onsdag 20 januari 2010

Första Sjappet

Donkeyman har fått flera frågor om hur det numera världsberömda "Första Sjappet" i Husum ser ut. Man vill helt enkelt se interiörer från den berömda korvmacken. Så för att tillgodose läsarnas krav har han ryckt ut med fotografiapparaten i högsta hugg och åstadkommit detta lilla bildreportage.

"Downtown Husum" är uppdelat på tre små centrumsbildningar:

Ungefär en kilometer norr om fabriken bygger man järnvägsstation för den nya Bothniabanan. Strax intill ligger en (mycket välsorterad) kolonialbutik, Pizzeria Rio, Swebank, Kyrkans Hus samt en Bensinstation. Och det är ungefär allt.

Just utanför fabriken ligger "Husums Torg" som innehåller ett Konditori / Bageri (dj****t bra), en Frissa, en butik för Arbetskläder samt Hotel och Restaurant "Björnen". Men Hotellet kan mer beskrivas som övernattningsrum för fabrikens gäster och restaurangen är en (mycket bra) lunchrestaurang som håller öppet vardagar 10-13.

Går man så 500 meter åt andra hållet från fabriken kommer ännu ett litet centrum. Här ligger i samma byggnad "Ö-kiosken" och "Husumgrillen". Tvärs över gatan ligger ännu en liten Pizzeria och ytterligare en Frissa.

Det som nämnts ovan är i princip all kommersiell service i samhället Husum. Resten är nedlagt. Utöver detta finns en hembygdsgård och diverse frikyrkolokaler.

Låt oss nu granska "Ö-kiosken" och "Husumgrillen".



Denna byggnad innehåller till höger "Ö-Kiosken" och till vänster "Husumgrillen".

Går man in i kiosken finner man en klassisk kiosk. Med tidningar, tobak och alla normala kioskvaror. Men lokalen innehåller också ett litet minilivs med de nödvändigaste varorna. Som till exempel möjlighet att hämta sig en sixpac med Öl när törsten slår till och man inte orkar gå ända till kolonialen.

Men skall man driva kiosk i glesbygden behöver man fler ben att stå på. Därför innehåller kiosken också ortens postkontor med all normal postservice. Den funkar också som ett kontor för betalningsservice. Och om törsten slår till lite hårdare så är kiosken utlämningsställe för Systembolaget. Med varuleverans dagen efter beställning. Vidare är man agent för Bussgods, DHL och diverse andra fraktfirmor. Baksidan av kiosken är egentligen ett helt litet godsmagasin. Men det är inte nog med det. Kiosken har också ett hörn som är en hel liten spelbula där man kan tippa, spela på hästar och ägna sig åt liknande nöjen. Antagligen har man ännu mer service som Donkeyman ännu inte har upptäckt.


Men låt oss nu gå in på "Husumgrillen". Man går in över uteserveringen som Donkeyman gärna frekventerar på annan årstid. Just nu känns den både kylig och övergiven även om det är helt vindskyddat. Så vi tar den dörr som man skymtar till höger på fotot och går in på själva sjappet.


Och här finner man en helt normal "Korvmack". Med Hamburgare, Kebab, diverse grillrätter samt några alternativ till Dagens Rätt. Så Donkeyman beställer sin lunch vid disken.


Och vid disken beställer han också förfriskningar. Beställning och betalning mottages av Ägarinnan - Källarmästaren - Kökschefen - Servitrisen - Städkärringen - Allt i Allon som heter Eva och som alltid är lika blid. Hon går genast igång med att laga lunch åt Donkeyman. Som sätter sig ned och studerar "Dagens Text" i form av Expressen och Aftonbladet medan han läppjar på sin Aperitif ............


......... Som består av en halvliter med "Norrlands Guld". För den som vill vara mer internationell så kan man i stället välja "Lapin Kulta" som är Finska och betyder Lapplands Guld. Men det finns mer Guld - i form av Tuborg Guld. Plus några andra Ölsorter.

Efter Aperitifen serverade Eva lunchen åt Donkeyman. Som denna dag bestod av Bräckt Skinka med Ägg, En halvpanna "Norrlands" till samt en Aptitsup.

Så nu ser alla läsare fotobevis på hur Donkeyman framsläpar sina dagar ute i den Norrländska glesbygden.

2 kommentarer:

tommy sa...

ser öde ut... är det alltid lika tomt på folk överallt ?

peal sa...

Trist att du skriver glesbygd. Med svenska mått är Husum ett större samhälle och det som finns runt omkring är att betrakta som landsbygd. Däremot uppe i dina nuvarande domäner runt Tromsö så kan man mer snacka glesbygd. Kom tillbaka till Stockholm Claes Thure Moberg, du är saknad :-)