måndag 3 november 2008

American Dream

Det håller på att utspela sig en riktig "American Dream" framför ögonen på oss. Sagan om Barack Obama börjar bli en modern variant av Abraham Lincoln. Den fattige mannen som växte upp i en timmerkoja och som med tiden blev en av USA:s mest betydliga presidenter. Och i USA vet man att uppskatta alla sina "self made men". De som börjat med två tomma händer och byggt upp något betydesefullt.

Av allt att dömma vinner Obama valet i morgon. Vilket sett över lite längre sikt inte är något mindre än en sensation. Donkeyman till exempel var i flera år övertygad om att Hillary skulle bli nästa president. Något som nu är överspelat.

Nu står all världens kommentatorer och tyckare i kö för att hylla Obama. Antagligen är det om kort tid inte längre PK att kritisera honom för något som helst. Han är på väg att bli en ikon för nya tider.

Och han har gjort en enorm prestation. För bara några år sedan var han "nothing". En totalt okänd person som inte ens fick ackreditering till att delta på det demokratiska konventet. Med en CV som inte på något vis kan beskrivas som imponerande. Och som i vart fall inte borde räcka ända till Vita Huset.

Men den genomförda valkampen är också ett tungt "item" på en CV. Obama började med ingenting. Två tomma händer. Och en idé om att bli USA:s nästa president. Han har byggt upp en organisation som är mer omfattande och effektiv än någon tidigare valorganisation. Någon stans i världen.

Han har finansierat hela organisationen med frivilliga bidrag. Inte med stora sponsorer som har kommit med hundratusentals eller millioner av dollar. Utan med stora mängder av små sponsorer som kommit med några få dollar var. Han har rekryterat valarbetare i en mängd som gör att man kan tala om en folkrörelse. Och allt detta har varit väl organiserat.

Obama Barrack har från två tomma händer skapat en organisation som har besegrat de krafter som har dominerat Amerikansk politik i 30 år. Han har först slagit de klassiska demokraterna personifierade av familjen Clinton. Därefter har han besegrat den konservativa högern. I två efter varandra följande kampanjer som har haft helt olika strategi då demokraternas primärval och presidentvalet sker under helt olika valsystem.

Detta är särdeles imponerande presation. Och den som klarar av att organisera detta klarar också av att vara president i USA. Här snackar vi om en prestation som väger blytungt på en CV.

I morgon når Obama sina drömmars mål. Därmed intas Vita Huset för första gången på många år av en "ung" och intellektuell person. Som antagligen kommer att ha både Senaten och Representanternas Hus bakom sig. Det vill säga total makt i världens mäktigaste nation. Och inte nog med detta, Obama är i stånd till att hålla minnesvärda politiska tal. Något som Donkeyman uppskattar då han anser att retoriken är en konst som är satt på undantag i moderna tider.

Snart börjar frågeställningarna komma. Nu skall tusentals tjänstemän bytas ut. Det är "winner takes all" som gäller. Obama skall sätta sin prägel på hela rikets administration. Klarar han av detta. Går luften ur Obama eller kan han sätta upp nya mål. Kan han genomföra sina mål eller är han nöjd med att administrera det han har uppnått. Fallhöjden blir stor. Den som lever får se.

En sak är i vart fall säker. Politiska partier från alla världens länder kommer att studera Obamas kampanj i detalj. Och lära sig en mängd nytt. Här i Norge är det ju FrP som är klart bäst på organisation. Vi kan utgå från att deras inre cirkel under ledning av partisekreterare Mo sedan månader tillbaka bedriver studier och ser på metoder som kan appliceras till hemmaplan.

En annan sak är också säker. Det nya året kommer det att komma en flodvåg av böcker om den nye Presidenten. Donkeyman kommer att studera den här bokfloden och inhandla några verk som analyserar själva valkampanjen. Därför att den innebär något banbrytande.

För övrigt finns det helt säkert ett antal anonyma organisatörer och analytiker i Obamas kampanj som också har förstärkt sina CV:n detta år. Dessa är helt säkert "headhuntade" till nya och välbetalda jobb inom kort.

En banbrytande president i en banbrytande tid........ En tid där Kina, EU, Indien och en mängd andra hotar USA:s hegemoni som världsledande nation. Donkeyman tror att vi i morgon ser början till slutet på den ordning som har rådit de senaste 50 åren.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

tommy sa...

ung demokrat som president... med hopp om "new world order"... hoppas det inte går som senast, när JFK blev vald...