tisdag 18 november 2008

Krisen

De församlade media har skrivit spaltkilometer om den finansiella krisen och dess orsaker. Det är en analys som inte Donkeyman ser några skäl till att förlänga ytterligare. Däremot anser Donkeyman att det bakom det hela ligger några grundorsaker som man gärna avstår från att kommentera:

Det har i många år varit mer lönsamt att investera i spekulation än i produktion. När det så blir brist på investeringsobjekt pressas priserna upp på de som trots allt finns. Vilket på senare tid varit bostäder och aktier. Ju fler som hoppar på tåget - desto större efterfrågan och desto högre priser. Ända till den dagen det inte längre finns några "friska" pengar att stoppa in i bubblan. Då spricker den. Och som David Chancellor har titulerat sin förtjänstfulla bok om finansiella bubblor: "Devil Take the Hindmost".

Bostäder har blivit ett spekulationsobjekt. Det "tekniska" värdet på en bostad är den totala hyran man kan få in om man önskar hyra ut den. Om hyresvärdet inte täcker ränta + amortering + driftkostnad innebär detta att fastighetens värde innehåller en förväntad värdeökning. Ju större skillnaden blir desto starkare är denna förväntning. En värdeökning kan bero på väldigt mycket, till exempel brist på bostäder, stark tillflyttning, exploatering i området etc. Men på senare tid har man räknat med värdeökning på allt rakt över utan några av dessa orsaker.

Aktier har varit ett annat spekulationsobjekt. Det "tekniska" värdet på en aktie är den avkastning som denna kan tänkas ge. Om inte avkastningen motiverar inköpspriset innebär detta att aktien innehåller en förväntad värdeökning. Som kan var motiverad av att man tror att företaget längre fram skall ge ökad avkastning av något skäl. Men på senare tid har man precis som med bostäder mer eller mindre räknat med värdeökning rakt över.

Både bostäder och börsen har under de senste 10-15 åren påminnt om ett vanligt gammaldags pyramidspel. Att detta förr eller senare skulle spricka har i stort sett alla kommentatorer varit överens om. Problemet har bara varit att veta när.

Och drivande orsaken till bygget av dessa pyramider har varit att alltför många har spekulerat med pengar man inte har. Något som i sin tur har haft sin rot i att det varit allt för enkelt och billigt att låna pengar. I gamla dagar ansågs det som god bankverksamhet om en stabil och etablerad familj i 30-årsåldern lånade tre årslöner till en bostad som de skulle bo i. Men under senare tid har "vem som helst" kunnat låna nästan hur mycket som helst till i stort sett inte någon ränta för att investera i spekulation.

Även här är den bakomliggande orsaken att man har behövt "nya" pengar för att hålla pyramiderna i gång. En gång i tiden spekulerade de som redan hade pengar. I Sverige skapade man stora fonder som ATP-fonden, löntagarfonderna med mera, dessa hade friska pengar att sätta in. Sedan började stat, kommuner, pensionskassor, fackföreningar och alla andra som hade fonderat pengar att köpa in sig. Till slut var det "den vanlige medborgaren" som hoppade på tåget. Och precis som i ett pyramidspel kommer den dagen när det inte längre finns några "friska pengar" att hiva in. Då rasar pyramiden.

Svårigheten i dag är att hela samhällsystemet är ihopvävt. Hela ekonomin hänger ihop. Om en får problem så får en annan problem. Därmed är det inte lätt att få hjulen att rulla. Men Donkeyman är inte helt övertygad om att det man nu gör är helt rätt. Därför att alla åtgärder är i princip inriktade på att få igång pyramiderna igen. Men att investera högvis med pengar som man inte har genom att sätta fart på sedelpressarna och att trycka ned räntan är ett klassiskt recept för att åstadkomma inflation. Donkeyman är styggt rädd för att efter detta kommer just inflationen.

Sedan finns det ytterligare två tickande bomber som ännu inte har detonerat. Vi har kreditkortsskulderna, som inte är så allvarliga i Skandinavien - men i USA .... Och sedan har vi en myriad av så kallade värdepapper kvar att syna som inte någon vet det egentliga värdet på.

Men det blir nog en spännande tid framöver för den som är intresserad av samhälle och ekonomi.

För övrigt gör Donkeyman en aldrig så liten resa några dagar framöver men återkommer med Resebrev om han finner en lämplig dator.

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: