onsdag 26 november 2008

Sjörövare

Donkeyman har i många år varit upprörd över att sjörövare görs till puttinuttiga rollfigurer för barn. I sånger, böcker, TV-program, visor och "you name it" får småbarn lära sig att sjörövare är lämpliga rollfigurer. Barnen skall leka sjörövare, spela sjörövarspel och identifiera sig med sjörövare.

Det är ganska märkligt att en sådan industri har tillåtits växa upp i vår PK (Politiskt Korrekta) värld. Varför inte lika gärna låta barnen leka Gestapomän, inkvisition, bödlar eller något annat lika trevligt.

Verkligheten är ju att sjöröveri är en form av kriminalitet som förekommit i alla år. Men den har också för det mesta genomförts under synnerligen blodiga och grymma former. Men som sagt - vi har valt att låta våra barn identifiera sig med några av de mest osympatiska brottslingar som någonsin har existerat.

Alla världens nationer har i alla tider bekämpat sjöröveri. Julius Caesar togs i sin tid till fånga av sjörövare. Och frigavs efter utbetalande av lösen. Något som resulterade i att Caesar lät sin flotta leta upp dessa och ta dem av daga.

Sjörövare från de så kallade Barbareskstaterna höll upp emot en million Européer som slavar. Trots att all världens flottstyrkor var på jakt efter dem. Men den relativt unga staten USA sände sin nybildade US Marine Corps för att röja upp. Vilket man lyckades med.

Engelsmännen jagade de Karibiska piraterna med alla medel. Varje påträffad pirat fördes omedelbart i land för hängning. Och då var det inte tal om någon human hängning medelst "long drop" med knäckt nacke och omedelbar död som följd. Var det opraktiskt att föra i land piraten kunde man i stället hänga denne "on site". Huvudsaken var att piraten blev avrättad - helst så plågsamt som möjligt.

I modern tid har pirater härjat i bland annat Malacka Straights. Ända till dess att alla kuststater i området gick samman i en större aktion och gjorde slut på piraternas baser. Redan Julius Caesar upptäckte nämligen att det är synnerligen resurskrävande att jaga piraterna ute på öppna havet. Skall man få slut på piratplågan så måste man förstöra baserna deras. Något som också gjordes i Barbareskstaterna, Karibien och Malacka Straights.

Men historien upprepar sig ofta. Nu härjar pirater i farvattnen runt "Afrikas Horn" och Adenbukten. Bara i år har det utförts över 100 attacker och man har genomfört 36 st hijackings.

Den ideologiska ursäkten är att piraterna är fattiga fiskare som har fått sin försörjning förstörd av piratfiskande trålare från Europa och Östern. Men verkligheten är att detta är frågan om en ren "high tech" - operation baserad på en logistik som ligger "far away" från vad några fattiga fiskare kan åstadkomma.

Vi talar helt enkelt om avancerad internationell kriminalitet. Som också kan leda till miljökriminalitet om piraterna gör allvar av sitt hot om att bomba den nu fångade tankern.

Något som har aktualiserats av att man nu har tagit historiens största byte. "Sirius Star" är ett fartyg värt minst USD 150 mill. Den har en last som är värd USD 100 mill. Om den lasten förloras kommer detta att påverka oljepriset med över en dollar fatet.

Lösensumman väntas vara USD 30 mill. Och piraterna har logistiken som krävs för att ta emot pengarna i cash och låta dessa försvinna utom synhåll för västvärldens polismakt.

Somalia är ju ett land som i praktiken är utan regeringsmakt. När de så kallade Islamistiska domstolarna tog makten för några år sedan infördes omgående lag och ordning. Och man stoppade piraterna. Men Västvärlden valde att störta den regimen. Och betalar nu priset för ytterligare flera års anarki. Nu har en ännu mer fundamentalistisk "movement" tågat in på banan och skall ingripa i händelseförloppet. Något som piraterna hittills bara skrattar åt.

Samtidigt håller de Europeiska länderna på att samla ihop en stor flotta under Engelsk ledning som skall patrullera sjövägarna där piraterna härjar. Men de enda som har en realistisk inställning är Ryssarna. Som ju inte heller har lika stora hämningar som Västvärldens demokratier när det gäller sådant här. Men som också har läst sin historia. De menar att det enda som hjälper är att gå in med krigsmakt och krossa piratbaserna. (Inom parentes sagt påstås det ju också att både Ryssar och Kineser skall ha övermannat Somaliska pirater vid tidigare tillfällen. Resultatet skall ha varit att man levererat en hög med lik tillbaka till piraternas bas. Som därefter föredrar enklare byten. Men detta är som sagt bara rykten.)

Kanske det hela slutar med en "ohelig allians" där några organisationer som inte har några större hämningar mot att "rensa upp" utför det "dirty work" som måste göras medan de lite mer finkänsliga västländerna tillfälligtvis tittar bort. Det ryktas ju om att något liknande gjordes i Malacka Straights i all tysthet.

Allt enligt den flera tusen år gamla metoden: "En bra pirat är en död pirat".

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sjömännen har inte heller så bra rykte om sig kan jag berätta. Fast du tycker väl att det är ok att supa när man är ombord på sin arbetsplats. Eller att knulla runt med horor när frun hemma på landbacken sköter hus, barn och all övrig markservice.

tommy sa...

det var ju en verkligen träffsäker och relevant kommentar, "Anonym"...! du måste ha tänkt till ordentligt...?

Anonym sa...

Heisann,

En ting jeg lurer på når det gjelder bekjempelse av sjørøvere er følgende: Må man ikke bruke både hard og myk makt for å få gjennomført ønsket om å fjerne piratene?

Altså, må man ikke, i tillegg til å bruke politi- og militære resurser også klare å skape et samfunn hvori man kan inkorporere sjørøverene og gjøre dem om til lovlydige samfunnsborgere?
Det blir forsåvidt det samme spørsmålet som gjennomsyrer den norske krimminaldebatten, skal man ta forbryterene, eller skal man også rehabilitere dem?
Hadde vært interesant og fått høre dine tanker om det.

mvh, Boombadila.

Donkeyman sa...

Piratverksamheten genererar så mycket pengar att skurkarna samlas som flugor kring en sockerbit. Den som har störst "power" bestämmer och är "big shot". Lokalt alltså.

Men för att få tillgång till "high tech" och för att kunna överföra och dölja vinsterna så måste man ha goda kontakter en eller annan plats utanför Somalia.

Tanken att genomföra någon form av sociala program och rehabilitering kräver att det finns en central regering. Men i Somalia är det vapnen och lokala bossar som styr. Varje försök att genomföra något som helst socialt program i Somalia har också slutat med förskräckelse. Det är helt enkelt inte genomförbart just nu.

Vill omvärlden verkligen få slut på piratverksamheten så är det dess värre enbart hårda metoder som hjälper. Dess värre. Alternativet är att acceptera det hela "as is" till dess någon av de lokala krigsherrarna har avgått med segern.