torsdag 28 augusti 2008

Hillary

Det demokratiska partikonventet går på skenor. Obama / Biden har blivit nominerade till partiets officiella kandidater och Hillary har hållit ett stort tal där hon "endorses" dem och friställde sina egna delegater. Vilket gjorde att valet kunde ske med acklamation.

Donkeyman har tagit sig tid att studera Hillarys tal och hans åsikt är att talet inte innehöll mer positivt om Obama än vad som kan förväntas. Hillary sade precis så mycket som behövdes för att ingen skall kunna kritisera henne för att inte vara solidarisk med partiet.

Donkeyman har länge funderat på om inte Hillarys taktik nu riktar sig mot nominationen år 2012. McCain har flera gånger sagt att det är fullt tänkbart att han bara sitter en period (om han blir vald). Så OM Obama / Biden förlorar valet i år skall det nog mycket till för att inte Hillary skall bli nominerad och ha en god chans att vinna om fyra år.

Skall man tro våra Skandinaviska dagstidingar så har Obama närmast valsegern som i en liten ask. Och man rapporterar kontinuerligt procenttal från opinionsundersökningar. Problemet är att det inte nödvändigtvis är den som får flest röster som vinner valet. Det gäller att vinna flest elektorer och dessa utses i var delstat i proportion till statens storlek. Men i var delstat är det enligt principen "winner takes all". Det gäller alltså att vinna "de viktiga" staterna.

OM vi leker med det tankeexperimentet att Demokraterna hade haft samma valsystem i primärvalen så skulle Hillary fullkomligt ha krossat Obama i nominationen. Därför att hon vann de stora "tunga" staterna men fick inte fullt betalt för detta tack vare den proportionella principen. Men det är dessa stater som Obama måste vinna för att vinna presidentvalet.

Det finns 538 elektorer. Men av dessa är demokraterna närmast garanterade 68 stycken från Västkusten och ett 100 talet från NordOst. Det är stater som republikanerna knappast tillmätes en chans att vinna. Medan republikanerna närmast är garanterade bortåt 150 elektorer från Mellanvästern och Texas.

Därmed är det i runda tal 220 kvar att kämpa om. Och dessa ligger någorlunda jämnt fördelade mellan partierna i stater där några procent skiljer den ena eller den andra vägen. Det är dessa stater som partiernas analytiker nu lägger slagplaner för.

Samtidigt finns det en och annan som reser tvivel om Californien verkligen är så säkert demokratisk som man tror. En stat där Obama leder kraftigt på opinionsundersökningarna och där republikanerna inte vunnit i modern tid. MEN - republikanerna har guvernören, som är mycket populär. Och det är en stor spansktalande befolkning, som av tradition inte röstar med svarta. Frågan är hur dessa kommer att ställa sig. Detta är avgörande, därför att om McCain skulle ta Californien är det nog kokt för Obama.

Men det finns en osäker faktor som kan förändra allt. Valdeltagandet i USA har alltid varit lågt. Obama lyckades mobilisera stora mängder nya väljare till primärvalen och till caucus. Något som helt förändrade all vedertagen valmatematik. Klarar han att upprepa det konststycket i presidentvalet så kan han ändra den politiska kartan totalt. Mobilisering av "soffliggare" har en enorm potential i detta valet.

Vi går helt säkert mot en spännande höst. Och Donkeyman ber verkligen TV-bolagen att tänka igenom hur man skall hantera valnatten. Donkeyman hoppas verkligen att någon ställer upp med en valvaka som är laddad med expertis på USA:s valmatematik och inte bara de "vanliga" experterna och kommentatorerna.

Inga kommentarer: