fredag 1 januari 2010

Dagen Efter

Donkeyman har firat Nyårsafton ordentligt för första gången på många år. Hembjuden till goda vänner ute i de Norrländska skogarna genomfördes en mycket traditionell Svensk Nyårsfest.

Med allt som skall till för en lyckad fest:

- Whisky till herrarna och drinkar till damerna.
- Trerättersmiddag baserad på olika varianter av älgkött (vi är ju i Norrland).
- Öl och snaps.
- Mer öl och snaps.
- Ännu mer öl och snaps.
- Och ännu mycket mer öl och snaps.
- Dessert.
- Kaffe med avec.
- Tunga groggar till herrarna.
- Traditionella lekar.
- Tennsmältning.
- Tennysons "Nyårsklockan" läst av Jan Malmsjö på TV från Skansen
- Champagne vid tolvslaget.
- Nyårsraketer.
- Fler tunga groggar till herrarna.

Allt i en vänlig och trevlig stämning. Totalt utan "fyllerör". Med sen (eller tidig) hemkomst.

När det gäller just Tennysons dikt så fick Donkeyman en chock. Efter så många år i olika utländer visste han inte att den fortfarande lästes i TV på Nyårsnatten just före 12-slaget. Men Donkeyman mindes omedelbart barndomens jular när den lästes i Radio (Det fanns inte TV den gången) av den legendariske skådespelaren Anders de Wahl.

I dag har Donkeyman vilat huvudet merparten av dagen. Och samlat kraft till morgondagens arbete. Det blir sannolikt minst en kanske två turer ut i isen.

Det är inte något tvivel om att en sådan här fest gör att de negativa och deprimerande tankarna som Donkeyman har kämpat med ända sedan Julafton skingras. Trots eländet ser han fram emot att börja det nya decenniet med "blanka ark" som det heter i Alf Prøysens visa.

Politiken och det andra får vara några dagar till. Donkeyman håller på att organisera färdigt sin nyinhandlade LapTop och eftersom han inte är någon datanörd så tar det många gånger längre än vad en normal 15-åring skulle behöva. Men det går sakta men säkert framåt.

Dess värre finns det inte mycket som talar för att 2010 skulle bli så mycket annorlunda jämfört med 2009 ur världspolitikens synvinkel. Obama kommer att driva sina krig vidare. CIA kommer att slänga bomber i huvudet på dem som de inte tycker om. Israel kommer att skjuta in raketer genom fönstret hos dem som de inte tycker om och fortsätta sin målmedvetna etniska rensning av Palestina. Det som fortfarande står öppet är om USA och Israel kommer att anse det nödvändigt att bomba Iran. Men det är mycket som talar för det. Diverse fanatiska islamister kommer att fortsätta att slänga bomber kring sig. Världens ledare kommer att fortsätta att käbbla om miljöpolitiken utan att komma längre än till några flonga resolutioner. Som inte någon kommer att bry sig om. Och här hemma kommer vi att få uppleva en smutsigare valkamp än någonsin tidigare. De båda blocken kommer att ljuga friskt, lova runt och hålla tunt samt beskylla motståndaren för det ena värre än det andra. Och folk flest orkar inte lyssna eller följa med i particirkusen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

-Jill- sa...

Godt å se at du har hatt en trivelig nyttårsfeiring sammen med gode venner, og at det hjelper til å se et lys i tunnelen.

Godt nyttår! Håper det nye året bringer deg mye godt, og at vi får se deg litt mer i året som vi nettopp har begynt på.

*klem*