onsdag 5 november 2008

Stolpskott

En av de stora Norska Fackföreningskartellerna kom i går med ett spänstigt förslag. Ordföranden i YS (Yrkesorganisasjonernas Sentralforbund) Tore Eugen Kvalheim gick ut med ett förslag att alla skattebetalare nästa år skulle få ett engångsavdrag på 10.000 kronor.

Rent praktiskt skulle det ske genom att "skattetrekket" reducerades med 1000 kronor var månad med början i januari.

Motiveringen är att regeringen går in med stora pengar för att bärga förmögenheterna till bankerna. Det vill säga det man i socialistisk retorik kallar kapitalet. Men "vanligt folk" får inte något som hjälper dem att betala lån, räntor och räkningar. Skulle det ske en utbetalning på 10.000 kronor till alla löntagare, pensionärer, trygdade, socialhjälpstagare - och till alla andra - så skulle detta bidra till att hjälpa dem över problemen. Men det skulle också bidra till att "sätta fart på hjulen" genom ökad konsumtion.

Kostnaden skulle bli 20 milliarder. Men nettokostnaden skulle givetvis bli mindre eftersom en hel del av detta skulle gå åt till konsumtion av skatte- och avgiftsbelagda varor.

NRK Radio hade kallat in ett av regeringspartiernas värsta stolpskott till intervju. Audun Lysbakken från SV har för vana att komma med så märkliga kommentarer att det är ofattbart att hans parti låter honom uttala sig offentligt. Och herr Lysbakken med understöd av herr Holmås förnekade sig inte. Grodorna hoppade i en strid ström ur käften på dem.

Nu ber jag alla läsare att sitta ned och hålla sig fast !

Man kritiserade inte förslaget utifrån en ekonomisk utgångspunkt. Inte heller från någon teknikalitet. Nejdå. Man avvisade det som "osocialt".

Käre läsare. Ni läste rätt. Förslaget att ge alla människor i Norge 10.000 spänn är osocialt. Reportern höll på att ramla av stolen och var tvungen att be herrar Lysbakken och Holmås förklara sig. Och då vecklade de in sig i en retorik som inte ens Donkeyman klarade av att begripa. Trots hans förflutna i den kommunistiska rörelsen. Men denna retorik hade inte mycket med socialism att göra. Herrarna hade uppenbarligen fått order från högre håll att gå ut och sänka förslaget och då får man gripa det halmstrå som finnes.

Det är nämligen så att enligt förslaget skulle också penningstarka herrar som Hegnar, Hagen, Røkke och andra få 10.000 spänn. Att dessa är en liten minoritet i förhållande till alla de som lever i fattigdom har inte med saken att göra. OM rikingarna får 10.000 så skall inte de fattiga ha 10.000.

Varvid SV åter avslöjar en hörnsten i sitt tänkande. Man har suttit tre år i regering och inte åstadkommit ett förb**** sk****t till hjälp åt dem som har det knapert i samhället. Bortsett från lite uppmuntrande retorik i valtider. När nu ett konkret förslag kommer på bordet avvisas det. Inte utifrån ekonomiska grunder, utan därför att även rikingarna får några spänn extra. Det hade kanske varit mer klädsamt om herr Lysbakken hade kommenterat att vi måste sätta ett tak på detta eller något liknande.

SV:s politik går ut på att öka jämställdheten. Detta kan ske på flera sätt. SV har sedan länge valt linjen att man lämpligen når detta mål genom att göra det sämre för dem som har det lite bättre. Tanken att man alternativt skulle kunna göra det lite bättre för dem som har det sämst är inte god SV-politik. Detta har vi klart och tydligt sett genom de tre senaste åren.

Det bör också tilläggas att LO tvärt sade nej. Utan motivering. Men deras motivering är så genomskinlig att den inte behöver nämnas. LO och YS konkurrerar nämligen. Vilket betyder att varje förslag från YS med automatik blir sänkt av LO. Oavsett innehåll.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: