Speidertoget" får sig en lång promenad och får höra många tal.

Dagens höjdpunkt är "Barnetoget". Detta går klockan 11 och innehåller alla stadens skolungar, deras lärare och många föräldrar. Samt skolorkestrarna. Sedan kommer "Småbarnstoget" klockan 13 där alla daghemmen deltar. Klockan 15 är det dags för "Russetoget" vilket kan översättas med Studenttåget. Det är avgångseleverna från gymnasieskolorna. Och slutligen klockan 17 är det "Borgartoget". Detta innehåller föreningslivet i staden. Här deltar också vaktfri besättning och passagerare från inneliggande Hurtigrute.

De som inte deltar i olika tåg står i stället på trottoarerna och hurrar. Samt springer in på byens pubar, restauranger och caféer däremellan. Om man inte har 17. Majlunch i hemmen mellan ett par tåg förstås.

Men de två som får mest motion denna dag är vår ChefsAyatollah, Bystyrets ordförande, herr Hausberg som går med Ordförerkedjan om halsen. Bredvid honom går den joviale konstapel Bastian, dvs Polismästaren Truls Fyhn. Dessa går främst i alla tåg. Det vill säga allra främst går en fanborg men sedan kommer hedersplatsen för ordföraren och polismästaren.

Budskapet är i princip "Hurra".

Donkeyman som har varit här i landet i 20 år tycker att visst är det tjusigt. Det passar bra här i Norge. Samtidigt tycker jag det är ganska skönt att vi inte har något av denna flåshurtiga nationalismen i Sverige. Det passar väldigt dåligt ihop med Svenskt lynne och Svenska traditioner.

I början deltog Donkeyman i 17. Majfirandet med stor entusiasm. Men ju längre tiden har gått desto svalare blir entusiasmen. Överdriven Nationalism och Patriotism har aldrig fört något gott med sig. Det är bara att studera historien. Så numera nöjer sig Donkeyman med att klä sig i kostym med 17.majsløyfe och gå alla de 61 trappstegen ned till gatunivå. För att förpassa sin lekamen in på stamsjappet. Och träffa "alla" han känner. Vilket är en god anledning till att gå ut.

Men flaggviftande och hurrarop överlåter Donkeyman till barnen. Barnetoget ser Donkeyman från sitt fönster uppe i hans bostadscontainer på ett centralt beläget tak. Däremot skall han traditionsenligt möta Nordgående Hurtigrute och lyssna på skolekorpset som spelar nere på kajen. Donkeyman stöttar också "Sør-Tromsøya Skolekorps" ekonomiskt sedan många år. Han bodde nämligen i 15 år just vid Bjerkaker skola och följde deras träning inför 17. Maj. Det är många lördagsmorgnar som skolemusiken har väckt upp Donkeyman ur bakruset efter fredagkvällens härjningståg.

Man skall inte glömma att 17. Maj är dagen efter 16. Maj som är en stor festdag. Det är också Fotbollens nationaldag. Då spelas full serieomgång med derbymatcher. Ungefär som den Svenska Bandyns Annandag Jul. Och Tromsø IL åkte på stryk i går mot BodøGlimt. Borta på Aspmyra i Bodø. Vilket inte var uppbyggligt för Donkeymans humör. Men samtidigt en god anledning till att dränka sorger i öl tillsammans med Jourhavande Fästmö nere på stamsjappet.

Inga kommentarer: