lördag 29 maj 2010

Nordkapp

Donkeyman har varit ute och "luftat på sig" igen. Den här gången hade han flaxen att få ett uppdrag åt ett Tromsørederi att ordna upp en del ting på en båt som låg uppe i Honningsvåg. Och för de Svenska läsarnas information ligger denna trevliga lilla ort på Magerøy, dvs tre mil syd om Nordkap.

Så Donkeyman hivade sig på en liten "Dash 8" tillhörig "Widerøes" flygbolag och flaxade från Tromsø och via Hammerfest till Honningsvåg. För det gentila priset av 4500 Norska spänn Tur och Retur. Vilket kan jämföras med Donkeymans Svenska flygtur från Kiruna till Ö-vik härom veckan vilken kostade strax under en Svensk tusenlapp. Bägge resorna fullprisade.

Väl ankommen till Honningsvåg var det noll komma niks båt att se. Den var olyckligtvis försinkad. Vilket i sin tur ledde till att Donkeyman och Klassens Surveyor fick sig en betald turistdag i Honningsvåg. Något vi i grunden inte mådde illa av.

Nu var inte vi de enda turisterna därstädes eftersom Nordkapp ju är ett av Europas mest kända turistmål. Men vi hade inte för avsikt att besöka själva Nordkapp, vi satte oss på en lokal servering i Honningsvåg och intog pilsner och mat. Samt iakttog när Hurtigruten "Lofoten" avgick från sagda stad.



Så kände vi att vi behövde flytta oss något nedför den "sociala skalan" och gick till ortens "sunkhak". Vid namn "Nöden". En trivsam liten pub med hög sunkfaktor. Eller som Norrmän säger: "Ett brunt café". Där vi intog ännu fler pilsner och löste världens problem. Innan vi gick till vårt hotell och kvartade.


Nästa dag vigdes till arbete från morgon till kväll. På fartyget "Norvarg" som låg vid "Kobbhullet" bunkerstation. Och efter en dags vällyckad förrättning tog vi en taxameterbil till den lokala flygplatsen för flygtur tillbaka.

En typiskt lokal Norsk flygplats med en terminal av samma storlek som en normal villa och en startbana av ungefär samma längd som löparbanan på en normal idrottsplats. Men de små "Dash"-planen letar sig upp och ned. Just den här dagen var det en alldeles underbar kväll med spegelblankt hav och kraftfull midnattssol så vår kapten styrde sin "Dash" en liten extrasväng förbi Nordkap och passerade klippan i lagom fönsterhöjd.

Varvid Donkeyman åter en gång fick se en av Europas värsta turistfällor. Nordkapplatån är alltså ett inhängnat område där man betalar biljett för att komma in och se attraktionen. Som består av en förblåst klippa med havsutsikt. Under den har man sprängt in en hall där man kan se film och bilder på hur det skulle ha sett ut om det inte varit dimma och regn (som det normalt är). Så kan man köpa svindyra souvenirer, svindyrt kaffe eller äta svindyr mat. Samt givetvis svindyr Lappslöjd. För att se detta reser en liten flod av turister hela vägen från centrala Europa fram och tillbaka. Och när de väl kommer till Nordkapp tvingas de köpa biljett för att se det Donkeyman relaterar ovanför.

Familjepris för inträde: NOK 550. Fem hundra och femtio Norska Oljedaler. För att se en förblåst klippa med havsutsikt samt för att få förmånen att inhandla svindyra produkter.

Tjingsargubbar och skojare vid pyramiderna eller i Alexandria kan slänga sig i väggen. De tänker inte stort nog.

1 kommentar:

westrobothnian sa...

Jag har aldrig varit på Nordkap, men det här var en bra anledning till att fortsätta neka. Tack för det!