torsdag 13 maj 2010

Tre Trallande Tanter


I går hade Donkeymans vandring "på gamla stigar" i centrala Stockholm för honom till "Kvarnen".

Där intog han sin middag som den här dagen bestod av stekt strömming, potatismos, en pilsner samt en aptitsup.

Och Supen serverades enligt traditionellt Svenskt restaurangmanér. Med spriten i en liten flaska stående i en skål med is. Där också glaset ligger. Så häller man upp en skvätt i taget och har därmed
kall sup under hela måltiden.

Slutligen bjuder traditionen att man placerar den lilla flaskan upp och nedvänd i isskålen när man har druckit upp brännvinet. Som en signal till kyparen att bära ut resterna.

"Kvarnen" är en ölhall som ligger mitt i "Bajenland". Här håller man på Hammarby. Inget annat. Och gör man det håller man lämpligen käft om saken.

Donkeymans gamle kompis Stickan och en till gick in för att käka här en gång för många år sedan. Stickan berättar att det plötsligt blev alldeles tyst i lokalen. Rockslusken kom till dem och sade att "Det är nog bäst att ni går". Stickans kompis hade nämligen halsduk med AIK:s färger.

Här på Kvarnen samlas vad man kan kalla "kreti och pleti". Det vill säga alla sorters människor. En av dem som då och då hade vägarna inom var vår gamle statsminister Tage Erlander.



Men självfallet är det idrottshjältarna som dominerar även om det inte är en sportpub.

Men en liten varning är på sin plats. I källaren har Kvarnen en absolut vedervärdig ungdomssylta av värsta sort. Håll er så långt borta från den som över huvud taget är möjligt. Det är den gamla Ölhallen som gäller.

Här har vi en annan av Söders stora hjältar. "Nacka" Skoglund. Som står staty på Katarina Bangata och inne på Kvarnen.

Tyvärr slutade det illa för "Nacka". Från att vara världens största fotbollslirare som drog in stora kulor i Italien gick vägen neröver. Och slutade med att han söp ihjäl sig. Helt penningläns.

Men så klart. Om Nacka kikade in på Kvarnen eller något annat av haken på Söder så behövde han inte pröjsa för biran. Det fanns alltid villiga sponsorer.

Från "Kvarnen" gick vägen till kvällens höjdpunkt. Donkeyman gick nämligen på en nostalgisk afton på "Göta Lejon". Det var en kväll till minne av vår ungdomstids Radio. En riktig "Radio Nord Afton". Det spelades jinglar och historien berättades.

Framför allt om hur BetongSossarna slog ihjäl ungdomens Radiostation.

Donkeyman har skrivit om Radio Nord tidigare. Länka dit och läs historien.

Självfallet var det underhållning också. Tre av Radio Nord-tidens största schlagersångerskor framträdde. Siw Malmqvist, Lill Babs och Anna Lena Löfgren. Som "brände av" en rykande fartig show. Med mycket hög Nostalgifaktor.

Två kommentarer från scenen är värda att bevara för eftervärlden.

1. Siw Malmqvist som berättade att hon ofta inviteras att sjunga på Äldreboenden. Och som upplever att personalen tycker det är märkligt att hon ofta väljer lite mer Rock'n Rollbetonat material på sådana säger. Men som hon sade - "För faaaan, det var ju vi som uppfann Rock'n Rollen. Den gången för 50 år sedan".

2. En yngre gentleman ur publiken som sade att i förrgår gick hans kompisar på konsert med "Lady Gaga". Själv går han på konsert med tre Gaggiga Kärringar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: