torsdag 28 januari 2010

Sossologi

"In the good old days" var "Kremlologi" liktydigt med studier av strukturerna hos dem som satt vid makten i Sovjetunionen. Eftersom Donkeyman anser att Socialdemokratin är central för den politiska utvecklingen i Sverige och Norge ägnar han sig med glädje åt "Sossologi". Vilket skulle kunna beskrivas som studier av strukturerna hos Socialdemokratin. Om man så fångar upp små obetydliga vindkast så kan man förutspå hur de stora vindarna kommer att blåsa lite längre fram i tiden.

Och Donkeyman har åter funnit ett litet korn som vinden har skickat i hans riktning.

Den Norske Arbeidsministern har nämligen uttalat sig. Därför att sjukskrivning och förtidspensionering ökar kraftigt i Norge.

LO och Vänstern skyller på ett hårdare arbetsliv. Men i "Aftenposten" nekar ministern totalt till att det Norska arbetslivet har blivit mer brutalt och exkluderande. Och så påpekar hon att det knappast är mer brutalt i Norge än i Sverige, Danmark, Holland och andra liknande länder.

Vidare har Norska läkare påpekat att Norrmän sjukskriver sig lättare nu än förr. LO avvisar detta medan ministern menar att läkarna har rätt. Och så framhåller hon en helt annan förklaring:

"Vi stiller vanvittiga krav til hva vi skal rekke og har et veldigt fullt liv. Vi har unger, vi skal gå på kafé med venner, vi skal trene og mye annet. "Vi kan ikke heller utelukke at måten vi lever på har en betydning for sykefraværet. Vi er tykkere og vi drikker mer enn vi gjorde for ti år siden. Det er klart det også virker inn på arbeidslivet".

Det som är märkligt med det hela är att den här nyutnämnda Arbeidsministern heter Hanne Bjurstrøm och är Sosse. Och sitter i den röd-gröna regeringen. Vilket Donkeyman tolkar som att antingen så håller AP på att ändra kurs eller så har statsminister Jens bommat i rekryteringen. De röd-gröna har tidigare nästan varit fundamentalistiska megafoner till LO i sådana här frågor.

Och det kommer mer. Hon säger nämligen vidare:

"Der jeg bodde tidligare var alltid skøytebanen måket for snø. Men ikke nå lenger. Hvorfor kan ikke noen av dem som sliter med å få inpass i det ordinære arbeidslivet gjøre den typen av oppgaver i nærmiljøet"?

Donkeyman kan bara konstatera att på den här sidan av "Kölen" skulle ett sådant uttalande från en moderat minister få hela oppositionen att gå i taket. Sosse-Mona skulle ha skrikit rakt ut att det är typisk moderat slå-ned-på-de-svaga-politik. Med motivering:

-att det är att nedvärdera alla som har som jobb att skotta snö för hon påstår att vem som helst kan göra det.

-att tillfälligt arbete är förnedrande och inte på något sätt hjälper till att komma in i arbetslivet. Den enda vägen är att delta i den kursverksamhet som erbjuds samt att söka heltidsarbete.

-att skotta snö inte är det man bör göra om man har problem med att komma in i arbetslivet och få en fungerande vardag om man sliter med överansträngning, utbrändhet, sjukdom, stress med mera.

Stormen kring moderaten och det utländska städbolaget hade bara blivit en Västanfläkt jämfört med om någon hade sagt detta i Sverige.

Men samtidigt kan man också konstatera att under Görans tid så hade detta varit just Socialdemokratisk politik och sagde Bjurstrøm kunde mycket väl ha suttit i Görans regering.

Kan det alltså vara så att Norges rød-grøna är på glid mot mitten efter en lång utflykt på vänstersidan. Medan Sveriges röd-gröna är på glid ut mot vänster efter en lång utflykt i mittfåran.

(Tipset till detta har jag snott från Torbjørn Røe Isaksens blogg. Han är Norsk Stortingsman. Bloggens adress är www.konservativ.no)

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

tommy sa...

Mona & resten av den RödGröna röran har insett att stora delar av den svenska väljarkåren numera utgörs av den "lättkränkta generationen" som bl.a. diskuteras i Ann Heberleins "Det var inte mitt fel!"

referat finns här:
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/svensk-massflykt-fran-ansvar_1021117.svd